Uspješno započeo projekt “Radost življenja“- Umjetnost i kultura 54+ VELIKI INTERES ZA RADIONICE

Realizacija projekta „Radost življenja“ – Umjetnost i kultura 54+ započela je uspješno. Interes za besplatne radionice je velik, reakcije polaznika pozitivne. Za sada su se prijavile 83 osobe, a još nisu ni započeli svi projektni elementi, rekao nam je voditelj projekta Mario Mlinarek.

Podsjećamo, Grad Dugo Selo dobio je bespovratnu potporu u iznosu od 807.000 kuna u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga Umjetnost i kultura za 54+, a projekt „Radost življenja“ provode partneri Grada – KUD „Preporod“ i Pučko otvoreno učilište Dugo Selo, Cilj projekta, koji će trajati 18 mjeseci, je poboljšanje kvalitete života i socijalne kohezije, uz jačanje društvenih i kreativnih sposobnosti osoba dobi iznad 54 godina, kao i omogućavanje njihovog sudjelovanja u kulturno-umjetničkim aktivnostima i tradicijskoj promociji grada Dugog Sela.

„Radionice u sklopu projekta započele su početkom listopada, s pet projektnih elemenata. Za „Folklornu kulturu zavičaja i rekreaciju“ zainteresiranost je dosta velika, prijavljene su 24 osobe. Krenula je radionica tradicijskog sviranja, ovdje još ima mjesta. Najveći interes iskazan je za „Umjetnost kraluža“ – tradicijski nakit izrađuju čak dvije grupe polaznica. Trenutno rade na izradi našeg tradicijskog nakita kraluža i sekanaca, a onda će izrađivati i nakit iz cijele Hrvatske. Sutra pak počinje zbor, preko 20 je prijavljenih. Izrada tradicijskog ruha privukla je mnoge. Tu je i radionica plesa-folklora. Iza Martinja, od 12. studenoga, počinju radionice Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo, a to su kazališni amaterizam, oblikovanje u glini i slikarstvo. Za te likovne umjetnosti iskazan je također veliki interes“, naglasio je Mlinarek.

Prijave su u tijeku. Svi zainteresirani za trenutno popunjene radionice nakita i šivanja mogu se predbilježiti za drugi ciklus koji počinje u 4. mjesecu 2019. godine ispunjavanjem prijavnice na web adresu www.radostzivljenja.hr. Ovdje su dostupni svi podaci o samom projektu, radionicama, rasporedu i obavijesti. Radionice se održavaju u prostoru KUD-a „Preporod“ i POU-a Dugo Selo.

Posjetili smo radionicu izrade zavičajnog ruha i zatekli radnu i opuštenu atmosferu. Kroz ovu radionicu želi se revitalizirati kulturni život i izražavanje zavičajnoga identiteta te omogućiti stjecanje znanja potrebnih za revitalizaciju i obnovu tradicijske kulturne baštine, prvenstveno obnovom tradicijskog ruha na području Posavine. Voditeljica Ljiljana Stanko, zadovoljna je procesom učenja i nadogradnje znanja. Radionica je prilagođena znanjima i vještinama polaznika, osigurava potrebna osnovna znanja, potiče razvoj motorike i kreativnosti te promiče izgradnju osobnih umjetničkih kapaciteta. Program se sastoji od individualnoga i grupnog praktičnog rada, podučavanja osnovne tekstilne tehnike šivanja, vezenja, tkanja i apliciranja ukrasa. Napredni stupanj uključuje poduku tradicijskih tehnika tkanja, čipkarstva, pletenja, kukičanja, vezenja, apliciranja kože, tkanine i vrpci, a namijenjen je polaznicima prethodnih radionica i onima s većim predznanjem.

“Uvijek se nađe nešto novo, i za one koji tek počinju raditi kao i za one koji već znaju vesti. Jer tek kad krenete raditi ručne radove onda tek vidite da ste dotaknuli tek djelić tih mogućnosti i bogatstva što se nekad u narodu radilo“, pojasnila je voditeljica Lj.Stanko. 

  

Ovdje će se šivati, vesti, štrikati i heklati. Neke su polaznice iskazale zanimanje za učenjem zlatoveza poput Danice Zadravec. „Prijavila sam se jer se već bavim vezom. Htjela sam se usavršiti i posebno naučiti zlatovez. Prijavila sam se još za izradu tradicijskog nakita jer kraluži i narodne nošnje idu zajedno. Ovo me iznimno veseli, ovo je izvanredno što se dogodilo Dugom Selu da je netko pokrenuo ovakav hvalevrijedan projekt“, kazala je D. Zadravec.Skip to content