Bučino ulje PA-VITA d.o.o. brončano zasjajilo na 6. izložbi Sjeverozapadne Hrvatske

Među 38 proizvođača ulja iz Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske i Zagrebačke županije koji su sudjelovali na 6. izložbi bučinog ulja Sjeverozapadne Hrvatske koja se nedavno održala u Sv. Križu Začretju, sudjelovala je i tvrtka PA-VITA d.o.o. čiji proizvodni pogon je smješten u Dugom Selu. U kategoriji proizvođača nerafiniranih ulja proizvedenih tradicionalnim postupkom uz prženje – PA-VITA se okrunila brončanom medaljom. Istu medalju dobilo je još 13 proizvođača, dok je  zlatnu medalju dobilo troje i srebrnu šestero. Šampion ovogodišnje izložbe i dobitnik Velikog zlata je Mladen Cesarec iz Oroslavja.

Moramo istaknuti kako je ocjenjivanje bilo koncipirano prema Pravilniku o ocjenjivanju bučinog ulja, a na temelju kemijske i senzorske analize ulja. „Budući da je kod kemijske analize uključivao udio slobodnih masnih kiselina, peroksidni broj i sastav masnih kiselina, a senzorski je ocjenjivana boja, miris, bistroća i okus ulja – i ako ciljamo poboljšanju daljnje kvalitete našega ulja brončana nagrada nam je samo dala stimulaciju za daljnju proizvodnju“, poručila je vlasnica nagrađene tvrtke Ivana Sraga Bratko.

 PA-VITA d.o.o je poljoprivredno poduzeće koje se bavi uzgojem ratarskih kultura. 2010. godine izgrađena je i farma muznih krava, a zahvaljujući iskustvu i savjetima vrsnih agronoma sljedeće godine PA-VITA  je prvi puta kao kulturu zasijala i buču golicu (Gleisdorfer).

Budući da su, kao i veliki dio proizvođača Zagrebačke županije, svoju košticu na preradu u ulje bili prisiljeni voziti u druge županije – uz veliku potporu Grada Dugog Sela i zahvaljujući pozitivnom rješenju natječaja  putem IPARD programa, 2014. godine u Dugom Selu su odlučili otvoriti svoju uljaru i sušaru. Uljara se nalazi u Štefanovićevoj ulici i trenutno zapošljava dva djelatnika koja rade u samoj proizvodnji. Dnevni kapacitet kreće se oko 4 šarže u jednoj smjeni. Preša je kapaciteta 20 kg, pa se po njoj prilagođava cijeli daljnji postupak obrade koštice do procesa stvaranja bučinog ulja.

Kako nam je pojasnila Sraga Bratko, sam proces proizvodnje bučinog ulja počinje kada se osušena bučina koštica koja je već ranije odvojena od primjese sipa u mlin gdje se melje. Usitnjena masa se nakon toga stavlja u kondicioner  (mješač) gdje se uz dodavanje vruće vode i soli uz neprestani rad lopatica mješača masa miješa do pogodne konzistencije tzv. “tijesto“. Kada se u mješaču postigne željena konzistencija pripremljeno „tijesto“ se sipa u na 100˚C već zagrijane pržilice(kotlove) gdje se miješajući prži dok ne počne uljiti. Vrijeme dok masa počne uljiti ovisi o kvaliteti same koštice,a najčešće je to vrijeme od 20 do 25 minuta. Kada masa počne uljiti, a istovremeno  se postigne i odgovarajuća boja i miris dobivena smjesa se sipa u hidraulične preše u kojima se preša u ulje. Ulje curi u posude u kojima se hladi i stavlja na taloženje, a isprešana suha masa, koja se je pod visokim tlakom formirala u tzv. pogače, ostaje u preši. Nakon taloženja ulje se stavlja u inox bačve i nakon toga se puni u boce za tržište. Pogača se najčešće melje u brašno ili danas sve više u slastičarstvu primjenjuje kao zamjena za orah, a može se koristiti i kao dodatak stočnoj hrani.

PA-VITA svoje ulje prodaje i veleprodajno, a maloprodajno ih plasira u trgovine zdravom hranom ili ih prodaje na organiziranim sajmovima. Budući da od svojih proizvoda žele postići vrsnu kvalitetu, pa time i vjernost kupaca, svoje ulje redovito nose na stručna ocjenjivanja. Osvojena bronca na 6. izložbi bučinog ulja Sjeverozapadne Hrvatske zasigurno će biti tek jedna u nizu koje se može očekivati od ove mlade, ali perspektivne firme na dugoselskom području.Skip to content