U bližoj zagrebačkoj okolici, dvadesetak kilometara od središta hrvatske metropole smjestilo se Dugo Selo na rubovima posavske ravnice i blagim padinama prigorskoga gorja, blago dodirujući moslavački kraj.

Ovaj grad u istočnom dijelu Zagrebačke županije stoljećima se razvijao uz križanje željezničkih pruga koje iz smjera Zagreba vode prema Koprivnici i Slavonskom Brodu, te uz magistralnu prometnicu Zagreb –Bjelovar. Dugo Selo čini povezanu cjelinu naselja smještenih u podnožju Martin Brega (206 m) na 51 četvornom kilometru prostora, na kojem živi oko 20.000 žitelja.

Od sredine 19. do sredine 20. stoljeća Dugo Selo bilo je kotarsko mjesto, pedesetak godina imalo je status općine, te je 1997. saborskom odlukom dobilo status grada. U Dugo Selo i na Martin Breg stiže se iz središta Zagreba nakon 30-40 minuta vožnje cestom u smjeru Bjelovara, a još prije vlakom sa zagrebačkog Glavnom kolodvora. Vlakom je moguće stići iz svih gradova sjeverne i istočne Hrvatske. Svakom posjetitelju vrata su širom otvorena, a za posjetu ovom gradu i njegovoj okolici uvijek se nađe dobar razlog….

Današnji izgled Dugog Sela zrcali život svojih mještana koji su stoljećima gradili kuće na tradicionalan način da bi se krajem 20. stoljeća arhitekturom i načinom života stopili s obližnjim glavnim gradom u čijem predgrađu žive nošeni hitrim razvojem. Tako je u središnjem dijelu grada, na prostoru između željezničke pruge i glavne prometnice izgrađeno niz stambenih zgrada s poslovnim prostorima i objektima, tržnicom, parkiralištem i drugim pratećim sadržajima. Ovo poslovno-stambeno središte okruženo je naseljem obiteljskih kuća s uređenim okućnicama. U središtu grada nalazi se Perivoj grofa Draškovića sa stoljetnim raslinjem i ostacima nekadašnjeg dvorca ove plemičke obitelji. Još uvijek se nalaze rijetke, među zidanicama stisnute, stare drvene kuće – primjerci tradicionalne posavske arhitekture koje svojom ljepotom i tradicijskom vrijednošću odolijevaju zubu vremena i modernizaciji naselja.

Na obroncima Martin Brega, pored vikendica i sve većeg broja obiteljskih kuća, lijepih vila i ljetnikovaca, također je stotinjak drvenih starih klijeti okruženih čokotima vinove loze.

U južnom dijelu naselja pored željezničke pruge razvijaju se gospodarske i poduzetničke djelatnosti.

Skip to content