Promovirana knjiga „Preci i potomci – Šaškovec“: Vrijedno izdanje o dugoselskom naselju i njegovim stanovnicima

U prostoru Gradskog društva Crvenog križa Dugo Selo, koji je bio premali za brojne posjetitelje, 8. prosinca promovirana je knjiga Dragice Pjevac i Ivana Šuteja “Preci i potomci – Šaškovec”. Knjiga je izdana povodom 105. godina zabilježbe promjene imena sela Šaškovec u Dugoselo. Vrijedno djelo donosi bogatu povijest ovog kraja, presjek zbivanja i život ljudi. Kako se čulo, u knjizi je navedeno preko 1600 imena, spomenuto je 205 toponima, 100 subjekata što firmi što ustanova. Bibliografski je navedeno 20 izvora, devet ustanova, među njima i crkveni podaci što je doprinijelo vjerodostojnosti. Objavljeno je 265 fotografija, od toga 52 kolora i 213 crno-bijelih. Heraldičkih znakova je 18, fotokopija izvornih dokumenata 118.
„Autor sam knjige i nakladnik, izašla je u nakladi Pjevac Tihomir i Dragica. To je prva knjiga s takvom tematikom, o precima i potomcima Šaškovec. Knjiga je napravljena da bi se vidjelo kako se nekad živjelo na ovom području. Dali smo i povijesne činjenice koje su prethodile tome. Obradili smo stare fotografije tako da smo odredili tko je točno na fotografiji, čime se bavio. Dali smo primjer i koliko je bilo intelektualaca s područja Šaškovca, koliko obrta. Zapazili smo da su ljudi dolazili iz drugih mjesta na šaškovečko područje, iz Zagorja i Prigorja, koji su tu pokušali utemeljiti svoje obrte jer tamo nisu mogli. Djelom pokazujemo kako život ovdje, kao i na području cijele države, nije bio statičan. Poruka je živi tu i radi tu, za svoju obitelj i Domovinu. Govori o počecima i korijenima. Ne bi mogla izaći na svjetlo dana da svoj doprinos nije dao veliki genealog Ivan Šutej koji je sve potkrijepio povijesnim podacima, s obzirom da su počeci istraživanja temeljeni na usmenoj predaji. Sve se provjeravalo, bio je to kompliciran projekt“, rekla je Dragica Pjevac.
Ideja o stvaranju knjige postojala je 30 godina, a radila se s prekidima oko pet godina. Da bi se dokazala vjerodostojnost objavljenih podataka potrebno je bilo raspolagati s mnogo podataka, pojasnio je suator genealog Ivan Šutej.
„Prilikom obrade podatak, izvorni podaci koji su dobiveni usmenom predajom i na osnovi dokumenata naročito iz više vremenskih razdoblja, tj. država, mora se odabrati od ponuđenog najvjerodostojnije. Podaci često nisu identični s poznatim podacima zato je potrebno da budu dostupni u bazi podataka kojima se svaki genealog služi“, kazao je Šutej o dugotrajnom i opsežnom radu.
U radu su sudjelovali i brojni suradnici. O povijesnoj vrijednosti govorila je Nikolina Čokor, prof.povijesti i autorica pogovora. Svoj obol, kao autori pojedinih tekstova dali su Zvonko Barilić, Đurđica Bošnjak rođ.Habeković, Nadica Kozić, Renata Veličan te Jelena Stojaković. Promociju knjige popratila je izložba starih uporabnih predmeta i fotografija koje je sakupila Peggy Malbaša rođ.Jakić uz pomoć stanovnika Šaškovca. Na taj način, materijalizirani su podaci iz knjige.
Čestitavši na knjizi, okupljenima se obratio gradonačelnik Nenad Panian. „Od ove godine Grad Dugo Selo kreće s očuvanjem kulturne baštine na više načina. Prvi će biti da ću dati prijedlog da se Mjesni odbor više ne zove Dugo Selo Istok nego Šaškovec. Ne smijemo zaboraviti naše pretke, nadajmo se da će ostati ovdje i naši potomci, a to je naš zadatak. Ova izložba će postati stalna izložba, nadajmo se, Kulturno informativnog centra, za koji smo aplicirali na EU fondove“, kazao je gradonačelnik dodavši kako će Grad svakako oformiti KIC, a ova izložba postati njegovim dijelom. Promociju su interpretacijom stihova upotpunile Marija Grgošić i Lana Obućina. Dragica Pjevac zahvalila je na pokroviteljstvu Turističkoj zajednici Grada Dugog Sela preko koje se knjiga knjige „Potomci i preci – Šaškovec“ može nabaviti, a GD Crvenom križu na gostoprimstvu.Skip to content