Dugoselske škole aktivizmom i volonterizmom kreiraju lokalnu filantropsku kulturu

Osnovna škola Josipa Zorića i Osnovna škola Ivan Benković aktivni su sudionici projekta „Stvaranje filantropske kulture u Hrvatskoj“ koji provodi Regionalna zaklada za lokalni razvoj Zamah, uz partnere Zakladu za razvoj lokalne zajednice iz Osijeka „Slagalica“ te Udrugu Blank iz Zagreba, a sufinanciran je iz EU programa IPA 2012 Fostering Innovative Forms of Philantropy in Local Communities to Support Sustainability of Civil Society. Osnovni cilj ovoga projekta je razvoj individualnog davanja, te poticanje strateške filantropije, a usmjeren je ka razvoju filantropije u školama kroz razvijanje inovativnih modela davanja prema pojedincima u Hrvatskoj u kojima su nositelji promjena djeca i mladi. Putem individualnih savjetovanja, radionica i /ili javnih prezentacija razvijat će se odgovornosti i poticati empatija kod djece osnovnoškolske dobi te ujedno razvijati znanje i vještine koje bi povećale kapacitete škola za pomaganje zajednici.

U sklopu istog projekta dugoselske škole jučer su prigodnim programom obilježile Međunarodni dan volontera, jedan od važnijih dana koji promiču ideje filantropije i humanizma. Osnovna škola Josipa Zorić provela je akciju „Male stvari za veliki osmijeh“ kojom se nastoji potaknuti čitanje kod djece predškolske dobi te poboljšati kvaliteta boravka djece u Pedijatrijskoj i školskoj ambulanti Doma zdravlja Zagrebačke županije Ispostava Dugo Selo. U akciju su uključene učiteljice volonterskih izvannastavnih skupina Sanja Todorić, Nikolina Ćerlek, Željkica Bradarić i Silvana Piljić, učitelj tehničke kulture Tomislav Leko, stručni suradnici i knjižničari te učenici volonteri i njihovi roditelji. Tom prilikom u holu Škole organizirano je prikupljanje slikovnica i dječjih knjiga te prigodna prodaja kolača, od koje će prihod biti namijenjen za nabavu didaktičkih igračaka za najmlađe pacijente dugoselskog Doma zdravlja. Klub malih knjižničara izradio je bookmarkere za ovu akciju, dok su učenici drugih razreda izradili unikatne i autorske slikovnice koje će biti donirane Domu zdravlja, kao i zanimljive ilustracije – stripa „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“ u nastavcima. Tog dana održan je i okrugli stol na temu „Volonteri na djelu“ u kojem su sudjelovali predstavnici ZAMAH-a, Udruge za promicanje potreba djece i mladih „Smiješak za sve“, dugoselske Udruge za djecu s posebnim potrebama „Crveni patuljak“, Crvenog križa Dugo Selo, te izvannastavne skupine OŠ Josipa Zorića „Mali volonteri“ i „Ja volontiram“. Sudionike okruglog stola pozdravila je ravnateljica Škole domaćina Mara Mamuza te zamjenik gradonačelnika Dugog Sela Pavo Jakovljević koji je tom prilikom uručio donaciju knjiga i slikovnica za školsku humanitarnu akciju.

U Osnovnoj školi Ivana Benkovića pokrenuli su akciju prikupljanja plastičnih boca koja će potrajati do Božića, odnosno 25. prosinca, a u kojoj osim učenika i nastavnika, mogu sudjelovati i svi ostali zainteresirani građani. Cilj akcije pod nazivom „Boca sreće“ je prikupiti novčana sredstva za potrebe korisnika Dnevnog centra Stančić te za učenike slabijeg imovinskog stanja u ovoj školi, a sve sa namjerom jačanja empatije među učenicima, razvijanja osjećaja zajedništva i mogućnosti utjecaja na pozitivne promjene u lokalnoj zajednici. Akcija se naravno provodi u sklopu projekta „Stvaranje filantropske kulture u Hrvatskoj“ te je ujedno prva akcija Filantropskog kluba OŠ Ivan Benković pod nazivom „Klica sreće“. Klub je svečano predstavljen tijekom jučerašnjeg obilježavanja Međunarodnog dana volontera koje je održano u Školskoj knjižnici, a koje održano u prisustvu gradonačelnika Dugog Sela Stipe Velića, ravnateljice Centra Stančić Sanjice Grbavac, voditeljice dugoselske ispostave Doma zdravlja Zagrebačke županije Sunčane Žuteković, tajnika Rotary kluba Dugo Selo Nenada Paniana, tajnika Društva invalida Dugo Selo Ivan Grgošić, dugoselskog župnika Slavka Kresonje te predstavnika Crvenog križa Dugo Selo. Tom prilikom skup je pozdravio ravnatelj OŠ Ivan Benković Branko Goleš i gradonačelnik Stipo Velić, dok je o temi filantropije i volonterizma okupljene upoznala nastavnica Škole domaćina, dugogodišnja volonterka Udruge Krijesnica i dobitnica Oskara za volontiranje – Nikolina Piršljin. Njeno gotovo desetogodišnje iskustvo u udruzi Krijesnici, kao i u Dječjoj bolnici Klaićeva, sumirano je u nadasve dojmljivoj prezentaciji, koja pobuđuje nadahnuće za sve apsirante volontere, poručivši im, kao i svima nama, riječi volonterke Sherry Anderson „Volonteri nisu plaćeni, ne zato što je njihov rad besplatan, već zato što je njihov rad neprocjenjiv.“Skip to content