Gradska knjižnica i čitaonica

Knjižnice u civiliziranom svijetu su nositelji razvitka i napretka društva i pojedinca. Zapisi nam govore kako je još u 19. st. u Dugom Selu postojala čitaonica koja je bila središte kulturnog života sa raznim sadržajima. Knjižnica je dugo godina bila vezana uz instituciju KUD-a “Preporod” sve dok 50-ih godina nije osnovana kotarska knjižnica. U 1953.g. knjižnica je imala 1512 knjiga. Od 1961. ona djeluje u sustavu Narodnog sveučilišta Dugo Selo. Čitavo to vrijeme bila je smještena u neadekvatnim prostorima Narodnog sveučilišta. 1992.g. je preseljena na novu adresu u Ulici J. Zorića 17, u zgradu bivših političkih organizacija. U novom prostoru knjižnica je dobila ime: Pučka knjižnica i čitaonica. Od 1. siječnja 2000. g. postala je samostalna i sada nosi ime Gradska knjižnica Dugo Selo.

Knjižni fond Gradske knjižnice Dugo Selo obuhvaća sada gotovo četrdesetak tisuća svezaka sa tendencijom daljnjeg rasta. Članovi knjižnice mogu se informirati čitajući dnevne novine, a tu su i dva računala kojima se mogu koristiti, uključujući i Internet.
Uskoro će se Dječji odjel preseliti u bivši prostor Radio Martina. Tako će Dječji odjel moći potpuno profunkcionirati. Imati će dva računala kojima će se djeca moći koristiti, a raditi će se i na drugim sadržajima koji će djeci boravak u knjižnici učiniti ugodnijim.

Također će se otvoriti prostor za neke nove sadržaje u Gradskoj knjižnici. Naročito se to odnosi na budući Glazbeni odjel u kojem će nosači zvuka, trenutno petstotinjak CD-a, biti dostupni članovima knjižnice. Gradska knjižnica prikuplja i ostale medije koji će činiti buduću mediateku (trenutno stotinjak DVD-a).

U skorom planu je i pokretanje izdavačke djelatnosti u sklopu koje bi se izdavale knjige dugoselskih autora ili knjiga koje su svojim sadržajem vezane uz Dugo Selo. Prva je u planu zbirka nikad objavljenih pjesama nekadašnjeg djelatnika knjižnice Josipa Trnskog.

Još uvijek traje i katalogizacija cijelog fonda Gradske knjižnice tako da se preko našeg web linka može pretražiti sve veći broj naslova.

Radno vrijeme Gradske knjižnice Dugo Selo je od 08:00 h do 19:00 h, a subotom od 08:00 h do 13:00 h.

Dugo Selo, siječnja 2005
Gradska knjižnica Dugo Selo
A. Antolović, ravnatelj