Projekt 54 plus – radionica umjetnost slikanja

Projekt „Radost življenja“ spoj je tradicijske kulture i vrijednosti obogaćen elementima moderne glazbe i dramske umjetnosti kroz koji se stanovnicima grada Dugog Sela i okolice omogućuje razvijanje povezanosti s tradicijom i teritorijem, jačanje kulturnog identiteta te razvoj umjetničke publike. Aktivno bavljenje kulturom doprinijeti će procesu aktivnog i zdravog starenja, omogućiti će starijim osobama korištenje kreativnih i intelektualnih kapaciteta i razvoj motoričkih vještina, ali i stimulirati njihovo sudjelovanje i jačanje društvenih kontakata i autonomije te doprinijeti većoj radosti života i porastu samopouzdanja.

Grad Dugo Selo u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem  DUGO SELO i KUD-om „PREPOROD“   dobili su bespovratna sredstva za projekt „Radost življenja“ u sklopu financiranja „Umjetnost i kultura 54+“ za osobe starije od 54 godine.

Ciljevi i očekivani rezultati projekta:

Cilj projekta je poboljšanje kvalitete života i socijalne kohezije te jačanje društvenih i kreativnih sposobnosti osoba starijih od 54 godine kroz omogućavanje sudjelovanja u kulturno-umjetničkim aktivnostima i tradicijskoj promociji kulture grada Dugog Sela.

 

Ukupna vrijednost projekta:

806.716,78 kn

Iznos koji sufinancira EU/ESF (85 %):
685.709,26 kn

Iznos koji sufinancira RH / MK (15%):

121.007,52 KN

 

Razdoblje provedbe projekta:

07.2018-01.2020.

Provode se aktivnom u okviru 8 projektnih elemenata: zavičajno ruho (vez, pletenje, šivanje), Pjesma zavičaja (pjevanje), kultura zavijača – folklorno plesanje,  dramska grupa, folklorno sviranje, izrada tradicionalnog nakita, slikanje, umjetničko oblikovanje gline – keramika.

 

 

Radionica umjetničkog oblikovanja gline

 

U ovoj radionici provodi se jedan od najduljih procesa  umjetničkog stvaranja. Četrdesetak polaznika sklonih oblikovanju pretvorilo je više od 600 kilograma gline u stotine skulptura. Materijal i oprema za ovu radionicu također su opsežni. Osim gline trebalo je niz alata za obradu, specijalne boje (engobe) za oslikavanje i drugi materijali  za rad i zaštitu prostora,  te kvalitetna peć za pečenje gline. Akademska kiparice Helena Ohnjec, koja je veliki dio svog opusa ostvarila u tehnici oblikovanja gline i raku tehnici, voditeljica je ove radionice na zadovoljstvo organizatora i polaznika. I ona sama zadovoljna je s polaznicima koji pokazuju zanimanje, trud i marljivo uče obavljajući kiparske zadatke. Uz upoznavanje s materijalom i opremom polaznici su oblikovali glinu prema vlastitim idejama, uz poduku i sugestije voditeljice. Nakon postupka sušenja prišli su oslikavanju, iako su djelomično oslikavali i  sirovu – vlažnu glinu kao drugu mogućnost kada materijal bolje upija boju. Uz nadzor voditeljice  pratili su proces pečenja oblikovane gline na temperaturi od 950 stupnjeva. Slijedilo je oslikavanje i glaziranje te ponovo pečenje na još višoj temperaturi koji doseže 1060 stupnjeva.  Čitav postupak  obrade zahtjevan je i riskantan s mogućim lomovima ukoliko priprema (sušenje) nije dobro provedena.  I tako je nastalo mnoštvo radova, pretežito ukrasnih oblika, reljefa, kombinacija  sa širokim spektrom motiva poput cvijeća, posuda, ukrasa, bista i dijelova tijela (glava, šaka), figura životinjskih motiva i drugih… Pažljivo birane boje tijekom oslikavanja ovjekovječene su završnim postupkom pečenja. Rezultati ovog projektnog elementa  bit će vidljivi javnosti  na završnoj izložbi.Skip to content