Dugoselski vinari u Istri : VINOGRADRASKO VINARSKA UDRUGA „TERRA SNCTI MARTINI“ DUGO SELO NA STRUČNOM EDUKATIVNOM PUTOVANJU

U želji za novim saznanjima iz vinogradarstva, vinarstva, gastronomije, tradicije, kulture i turističke ponude dugoselski vinari uputili su se 4. lipnja u, po mnogima, u enološki najrazvijenije područje Hrvatske – Istru. Prvo su posjetili OPG Deklić koje obrađuje 15 ha modernih vinograda i proizvodi oko 90000 litara kvalitetnih vina. Od proizvodnje grožđa, preko podrumarstva i prodaje vina sve poslove obavlja 12 članova obitelji Deklić. Vina Deklić proizvode se na području općine Vižinada koja ima milijun posađenih trsova, a samo 1200 stanovnika.
Ono što povezuje općinu Vižinada i grad Dugo Selo su templari. Prema zapisima 1119. godine na Božjem polju, a današnjem groblju osnovali su samostan TEMPLARI, time Božje polje postaje centar templara u Istri. Današnji grb općine Vižinada u obliku je štita sa templarskim križem.Zemlja svetog Mrtina 1209.godine postaje centar templara u ovom dijelu kontinentalne Hrvatske. Možda će nam iskustva Vižinade biti poticaj da i mi u Dugom Selu smišljenije koristimo templarsko nasljeđe.
Vinarija TOMAZ smjestila se u podnožju Motovuna, najbolje sačuvanog srednjovjekovnog istarskog grada, koji se razvio na vrhu strmog brežuljka. Vladimir Nazor je smjestio radnju svog poznatog djela „Veli Jože“ u Motovun. Oko petnaest hektara vinograda Tomazovih uspjeva na nadmorskoj visini od 200 do 350 metara, tako da ove godine nisu imali štetu od mraza kao oni vinogradi smješteni na nižim nadmorskim visinama. Proizvodnja i plasman kvalitetnih vina također je obiteljski posao Tomazovih.
CLAI d.o.o. iz Krasica pored Buja uzgaja vinovu lozu i proizvodi vino na specifičan naćin. Nastoje koristiti prirodne materijale u gnojidbi i zaštiti vinograda primjenjivati ekološki princip proizvodnje vina. Zbog toga imaju povećane troškove i manju proizvodnju vina po čokotu, ali na tržištu postižu cijene vina koje opravdavaju takvu filozofiju proizvodnje. U vinariji se mogu nabaviti vina po cijeni od 150 kuna i više za butelju od 0,75 litara. Kažu da nemaju zaliha neprodanog vina.
Tokom degustacija dugoselski vinari kušali su više od 30 uzoraka vina, najviše malvazija pa terana i merlota. Živa i stručna rasprava vodila se o svakom ponuđenom vinu. Svatko je sa svojim dojmovima uz pjesmu i smijeh dočekao povratak u Dugo Selo.
Nova saznanja temeljena na znanju i iskustvu drugih, ovaj puta istarskih vinara omogućit će i nama postizanje još boljih rezultata, saželi su članovi Vinarsko vinogradarske udruge „Terra Sancti Martini“.
BMSkip to content