22. susreti tamburaških orkestara i sastava u Dugom Selu: Preporodovi tamburaši najbolji folklorni sastav

Listopad u Dugom Selu i ove je godine započeo u znaku tamburice – po treći put u dvorani KUD-a „Preporod“ okupili su se najbolji tamburaški sastavi i orkestri na svom 22. susretu. Glazbena manifestacija održana je 3. i 4. listopada u organizaciji Hrvatskog sabora kulture i suorganizaciji Zajednice kulturno umjetničkih udruga Zagrebačke županije, Grada Dugog Sela, KUD-a „Preporod“ i HDS ZAMP-a. Susrete je otvorio zamjenik gradonačelnika Pavo Jakovljević, dobrodošlicu gostima zaželio je predsjednik domaćinskog društva Mario Mlinarek, uz predstavnike organizatora predsjednika HSK-a Dejana Buvača i tajnika Dražena Jelavića te Zlatka Herčeka, predsjednika županijske ZKUU-a. Nastupe su pratili i gradonačelnik Stipo Velić te predsjednik Gradskog vijeća Željko Ivaniček koji je sudjelovao u uručivanju nagrada i priznanja. A biti najboljima trudilo se postati 10 tamburaških orkestara i 13 tamburaških sastava s oko 400 tamburaša, te gosti – Tamburaški orkestar Šmartno iz Slovenije. Prije Susreta, oni su selektirani na županijskim smotrama, izabrani su između 69 sastava s oko 1100 izvođača i orkestara iz 9 županija. Svoju kvalitetu pokazali su i na Preporodovoj pozornici, a dodatno je potvrđena od publike koja voli i cijeni zvuk ovog instrumenta. Pljeskom se složila i s izborom selektora Željka Bradića, Mihaela Ferića, Siniše Leopolda, Ivana Potočnika i Dražena Varge koji su u konkurenciju koncertnih sastava smjestili orkestre HKUD-a „Petar Zrinski“ Vrbovec te KUD-ova „Sv. Juraj“ Draganić, „Belica“, Tamburica“ Staro Petrovo Selo, KUEU-a „Kaj“ Zlatar Bistrica, Centra tradicijske kulture Varaždin te KUD-a „Gaj“ Zagreb. U kategoriji folklornih orkestra izabrani su orkestri KUD-ova „Bistra“, „Lovro Ježek“ Marija Bistrica i „MAK“, Trnovec. U kategoriji koncertnih sastava nastupili su tamburaši KUD-ova Pregrada i „Ježek“ Beretinec te KUU-a „Zasadbreg“, a u kategoriji folklornih sastava KUU „Zvon“ Mala Subotica, KUD „Preporod“ Dugo Selo, Tamburaška sekcija Hrvatskog seljačkog pjevačkog društva „Sljeme“ Šestine-Zagreb, KUD-ova ”Klek” Ogulin, „Kraluš“ Stupnik, „Javor“ Jazavica-Voćarica-Roždanik, „Lobor“, „Petrijanec“, „Rudar“ Glogovac te FA „Broda“ Slavonski Brod.
Izvedbe svakog pojedinog sastava, rezultat su dugogodišnjeg ustrajnog rada i ljubavi prema tradiciji. Takav status, u ovoj jakoj konkurenciji, potvrdio je i domaćin – „Preporodov“ tamburaški sastav osvojio je prvu nagradu u kategoriji folklornih sastava. Po odluci stručnog povjerenstva u sastavu Roman Gross, Ivan Potočnik i Siniša Leopold, to su zaslužili izvevši razigrane „Polke i drmeše zagrebačkih brega“ te „Motive Slavonije“. Druga nagrada pripala je tamburašima KUU-a „Zvon“ iz Male Subotice, treća KUD-u “Klek“ iz Ogulina. Ako bi se mjerilo pljeskom posjetitelja, žiriju nije bilo lako ni u sljedećim kategorijama. Kod koncertnih orkestara presudile su nijanse pa su prvu nagradu tako podijelili TO Centra tradicijske kulture Varaždin i KUD-a „Gaj“. Druga je pripala KUEU-a „Kaj“, treća nagradu HKUD-u „Petar Zrinski“. U kategoriji folklornih orkestara najbolji je bio TO KUD-a „Mak“ iz Trnovca, drugi su tamburaši iz „Lovre Ježeka“, treći iz „Bistre“. Kod koncertnih sastava prvu nagradu dobio je KUD „Pregrada“, drugu KUU „Zasadbreg“, treću nagradu „Ježek“ iz Beretinca. Sukladno odluci Stručnog povjerenstva bugariju E Glazbarskog obrta Mario Žmegač dobio je Tamburaški orkestar Centra tradicijske kulture iz Varaždina. Sukladno odluci Stručnog povjerenstva prim E Glazbarskog obrta Mario Žmegač dobila je Tamburaška sekcija KUD-a „Pregrada“. Nagradu za najbolje izvedenu skladbu hrvatskog skladatelja u kategoriji koncertnih orkestara dobio je Centar tradicijske kulture, Varaždin. Zadovoljstvo atmosferom koja je ispunjavala dvoranu iskazali su organizatori i pokrovitelji događanja, a kako se čulo – isto se očekuje i sljedeće godine.
Pokroviteljstvo 22. Susreta potpisuje Ministarstvo kulture RH, Zagrebačka županija, a supokroviteljstvo turističke zajednice Zagrebačke županije i Grada Dugog Sela.Skip to content