IVAN RAVLIĆ – mladi dugoselski inovator

Pametne naočale koje imaju kućište s 3D printerom (Apricot Glasses One), uređaj koji može crtati topografske karte prema zadanim koordinatama (Mini Plotter GeoX P), CNC strojevi u geodeziji – samo su neke od inovacija i kreativnih ideja mladog dugoselskog srednjoškolca Ivana Ravlića koje su ujedno prepoznate i nagrađene na tehničkim i inovacijskim izložbama.

Tako je upravo sa svojim projektom pametnih naočala (i mentora Doriana Crnoje) osvojio brončanu medalju na 6. međužupanijskoj Izložbi inovacija Ivanić Grad (I3G) koja se održala 15. i 16. svibnja, dok je s Mini Plotter GeoX P uređajem osvojio zlato na 16. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA u listopadu prošle godine, a u ovom projektu sudjelovao je sa svojim profesorom Zlatanom Soldom. Također 2018. godine na Izložbi inovacija u Ivanić Gradu prezentirao je svoj CNC stroj – robotizirani stroj koji od blokova može konstruirati reljef prema zadanim koordinatama. Iza njega su i uspješna sudjelovanje na znanstvenom pikniku s profesorom iz OŠ J. Zorića Krešom Urekom i profesorom Z. Soldom nakon kojeg mu je uručena donacija dva 3D printera. Ove godine, u listopadu, očekuje ga Izložba inovacija u Bjelovaru gdje će predstaviti ARobot1 – humanoidni robot koji ima omjer skladnih proporcija ljudskog tijela, dok (zasada) nema umjetnu inteligenciju, no njime se može upravljati putem programa na mobitelu ili računalu.

Ideja, kreativnost i istraživanje kada se udruže sa tehničkim znanjem i znatiželjom za znanošću rađa inovacije, a upravo Ivan Ravlić to postiže, i to više nego uspješno. Ovaj 17-godišnji srednjoškolac, izvrstan učenik koji uskoro kreće u treći razred Geodetske škole u Zagrebu, svoj interes prema tehnici i znanosti pokazao je još u petom razredu osnovne škole kada je kupio električno lemilo. „Tada sam počeo rastavljati raznorazne uređaje u kući, ali i uređaje koje sam dobivao od svojih prijatelja. Također sam gledao raznorazna uputstva za programiranje te se okušao u Arduino sustavu i C++“, navodi Ivan dodajući kako mu je sve to pomoglo u stjecanju novih znanja koja sada primjenjuje u ovim inovacijama. Sva ta znanja Ivan je stekao vlastitim angažmanom „s obzirom da informatička znanja u redovnom školskom obrazovanju nisu dovoljna, niti dovoljno u skladu s vremenom da bi bila adekvatno primjenjiva u inovacijskim projektima“, ističe Ivan. Uključivanjem u Udrugu MachLAB, koja ima sjedište u Dugom Selu (u prostoru Martinusa) i koja ima za cilj promicanje, razvitak i unapređenje novih tehničkih znanosti, samostalnog stvaralaštva, edukacije i kreativnosti, Ivan svoje inovacije još više može razvijati i plasirati. Kroz Udrugu, zajedno s ostalim članovima, planira sudjelovanje na smotrama Makers fair – nedavno sudjelovali na istoj smotri održanoj u Skoplju, dok će se u listopadu održati u Zagrebu, gdje će predstaviti neke nove projekte.

Njegove daljnje životne ambicije i dalje će uključivati rad i usavršavanje u znanosti i inovacijama, no akademski put planira na Prirodoslovno matematičkom fakultetu, i to smjer geologija ili biologija te eventualno Učiteljski fakultet, s obzirom da smatra kako je „potrebno se osigurati za budućnost“ te drži kako je hrvatsko visokoškolsko obrazovanje kvalitetno i ne vidi se studirati izvan granica domovine.Skip to content