Održano predstavljanje monografije „Izvan vidljivog: Javna plastika Vere Dajht-Kralj“

Vera Dajht Kralj jedna je od najvažnijih hrvatska umjetnica druge polovice 20. stoljeća, a njen veliki opus od nakita, grafika, emajliranih djela, minijatura u keramici od monumentalnih skulptura danas ima status zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske. Kako bi se očuvao i zaštitio njen rad nakon njene smrti 2014. godine, osnovan je Živi atelje Dajht Kralj u Zagrebu u kojem je tijekom istog vremena digitalizirano 2,000 kataloških jedinica zbirke te je stvoren javni repozitorij, a tijekom proteklog mjeseca organizirana je i značajna izložba „Izvan vidljivog: javna plastika Vere Dajht Kralj“ u Hrvatskom muzeju arhitekture u Zagrebu, kao i promocija istoimene monografije. Upravo o novoizdanoj monografiji bilo je riječi i u Dugom Selu na predstavljanju organiziranom 21. studenoga od strane Gradske knjižnice Dugo Selo u Starim krovovima, već tradicionalnom mjestu okupljanja umjetnika Živog ateljea.

Kako je tom prilikom rekao voditelj ŽA Dajht Kralj Saša Kralj, sin pokojne umjetnice, monografija je rezultat četverogodišnjeg intenzivnog i predanog rada, ona je „plod socijalnog kapitala“, aludiravši na volonterski angažman svih uključenih u projekt. Monografija obuhvaća radove umjetnice u vremenskom raspon od 1954. do 2008. godine s aspekta odnosa arhitekture i skulpture u kontekstu javnog prostora. Među istima dva su spomenika i na dugoselskom području – spomenik civilnim žrtvama II. Svjetskog rata u naselju Leprovica, te spomen obilježje palim borcima II. Svjetskog rata u Oborovu, koji je, prema riječima Saše Kralja, bio njezin zadnji spomenik u realističnom stilu. Zanimljivo je, ističe Kralj, da oba spomenika, naglašavaju ulogu žene, koja se održavala i naglašavala u njezinom daljnjem radu.

Vera Dajht Kralj, rođena u Dugom Selu, uvijek je bila duboko vezana uz ovaj grad, što je kasnije sudjelovanjem u likovnim kolonijama i pokazala (jedan takav emajlirani rad, heksaptih, i danas je vidljiv u Vijećnici za vjenčanje u Gradskoj vijećnici Grada Dugog Sela), a u suradnji s nekadašnjom tvornicom emajla Gorica umjetnica je stvarala i nakit. Ideja je, ističe Saša Kralj, da se na temelju te povezanosti, autoričin fundus „vrati“ u njen rodni grad te postane dio inicijalnog fundusa budućeg dugoselskog Muzeja.

Na samoj promociji u Starim krovovima o monografiji su govorili suradnici – dizajnerica monografije Maja Subotić Sušak koja je tom prilikom rekla, između ostalog, „ono što krasi Živi atelje je energija poštivanja prošlosti i minulog umjetničkog rada, svi koji su se okupili na očuvanje zbirke, na stvaranju monografije, volonteri, uključili su se iz ljubavi za očuvanjem umjetnosti“.

Sve okupljene pozdravio je i zamjenik gradonačelnika Nikola Tominac, koji je zajedno s zamjenicom gradonačelnika Jasminkom Kokot Bambić, nazočio promociji. Tom prilikom održan je i prigodni kulturni program uz nastup profesora Glazbene škole Dugo Selo Vedrana Kojića na violini.Skip to content