Otvorena izložba ratnih fotografija u POU Dugo Selo

Povodom obilježavanja 25. godišnjice početka Domovinskog rata i ustroja 53. samostalnog bataljuna ZNG, dragovoljačkih postrojbi i MUP-a u prostoru Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo u petak, 4. studenoga službeno je i svečano otvorena izložba fotografija iz ratne 1991. godine. Među okupljenima gostima, između ostalih, prisustvovali su general Vlado Šindler, predsjednica Općinskog vijeća Općine Rugvica Đurđa Artić, pročelnik za društvene djelatnosti Grada Dugog Sela Veljko Bertak, te Stjepan Bertek tadašnji zapovjednik Teritorijalne obrane.

U ime organizatora sve je na početku pozdravio ravnatelj POU Dugo Selo Nenad Haleuš Mali, dok se ratni zapovjednik 53. samostalnog bataljuna Nikola Tominac tom prilikom prisjetio početaka Domovinskog rata, kao i same organizacije 53. samostalno bataljuna. „Velika zasluga pripada prvim dragovoljcima i prvim policajcima koji su krenuli u obranu domovinu. Sjećamo se Ivana Urse, našeg policajaca koji sudjelovao u operaciji tijekom Uskrsa na Plitvicama, Ivana Buhina koji je kao dobrovoljac krenuo u ljetu u pomoć u obranu Slovenije, zatim heroja Domovinskog rata koji nije dovoljno prezentiran Željka Filipovića koji je zajedno sa svojim suborcima u ljeto zaustavio tenkovsku kolonu na Banovini. Sjećamo se naših Tigrova, vrsnih tenkista. Puno je ljudi koji su imali hrabrosti stati na čelo i prve redove obrane iz Zbora narodne garde. Veliki dio njih je poginuo, nestao, a neki su bili u zarobljeništvu“, kazao je Tominac. Zahvalio se tada svojim dečkima koji su bili „prvi među jednakima“, poimence – pokojni Davor Brkić, zatim Željko Bajs, Zoran Drame, Neven Matijaš, Mladen Kokot, Josip Škaro, Jakov Prgomet, Milivoj Bertak, Božidar Cik, Vlado Stanković, pokojni Hrvoje Međimurec, Mladen Nikšić, Marko Tomašić, Zdravko Pekera, Neven Ivak, Branko Marinić, Mladen Vukšan, Zdenko Sokač, Pavao Andrijić, Miroslav Novački, pokojni Joža Pavić, Dragutin Savić, Marin Šarec Nemec, Jure Mišković, pokojni Nikola Lisac, Ivan Rijetković, Nenad Haleuš Mali, Josip Makovica, Ivica Hajdić, dr. Nenad Panian, dr. Jasna Brezak, dr. Ivan Vladić, vezisti – Boris Bambić, izvidnici Zdeslav Pintar, pokojni Berislav Rajković, inženjerac Viktor Miletić, Mladen Fuks, Željko Ruseg, minobacač Drago Pokas, Josip Boroša, Miroslav Mejić, Stjepan Sočnić – svi prošli zapadnoslavonsko ratište. Također prisjetio se i 18-orice pripadnika vojske i policije s područja Dugog Sela koji su poginuli tijekom Domovinskog rata, odajući im tom prilikom počast. U narednih pet godina planirano je snimanje dokumentarnog filma, a knjigu koja je već pripremljena bit će postavljena na web, najavio je Tominac, dodajući kako će uskoro biti realiziran i spomen-dom za 18-oricu dugoselskih heroja, u kojem će biti izložen fundus fotografija iz tog ratnog razdoblja.

Otvorenje izložbe fotografija u POU pratio je i kulturni program u izvedbi članica Koledarica KUD-a Preporod, a cjelokupno događanje organizirano je u sklopu obilježavanja Dana Grada Dugog Sela i programa „Martinski dani“.Skip to content