Lepoglavska čipka izložena prigodom dugoselskoga Martinja

Nakon mnogih hrvatskih i europskih gradova odabrani ukrasni i uporabni predmeti, majstorski izrađeni i ukrašeni jedinstvenom čipkom iz Lepoglave, izloženi su u prostoru Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo.

Prigodom otvorenja ove vrijedne izložbe 7. studenog, okupilo se mnoštvo posjetitelja i ljubitelja tog nadasve vrijednog narodnoga blaga, a među njima i gradski dužnosnici: gradonačelnik Nenad Panian koji je pozdravio gostujuće predstavnike Lepoglave, čipkarice i organizatore, najavivši suradnju Dugog Sela i Lepoglave, zamjenici gradonačelnika Jasminka Kokot Bambić i Nikola Tominac, predsjednik Gradskoga vijeća Darjan Budimir s potpredsjednikom Ivanom Šajkovićem, gradski vijećnici, predstavnici KUD-a“ Preporod“ i drugih udruga kao i brojni ljubitelji rukotvorina.

Izložbu ostvarili su predstavnici Udruge „Eko-muzej“ Lepoglava čiji je potpredsjednik Mirko Varović organizator Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi, te Karmen Šostarić iz „Zadruge lepoglavska čipka“ u okviru koje se odvija proizvodnja i prodaja ove vrijedne unikatne tvorevine.

Izložbena postava obuhvatila je ukrasne, odjevne i druge uporabne predmeta od čipke: dijelove čipke na odjeći, nošnji, nakitu i drugim predmetima sve do postavljene, čipkom i svilom izrađene kupole većih dimenzija. To je kreacija japanske umjetnice Akiko Sato unutar koje je dostupan prostor za meditaciju i opuštanje.

UNESCO je 2009. godine proglasio lepoglavsku, hvarsku i pašku čipku nematerijalnom kulturnom baštinom, čime ne oplemenjena njena uloga prepoznatljivog simbola hrvatskog identiteta.

Posjetitelji su na samoj izložbi mogli vidjeti nastajanje čipke kakva se u Lepoglavi stvara tehnikom na batiće. To je pokazala čipkarica Ružica Kučar, odjevena u narodnu nošnju za prigodu vjenčanja.

lepoglavska2.JPG lepoglavska3.JPG lepoglavska4.JPG lepoglavska5.JPG lepoglavska6.JPG lepoglavska7.JPG lepoglavska8.JPG

 Skip to content