Predstavnici KUD-a “Preporod” na prijemu u Gradu: Dugo Selo ponosno na uspjehe “Preporodaša”

Predstavnike KUD-a „Preporod“, koji se 8. kolovoza vratio s uspješne turneje po Sardiniji, primili su danas predstavnici Grada Dugog Sela u Maloj vijećnici. Zamjenica gradonačelnika Jasminka Kokot Bambić prenijela je čestitke i pozdrave gradonačelnika Nenada Paniana te napomenula kako su Dugoselci redovno pratili njihove nastupe preko društvenih mreža. „Vi ste najbolje što Dugo Selo ima. Iza svakog vašeg gostovanja stoji naporan rad i iskustvo. Uvijek sam nanovo iznenađena kako, kad se na takav put odvede 30 mladih ljudi, sve prođe bez problema“, uputila je pohvale Kokot Bambić. S time se složio i Tominac. „Ponosni smo na vaše uspjehe, pomoći ćemo maksimalno koliko će to biti moguće i kolike bude potrebe oko proslave vaše velike 110. obljetnice. Što reći, idemo dalje“, kazao je Tominac. O dojmovima i doživljajima koje su ponijeli sa Sardinije, ispričali su predsjednik KUD-a Mario Mlinarek te članice Maja Matijaš i Iva Zečević. Mlinarek je zahvalio na ispraćaju i dočeku čega prijašnjih godina nije bilo. „Lijepa je gesta da nas Grad podržava kao udrugu koja širi kulturu i njeguje baštinu prvenstveno Dugog Sela, pa onda i Zagrebačke županije i cijele Hrvatske. Na sardinijskom festivalu bili smo kao predstavnici jednog od najboljih KUD-ova iz Hrvatske“, rekao je Mlinarek.
Kao članovi međunarodnog CIOFF-a dobivaju pozive i odlaze na brojna inozemna gostovanja. Smisao ove organizacije je suradnja na međukulturnoj razmjeni, a Hrvatska ima malo festivala pod njihovom odnosno UNESCO-ovom kapom čiji je uvjet da se na festivalu ne participira, napomenuo je. Prisjetili su se prijašnjih turneja po Meksiku, Portugalu, Italiji, Francuskoj… Svaka od njih donijela im je nova poznanstva i iskustva.
Na Sardiniji su bila 33 člana folklornog ansambla i tamburaškog sastava. Na 17. Internacionalnom folklornom festivalu Ballus u gradu Uta, trajao je od 1. do 5. kolovoza, nastupili su još predstavnici Šri Lanke, Argentine, Meksika, Sardinije, Italije i Perua. Osim na Ballusu, predstavili su bogatstvo hrvatske folklorne tradicije i baštine i na drugim festivalima i smotrama diljem Sardinije te je proputovali u obliku potkove. „Stigli smo 27. srpnja, već drugi dan imali smo dogovoren nastup. Više festivala je bilo spojeno pa smo do njih putovali posjetivši tako i manje gradove. Izuzmemo li dane koje smo proveli na putu, imali smo 10 radnih dana s nastupima, obično u večernjim satima“, opisali su „Preporodaši“. Slobodno vrijeme proveli su u razgledavanju kulturnih znamenitosti i družeći se s lokalnim stanovništvom. Posjetili su glavni grad Cagliari te drevnu Terteniu, upoznali se sa zanimljivim običajima i načinom života u manjim mjestima. Priznanje European Folklore association koji su uključili KUD „Preporod“ među najkvalitetnija Društva europske folklorne obitelji samo je dodatna potvrda. Dojmili su i struku i posjetitelje. „Posebno su im bile interesantne naše originalne nošnje, a nosili smo više njih. Drugi su imali samo jednu za sve nastupe. Živost naših koreografija također ih je oduševila kao i troglasno pjevanje“, dodao je Mlinarek. Također, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan Hrvatskih branitelja, u svečanom mimohodu nosili su hrvatsku te zastavu Grada. Turneja po Sardiniji jedna im od dražih. Festival u Ballusu sljedeće će godini biti pod CIOFF-om, a po starosti je blizu dugoselskoj Smotri narodnog stvaralaštva koja bi se mogla dići na taj nivo i postati međunarodna. Za to su potrebna financijska sredstva što će pokušati ostvariti preko EU fondova, naveo je predsjednik „Preporoda“ o jednoj od budućih aktivnosti Društva koje broji 313 aktivnih članova. Najbrojnije je u Hrvatskoj i po broju djece, iznijet je podatak. Upravo je ta mladost zalog da će ovo Društvo trajati. Kratak odmor je iza njih, već sutra putuju u Suboticu na poziv „Bunjevačkog kola“ na tradicionalnu „Dužijancu“, žetvene svečanosti bunjevačkih Hrvata. Putuje 40 članova, folklornog ansambla i tamburaškog sastava. Tamburaši nastupaju već prvi dan, u subotu na glavnom gradskom trgu folkloraši će se predstaviti koreografijama Posavine i Zagorja, u nedjelju sudjeluju u svečanoj procesiji i na misi.Skip to content