Grad Dugo Selo podržava obrazovanje učenika makedonskog jezika OŠ Ivan Benković

 

Po završetku Ljetne škole makedonskog jezika u Kostreni u kojoj su sudjelovali učenici iz Dugog Sela, danas su predvođeni njihovom nastavnicom Brankicom Bogatinov, profesoricom OŠ „Ivan Benković“ posjetili Gradsku upravu gdje ih je primio pročelnik za pravne poslove, društvene djelatnosti i protokol Boris Savić. Druženje je organizirano u znak zahvale na financijskoj pomoći Grada Dugog Sela u financiranju boravaka djece u spomenutoj Ljetnoj školi.

Kako nam je pojasnila profesorica Bogatinov ideju o pokretanju nastave Makedonskog jezika, kulture i tradicije po modelu C u OŠ Ivana Benkovića iniciralo je par obitelji koje su se doselile iz Makedonije u Dugo Selo. „Na početku nam je razred brojao osam učenika, djece čije je porijeklo makedonsko, no međutim sada nas je 17, a iduće godine priključit će nam se još troje učenika. Svi novopriključeni učenici nemaju makedonske korijene već su pokazali interes, volju za učenjem novog jezika. Nastavu pohađaju naši Benkovići, ali i dvoje učenika iz OŠ Josipa Zorića i zagrebačke OŠ Iver. Čuli su da nam je lijepo na satu – družimo se, imamo puno kreativnih radionica. Kao nastavnik biologije spajam znanost i učenje Makedonskog jezika te im nastojim prenijeti nova znanja na inovativan način“, poručila je nastavnica, dodajući kako se svi zainteresirani od 1. do 8. razreda mogu upisati i sljedeće školske godine na ovaj izborni predmet.

Osnovna škola Ivana Benkovića prva je u Zagrebačkoj županiji koja je pokrenula nastavu Makedonskog jezika te se nadaju kako će im se pridružiti i druge škole.

Po završetku školske godine učenici su sudjelovali od 1. do 7. srpnja u Ljetnoj školi makedonskog jezika i kulture održanoj u Kostreni pokraj Rijeke gdje su uz naše prvašiće i drugašiće OŠ Ivan Benković bili učenici iz I. gimnazije iz Zagreba i Prve Sušačke hrvatske gimnazije iz Rijeke. Svi oni pohađali su program škole koncipiran od 4 modula Koordinatori i voditeljice projekta su  bile prof. Ivana Brezovec, Brankica Bogatinov i  Natalija Lekovska. Podnositelj projekta na javnom natječaju Ministarstva znanosti i obrazovanja bila je Zajednica Makedonaca u Republici Hrvatskoj  s predsjednikom Ilijom  Hristodulovom, a sufinancirali su Grad Dugo Selo i Vijeće za nacionalne manjine Grada Rijeke.

Kako je istaknula nastavnica Bogatinov„osnovni ciljevi ovog projekta bili su usvajanje dodatnih znanja o kulturi i jeziku makedonskog naroda, uz očuvanje i nacionalnog i kulturnog identiteta, a kroz program učenici su stekli nova prijateljstva, iskustva i znanja o zemlji svojih predaka, kulturi, jeziku i identitetu“.

„Bilo nam je veliko zadovoljstvo pripomoći u što uspješnijoj realizaciji ovog projekta kojeg ćemo nastaviti i dalje podržavati. Cilj nam je poticati obrazovanje i razvoj naših učenika i same zajednice općenito. Bitno je učiti, rasti, sklapati prijateljstva, a profesorica Bogatinov stvara temelje jako uspješnog sustava. Naša je zajednička namjera da budemo nositelji razvoja grada“, poručio je tom prilikom pročelnik Savić.

Također doznajemo da Dugo Selo sve više postaje multikulturalno društvo, među kojima je, naravno, i makedonska manjina. Svojom brojnošću (iznad 100 birača) izdvaja se srpska manjina koja zadovoljava zakonske uvjete za izbor kandidata na Izborima za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave. Spomenuti izbori su se nedavno održali, no ista manjina nije imala kandidata na nivou grada, dok je na županijskoj razini izabrano niz predstavnika različitih manjina, a tako i makedonske.

Na kraju učenici Pavel Bogatinov i Marta Tominac prenijeli su nam svoje izuzetno pozitivne dojmove na kraju školske godine i Ljetne škole nestrpljivo iščekujući novu godinu, dok je Pavel sve to rekao na zavidnom tečnom makedonskom.Skip to content