Predstavljamo aktivnosti i sadržaje radionica iz Projekta „Radost življenja“

Projekt „Radost življenja“ spoj je tradicijske kulture i vrijednosti obogaćen elementima moderne glazbe i dramske umjetnosti kroz koje se stanovnicima grada Dugog Sela i okolice omogućuje razvijanje povezanosti s tradicijom i teritorijem, jačanje kulturnog identiteta te razvoj umjetničke publike. Aktivno bavljenje kulturom pridonijet  će procesu aktivnog i zdravog starenja, omogućit će starijim osobama korištenje kreativnih i intelektualnih kapaciteta i razvoj motoričkih vještina, ali i stimulirati njihovo sudjelovanje i jačanje društvenih kontakata i autonomije te pridonijeti  većoj radosti života i porastu samopouzdanja. 

Grad Dugo Selo u suradnji s partnerima –  Pučkim otvorenim učilištem  Dugo Selo i KUD-om „Preporod“ dobili su  bespovratna sredstva    u sklopu financiranja „Umjetnost i kultura 54+“ za osobe starije od 54 godine.

Cilj projekta je poboljšanje kvalitete života i socijalne kohezije te jačanje društvenih i kreativnih sposobnosti osoba starijih od 54 godine kroz omogućavanje sudjelovanja u kulturno-umjetničkim aktivnostima i tradicijskoj promociji kulture grada Dugog Sela.

U tome sudjeluju stanovnici  Dugog Sela stariji od 54 godine, posebice žene i nezaposleni koji su izloženiji izolaciji i izostanku participacije u kulturnim i umjetničkim programima. Oni polaze  radionice tradicijske umjetnosti – folklora, pjevanja i sviranja, izrade tradicijskog nakita i ruha kao i moderne umjetnosti – slikanja, modeliranja i kazališnog amaterizma, a svoja postignuća predstavit će javnosti. 

Ukupna vrijednost projekta iznosi 806.716,78 kn

Najveći dio  sufinancira Europska unija /ESF (85 %), to je
685.709,26 kn

Iznos koji sufinancira Ministarstvo kulture RH iznosi 

121.007,52 kn – što je 15 posto ukupne vrijednosti

Projektne aktivnosti započele su u srpnju 2018. godine a provodit će se do početka 2020. godine.

U nastavku predstavljamo svaki projektni element, svaku radionicu, sadržaj aktivnosti, voditelje i polaznike.

Radionica PJESMA ZAVIČAJA

Polaznici radionice pjevanja – „Pjesma zavičaja“  upoznaju osnove vokalne tehnike uz stručno vodstvo magistra muzike Ambrozija Puškarića. U grupi je 16 pjevačica i pjevača – korisnika projekta, koji u većini amaterski pjevaju i  u nekim drugim sastavima.  Ali ima i onih koji tek počinju učiti pjevanje. Također veći broj polaznika sudjeluje u nekoj drugoj radionici gdje dominira glazbeni program.

Folklorno pjevanje s domicilnog područja središnji je tematski dio u poduci  polaznika. To ne znači da ostala hrvatska područja nisu zastupljena. Kako posavske i prigorske  tako se uvježbavaju  međimurske, slavonske, zagorske, dalmatinske  i druge pjesme. Na repertoaru su starogradske pjesme, popularne skladbe, sevdah. Ovaj sastav već bilježi kraći nastup u Noći muzeja kada su ih glasovno poduprli pjevači iz drugih zborova. Pred njima je još jedan nastup za nekoliko dana  kada će u svečanom tonu  izvesti   Lijepu našu  i Dugoselsku popevku, koje ubrzano vježbaju.

Kao i u većini aktivnosti tako je i u pjevanju stručno vodstvo značajno. Aktivni polaznici, koji su ujedno članovi drugih pjevačkih  ili plesnih skupina, stečeno će znanje moći primijeniti u svakoj prigodi.

ZAVIČAJNO RUHO – vezenje, pletenje i drugi ručni radovi

 Sa snažnim naglaskom na tradiciju 17 polaznika marljivo stvara nove vrijednosti, pod vodstvom Ljiljane Stanko,  poznavateljice narodnoga stvaralaštva s bogatim iskustvom  i znanjem o narodnom ruhu iz raznih hrvatskih krajeva. Polaznice vezu ukrasne i uporabne predmete:  zidnjake dijelove narodne nošnje, pletu čarape, kape,  šalove, šivaju bluze, rubače, pregače, rukave,  cabajke  i drugo. Također su izradile ukrase za božićne i uskrsne blagdane koristeći znane i naučene tehnike. Štoviše, okušale su se i u tkanju na tkalačkom stanu  i prebiranju  koristeći lanenu pređu. Osim vune i  konca za kukičanje i pletenje, koriste svileni konac,  konac za čipku i  za zlatovez. Najviše tehnika primjenjuju u vezenju: lančanac, povlaka, pečki vez, ivanečki vez, kosovski vez, plosni vez, obamet… 

S posebnom predanošću rade zlatovez i čipku na batiće koja se kao tehnika primjenjuje  i u izradi poznate lepoglavske čipke.

Sveukupnost aktivnosti vodi ka izradi narodne nošnje, tako će u završnici izraditi, ukrasiti sve  dijelove i sastaviti narodnu nošnju, ističe voditeljica Ljiljana. U ovom bogatom i raznovrsnom programu aktivnosti, polaznice vidno napreduju. Većina njih gaji ljubav prema ručnome radu od mladosti te imaju određena znanja. Neke su došle po nova znanja i vještine.

Uz dužno poštovanje načela  rodne ravnopravnosti polaznice  ističu  jedinog polaznika u ovog grupi, koji nije bio na radionici prigodom novinarske posjete.  Pri tome nesebično su naglasile njegovo znanje u šivanju, vezenju, tkanju i ostalim vještinama u stvaranju narodnoga ruha. Radionica se održava u prostoru KUD-a „Preporod“.

Nakon završetka ove aktivnosti u Projektu „Radost življenja“ vidjet ćemo bogatu jedinstvenu izložbu pojedinačnih ukrasa, uporabnih predmeta do kompletne narodne nošnje koja će nastati kao rezultat kvalitetnog postignuća polaznika radionice.Skip to content