U Dugom Selu odana počast uz predstojeći Dan državnosti

Izaslanstvo Grada Dugog Sela na čelu s predsjednikom Gradskog vijeća Grada Dugog Sela Krunom Blažinovićem i njegovim zamjenikom Krešom Cvijanovićem, gradonačelnikom Nenadom Panianom i njegovom zamjenicom Jasminkom Kokot Bambić, zajedno s predstavnicima udruga proizašlih iz Domovinskog rata, političkih stranaka danas su ispred spomenika kod Pošte u Dom Selu položili vijence i zapalili svijeće odajući počast poginulim braniteljima uz predstojeći Dan državnosti.

 

Svima okupljenima obratio se gradonačelnik Panian koji je datum prije 32 godine hrvatski narod nikada ne smije zaboraviti.

„Želja za slobodom, pravom i želja za pobjedom nikada ne prestaje, tako neće ni kod nas prestati. Iako nas je sve manje, popis stanovništva nas je desetkovao, pandemija koja nas je nazadovala, ovaj rat u ukrajini koji nas je podsjetio na mnoge ratne tragedije kod nas. Ovo sve ne vodi ničemu. Moramo pronaći nove modalitete kako zadržati esenciju hrvatskog naroda u državi. Hrvatski narod nema čovjeka koji će okupiti sve nas i koji će nam reći kakva će nam biti budućnosti. Ovaj datum ne smije ostati samo kao datum. Sve generacije moraju raditi na tome da ovaj datum ne ostane samo datum iz povijesti. Hrvatska u srcu, Hrvatska na djelu“, poručio je gradonačelnik uz čestitku svim građanima povodom obilježavanja predstojećeg Dana državnosti.

Dan državnosti obilježava se u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine.  Izabrani zastupnici tada su na konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, kojem su nazočili i brojni gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske i predstavnici vjerskih zajednica, izabrali za predsjednika Sabora Žarka Domljana, za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa. Stipe Mesić izabran je za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora, a dr. Franjo Tuđman za predsjednika Predsjedništva SR Hrvatske. On se obratio nazočnima i istaknuo kako je kroz dugu povijest “Hrvatski državni sabor bio čuvarom suvereniteta (s izuzetkom razdoblja od 1918. do 1941.) hrvatskoga naroda u odnosu na druge nacionalne i državne zajednice”.Prvi saziv Sabora imao je 351 zastupnika i tri vijeća: općina, udruženog rada i Društveno-političko vijeće. Većinu, 207 od 351 mandata, imao je HDZ, Savez komunista Hrvatske – Stranka demokratskih promjena imao ih je 107, Koalicija narodnog sporazuma 21, Srpska demokratska stranka pet, dok je 13 mandata pripalo nezavisnim i zastupnicima nacionalnih manjina. Od  donošenja Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o blagdanima, spomendanu i neradnim danima u Republici Hrvatskoj 2001. godine sve do 2020. taj se dan obilježavao kao Dan Hrvatskoga sabora. Donošenjem novoga Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj  u studenome 2019., koji se primjenjuje od 1. siječnja 2020., 30. svibnja ponovno se, kao i prije 2001. godine, obilježava kao Dan državnosti Republike Hrvatske.Skip to content