Dugoselski Savjet mladih povodom „Dana ružičastih majica“ održao tribinu “Prevencija nasilja među mladima i djecom”

Zadnje srijede u veljači obilježava se Svjetski dan prevencije nasilja među djecom i mladima poznat pod nazivom “Dan ružičastih majica” (“Pink shirt day”). U ovogodišnje obilježavanje se uključio Savjet mladih Grada Dugog Sela organiziravši tribinu na temu “Prevencija nasilja među mladima i djecom” zbog koje je danas dvorana KUD-a „Preporod“ bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Interaktivno predavanje koje je održala Irena Bohač iz Udruge roditelja „Korak po korak“ poslušali su učenici 7.-ih razreda OŠ „Ivan Benković“ i OŠ „Josipa Zorića“, u pratnji svojih učitelja. Sve njih uvodnim je govorom pozdravila predsjednica Savjeta Maja Matijaš. „Dan ružičastih majica“, poznatiji kao „Pink Shirt Day“, program je prevencije vršnjačkog nasilja. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice. Ovim programom podiže se svijest o problemu vršnjačkog nasilja, koji je velik među djecom i mladima, s mogućim teškim posljedicama u kratkoročnoj i dugoročnoj perspektivi njihova razvoja.

Na tribini su prezentirane informacije o vršnjačkom nasilja putem interneta ili cyberbullinga, o njegovim oblicima kao i o izvorima pomoći. Kako znaju dosta toga o prednostima i manama korištenja modernih tehnologija bez kojih je gotovo pa nemoguće današnje komuniciranje, pokazali su i sami učenici odgovarajući na pitanja. Korištenje društvenih mreža nije bezazleno, svatko može postati žrtva, a jednom podijeljena informacija na Internetu teško se briše. Također, možda i iz neznanja, može se dogoditi i da se podupre takvo nasilno ponašanje, primjerice dijeljenjem neprimjerenog sadržaja.

U svrhu podizanja svijesti o ovom značajnom problemu modernog doba, kreirana je posebna aplikacija za mobilne uređaje DeleteCyberbullying koja se besplatno može aplicirati, informirani su učenici. Kako se oduprijeti te kako postupiti u situacijama u kojima se ovaj oblik nasilja odvija djeca su saznala iz edukativnog videa koji slikovito opisuje što je cyberbullying. Tribinu je nastupom popratila i Dječja glumačka družina KUD-a „Preporod“ izvevši kratke skečeve na temu vršnjačkog nasilja. Nositelj cjelokupnog programa i začetnik ideje obilježavanja u Hrvatskoj je Centar za Edukaciju i Prevenciju Nasilja (CEPN), više o ovoj temi moguće je doznati na www.cepn.hr kao i na web stranici Udruge roditelja „Korak po korak“ www.udrugaroditeljakpk.hrSkip to content