Zgrada starog Doma zdravlja (konačno) u vlasništvu Dugog Sela

Skupština Zagrebačke županije na svojoj jučerašnjoj sjednici donijela je odluku o davanju suglasnosti na odluku Upravnog vijeća Doma zdravlja Zagrebačke županije o darovanju nekretnine Gradu Dugom Selu kojom ovaj vrijedni kulturni spomenik iz vremena plemićke obitelji Drašković, a u samom centru Dugog Sela, postaje vlasništvo Grada.

„Nakon ove, za Grad Dugo Selo, bitne županijske odluke, stvoreni su uvjeti da se pokrenu imovinsko-pravni postupci da se Grad uskoro i upiše kao vlasnik nekretnine. Do tada će se utvrditi i pripremiti ugovori o darovanju između Doma zdravlja Zagrebačke županije i Grada te će biti prezentirani na sjednici Gradskog vijeća Grada Dugog Sela u lipnju“, najavio je gradonačelnik Dugog Sela Stipo Velić, dodajući kako je namjena od ranije definirana gradskim projektom (rekonstrukcije zgrade u Kulturni centar za posjetitelje čiji je nositelj projekta Pučko otvoreno učilište Dugo Selo, op.a.), u svrhu provođenja programa iz kulture, galerijsko-muzejski prostor te djelomice kao Gradsku vijećnicu.

Isto tako ovom odlukom Županijske skupštine Grad Dugo Selo nakon 10 godina više nije obvezan plaćati naknadu za zakup prostora zgrade bivšeg Doma zdravlja u iznosu od 1.100 kuna. Naime, ugovorom o zakupu sklopljenom između Doma zdravlja Zagrebačke županije i Grada Dugo Selo s 31. ožujkom 2005. godine, ugovorne strane su se sporazumjele da zakupodavac Dom zdravlja Zagrebačke županije daje, a zakupnik Grad Dugo Selo primio je u zakup poslovni prostor u površini od 598,93 m2 na adresi Josipa Zorića 5, Dugo Selo, što će za isto plaćati zakupninu u iznosu od 1.100,00 kuna. Tada je ugovoreno da će zakupnik Grad Dugo Selo predmetni poslovni prostor koristiti za muzej i galeriju, te djelomično za urede Gradske vijećnice, a zakup je sklopljen je na određeno vrijeme u trajanju od 20 godina, doznajemo od pročelnice Ureda župana Zagrebačke županije Mirjane Oštrec Bosak. U međuvremenu Grad je u prostor uložio određena financijska sredstava – i to prvenstveno u sanaciju, posebice krovišta, dok se posljednjih nekoliko godina uopće nije koristio te je bio donekle konzerviran od daljnjeg propadanja. No, sada se ovom objektu izgrađenom u stilu kasnog historicizma iz 19. stoljeća i koji nosi titulu plemićkog dobra, te je vrijedne povijesne ostavštine ovog kraja, piše svjetlija budućnost.Skip to content