21.susret tamburaških orkestara i sastava: Više od 400 najboljih tamburaša u Dugom Selu

Ako ste u snu tamburicu izgubili mogli biste imati problema u ljubavi, kaže slovo u sanjarici. No svi, koji su došli 4. i 5. listopada u dvoranu KUD-a „Preporod“, taj problem su, ako je postojao, riješili. Dvije večeri za redom bile su ispunjene zvukovima ovog dragog instrumenta na 21. susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava, u organizaciji  Hrvatskog sabora kulture, suorganizaciji Zajednice kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije, Grada Dugog Sela, KUD-a „Preporod“ i HDS ZAMP-a.

Na Susretu je nastupilo preko 400 izvođača iz devet tamburaških orkestara iz Varaždina, Zagreba, Čakovca, Draganića, Starog Petrovog Sela, Adamovca, Mihovljana, Male Subotice i Trnovca te 10 tamburaških sastava iz Maruševca, Šandorovca, Gole, Zaboka, Laza Bistričkog, Draganića, Jalševec Nartskog, Novigrada Podravskog, Varaždina i Karlovca. Gostujući nastup je imao i Tamburaški orkestar KUD-a Dobreč, Dragatuš iz Slovenije.

Inače, ove godine za Susret se prijavilo i u selekciji aktivno participiralo 58 tamburaških orkestara i sastava iz 8 hrvatskih županija s preko 1000 izvođača. Nakon što su Preporodove „Koledarice“ otpjevale himnu, prvu večer Susreta otvorio je predsjednik Zajednice kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije Zlatko Herček, u nazočnosti tajnika HSK-a Dražena Jelavića te potpredsjednika KUD-a „Preporod“ Marija Mlinareka dok je predsjednik dugoselskog Gradskog vijeća Željko Ivaniček otvorio drugu večer.

Nemali zadatak obavilo je stručno povjerenstvo predsjednik Željko Bradić i članovi Siniša Leopold i Ivan Potočnik koji su odlučivali o najboljima u više kategorija. Tako su, u kategoriji koncertnih orkestara, 1. nagradu dodijelili Tamburaškom orkestru KUD-a „Mihovljan“, 2. nagradu Tamburaškom orkestru Centra tradicijske kulture „Varaždin“ te dvije treće nagrade i to Tamburaškom orkestru KUD-a „Gaj“ iz Zagreba te Županijskom tamburaškom orkestru „Stjepan Bujan – Stipić“ iz Čakovca. U kategoriji folklornih orkestara druga nagrada dodijeljena je Folklornom orkestru KUD-a „MAK“ iz Trnovca. U kategoriji koncertnih sastava 1. nagradu dobio je Tamburaški orkestar KUD-a „Zabok“, 2. nagradu KUD-u „Klaruš“ iz Maruševca, a treću Udruga „Prekodravski zvon“, Gola. U kategoriji folklornih sastava 1. nagrada pripala je Folklornom sastavu KUD-a „Sv. Juraj“ iz Draganića, 2. nagrada Tamburaškom sastavu KUD-a „Laz“ iz Laza Bistričkog te dvije treće nagrade i to Tamburaškom sastavu KUD-a „Tančec“ Jalševec Nartski i Folklornom sastavu Karlovačkog tamburaškog orkestra. Predstavnik Hrvatskog društva skladatelja Siniša Leopold dodijelio je „Nagradu HDS-a za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog skladatelja“ Tamburaškom orkestru KUU-a „Zvon“ iz Male Subotice za izvedbu skladbe „Drmeš za Pendereckog““ skladatelja Ive Josipovića, a pod umjetničkim ravnanjem Valentina Škvorca. Prema odluci Stručnog povjerenstva, ekskluzivni sponzor, ”Glazbalarski obrt Mario Žmegač“ dodijelio je brač Tamburaškom orkestru KUD-a „Mihovljan“, a bisernicu Folklornom sastavu KUD-a „Sv. Juraj“ iz Draganića, kao ukupno najuspješnijem sastavu 21. Susreta.

Željko Andričević i Ivica Krpan, u ime Društva za promicanje hrvatske kulture i baštine “Šokadija-Zagreb“ darovali su prvonagrađenima „Hrvatski tamburaški brevijar“ autora Mihaela Ferića. Pokroviteljstvo 21. Susreta potpisuju Ministarstvo kulture RH i Zagrebačka županija, a supokroviteljstvo Turističke zajednice Zagrebačke županije i Grada Dugog Sela.Skip to content