Promovirana knjiga „Iz dugoselskih starih kuharica“: Knjiga dobra za nepce i za dušu

Promocija knjige „Iz dugoselskih starih kuharica“ Vesne Vladić pobudila je veliki interes dugoselske javnosti pa je dvorana nakladnika Gradske knjižnice 2. listopada bila dupkom puna. Sve prisutne pozdravio je ravnatelj Aleksandar Antolović, a promociji su nazočili gradonačelnik Stipo Velić, predsjednik Gradskog vijeća Željko Ivaniček, dogradonačelnik Pavo Jakovljević te vijećnik Nenad Panian ujedno i predsjednik dugoselskog Rotary kluba koji je uvelike zaslužan što je ovo djelo ugledalo svjetlo dana. O samoj knjizi više je govorila autorica Vesna Vladić predstavivši svoje suradnice Dragicu Pjevac i Vesnu Milošević. Uz nesebičnu pomoć djelatnika Knjižnice uspjele su i perom i kuhačom zgotoviti ovu vrijednu knjigu. Na jednom je mjestu skupljena tradicijska kulinarska baština ovoga kraja, tu su mali korisni savjeti, mudrosti naših baka koje su od svakog obroka znale napraviti gozbu. Ono što izdiže ovu kuharicu i daje joj dodatnu ozbiljnost je iscrpan rječnik koji je Vladić, po struci prof. lingvistike i fonetike, priredila. Sakupljanje materijala, priznaje ona, nije baš uvijek teklo glatko jer se iznova pojavila neka neprocjenjiva građa koju je svakako trebalo uvrstiti. Među njima su i recepti-pjesme na kajkavskom Milana Dobrovoljca Žmigavca, a jedan od njih tijekom večeri je i otpjevan. Zamisao je bila da kuharica ima ruralno-urbani karakter, da prati ritam godišnjih doba, sadrži primjere jelovnika. U većini zemalja EU održava se manifestacija „Dani europske baštine“, uključila se i Hrvatska, a ova knjiga doprinos je tome jer govori o očuvanju identiteta. Kako se moglo čuti, način kuhanja prikaz je jednog vremena, od same pripreme hrane pa do posluživanja i blagovanja. „Ova kuharica samo je jedno od viđenja dugoselske kulinarske tradicije. Nadamo se da neće biti jedina te da će biti poticaj i ohrabrenje drugima“, kazala je Vladić zahvalivši svima koji su bili potpora u realizaciji. Predstavljanje nije moglo proći bez hrane, spremljene upravo po sakupljenim receptima. Priređena je mala izložba finog posuđa, onakvog kakvo se obično nedjeljom iznosilo na stol. Kako se moglo vidjeti, posjetitelji su brzo postajali i čitatelji ove kuharice, knjige koja je dobra i za nepce i za dušu. Predstavljanje knjige dodatno je začinjeno glumačkim nastupima Želimira Novaka te Dragice Pjevac i Josipa Petanjeka koji su na kajkavskom razgovarali, među ostalom i o hrani. Svaka je hrana imala svoje mjesto i namjenu, znalo se „kaj ide u pinkelc za gablec“. Špek, sir, kruh, luk… pasali su nakon košnje ili obdelovanja trsa. Znalo se i da se rodiljama nosi pogača, a običaje vezane za babinje oživjeli su, odglumivši novopečene roditelje, Marta Antolović i Dominik Dubravčić. Za glazbene trenutke zaduženi su bili, uz Martu, Josip Bešlić i Matija Podnar. Pjevali su uz klavirsku pratnju Zlatice Šajković, jedna od poslastica bio je „Jen recept o nokli z mesa v koji dojde sega besa!“ Milana Dobrovoljca Žmigavca čije je sastojke samo za ovu prigodu poznata dugoselska glazbenica pretočila na notni papir.

Možda Vas zanima...