Virtualne galerije i 3D litografije za dugoselske posjetitelje Noći muzeja

I ove godine Dugo Selo, odnosno Pučko otvoreno učilište Dugo Selo se pridružilo brojnim hrvatskim muzejskim i kulturnim institucijama koje su pod patronatom Hrvatskog muzejskog društva organizirale NOĆ MUZEJA. Ovogodišnja tema bila je MUZEJI – INOVACIJE I DIGITALNA BUDUĆNOST, a izložbama pod nazivom „Suvremeni prikaz umjetničkih djela“ ovogodišnju temu POU Dugo Selo prezentiralo je na dvije lokacije. U Maloj galeriji u Kolodvorskoj ulici posjetitelji su mogli razgledati umjetnička djela u virtualnoj galeriji, uz prikaz jednog dijela originala. Radi se o 220 umjetničkih djela iz vlasništva ove kulturne ustanove, a koja su digitalno pohranjena u digitalnoj galeriji i koju su posjetitelji mogli promatrati na velikom ekranu u Maloj galeriji. Jedan dio tih originalnih djela bio je također izložen te večeri, a kako je pojasnila viša stručna suradnica za kulturu POU Dugo Selo Nada Kozić, ta djela predstavljaju retrospektivu tema i motiva Dugog Sela koje su umjetnici obradili tijekom 17 godina organiziranja Likovnih susreta umjetnika. „Trudili smo obraditi što širi spektar obrađenih tema – tako da među izloženim djelima, inače autora Dugoselaca, mogu se prepoznati prizori Dugog Sela, Martin Brega, sveca zaštitnika svetog Martina, Templara na Martin Bregu, obitelji Drašković, teme vode, drveta, itd.“, kazala je Kozić, dodajući kako se sva djela mogu naći na web stranici POU Dugo Selo. Noć muzeja otvorila je zamjenica gradonačelnika Jasminka Kokot Bambić, istaknuvši napore i angažman dugoselskog POU u organizaciji Noći muzeja 6. godinu za redom. U ime organizatora, okupljene posjetitelje pozdravio je ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo Nenad Haleuš Mali. U glazbenom dijelu otvorenja dugoselske Noći muzeja nastupili su mladi talenti Glazbene škole Dugo Selo – Leon Kociper na flauti, Niko Antić na tamburici te Magdalena Đunđuš na violini.

Od 20 sati u izložbenom prostoru „Martinus“ održana je izložba djela u tehnici litografije, također uz postav originala. Litografije su interpretacije originalnih djela isprintanih 3D printerom, koje uz pomoć svjetlosti nude promatraču drugačiju perspektivu motiva – kako vizualnu, tako i taktilnu, a te večeri prezentirano je desetak djela, slika i kiparskih uradaka, s litografskim isprintima. Tom prilikom za posjetitelje je također prikazan proces nastajanja 3D modela kojeg su približili mladi Dugoselci iz udruge MachLab, predvođeni Mateom Miličevićem.

Prilikom otvorenja izložbe brojnim posjetiteljima obratio se gradonačelnik Nenad Panian izražavajući ponos svih uključenih u Noć muzeja, kao i brojnim odazivom građana posjetitelja. Nakon uvodnih riječi organizatora uslijedili su glazbeni nastupi ŽVS „Koledarice“ KUD-a „Preporod“, zbora učiteljica OŠ Josipa Zorića i „Ivan Benković“ te debitantski nastup članica i članova PE “Pjesma zavičaja”, inače članova radionice Pjevanja u sklopu projekta Radost življenja.Skip to content