Grad Dugo Selo uključen u projekt „Europe Goes Local“: Potpisana Europska povelja o lokalnom radu s mladima

Gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian, u prisustvu svojih zamjenika, kao i gradskih pročelnika, suradnika koordinatora danas je potpisao Europsku povelju o lokalnom radu s mladima, dokument koji predstavlja referentni okvir za svakodnevni rad s mladima te služi kao poveznica između politike i prakse rada s mladima.

Povelja se usvaja u sklopu projekta „Europe Goes Local“, kojeg uz Hrvatsku provode i 22 druge države članice Europske unije.

U projekt je na nacionalnoj razini izravno je uključeno trenutno 50 općina i gradova s područja Republike Hrvatske, a koordinira ga nacionalna delegacija koju čine predstavnici Agencije za mobilnost i programe Europske unije, Udruga gradova te stručnjaci u području rada s mladima.

„Ovo je vrlo važna povelja kojom dokazujemo da Grad Dugo Selo kreće u korak s Europom. Lokalnim politikama nedostaju mladi ljudi. Oni se vrlo rijetko uključuju u političke aktivnosti s namjerom poboljšanja politike. Jednostavno dopustili smo im da se umrtve u politici i odlučivanju o lokanom nivou. Ovom poveljom, našim trudom i zalaganjem kroz Udruga gradova dat ćemo mladima na lokalnom nivou mogućnost da se uključe u rad gradskih tijela, Savjeta mladih i udruga. Grad od ranije provodi projekte kojima izravno pomaže mladima – kao što je stipendiranje, poticanje demografske slike grada, poticanje programa i projekata Srednje škole, sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca i studenata te mnogi drugi projekti. Na ovaj način, potpisivanjem povelje, želimo potaknuti mlade da se uključe u lokalne politike, da budu proaktivni, neka „zagrizu“. Mladi brinite o svojoj budućnosti, zajedno s nama“, poručio je gradonačelnik Panian.

Samo potpisivanje Povelje organizirano je u sklopu Skate parka kod Srednje škole, a koordinator projekta Mario Mlinarek je istaknuo sljedeće:

„Nalazimo se na sportsko rekreacijskom dijelu grada gdje u neposrednoj blizini, na nogometnom igralištu upravo se postavlja umjetna trava. Ovdje je nedavno uređen Skate park za mlade, a iza zgrade planiran je još jedan park koji smo aplicirali na natječaj Ministarstva turizma i sporta i Zagrebačke županije. Grad je ove godine već krenuo s natječajima za mlade – između ostalog projekt uključivanje gradskih knjižnica u aktivnosti za mlade. Projekt „Čitanjem do uključivosti“ financiran je Europskog socijalnog fonda iz kojeg će se financirati i projekt uključivanje djece u vanvrtićke aktivnosti kojim bi se produžio rad gradskog dječjeg vrtića iza 17 sati te bi ponudio sportske, logopedske aktivnosti te učenje stranih jezika. Aktivno ćemo sudjelovati i dalje na svim daljnjim projektima vezanim uz mlade, a kako bi Grad Dugo Selo dobio certifikat „Grad mladih“ ispunit će i niz uvjeta – kao što je participacija mladih, demografski poticaji i mjere, zapošljavanje, mobilnost, zdravlje i sport, rad s mladima i kultura, obrazovanje i informiranje“, kazao je Mlinarek.

U ime Savjeta mladih grada Dugog Sela obratila se i predsjednica Ana Ivanda. „Postojanje Savjeta mladih bio je jedan od preduvjeta za potpisivanje ove Povelje. Sretna sam što tome prisustvujem i što Grad daje još veću inicijativu za uključivanje mladih u aktivnosti na području grada. Na nama je u budućem periodu da ovu povelju pretvorimo u djelo te da ne bude samo mrtvo slovo na papiru, što većim angažmanom i komunikacijom s mladima“, zaključila je na kraju Ivanda.Skip to content