Aktiviran Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije

Zbog obilnih kiša koje uzrokuju porast vodostaja rijeka u stanju pripravnosti je Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije. Izvanredna sjednica Stožera održana je jutros u 8:00 sati.
Prema informacijama iz Hrvatskih voda očekivani maksimalni vodostaji su uglavnom dosegnuti te se na području Zagrebačke županije ne očekuju veći problemi. Na rijeci Savi na snazi su redovne mjere poplave na preljevu Jankomir te Jesenicama, na rijeci Krapini na Kupljenovu kao i na oteretnom kanalu Poljanski Lug. Na zahtjev Općine Pisarovima tijekom noći dostavljeno je 500 vreća i pijesak.
Vatrogasci su tijekom jučerašnjeg dana i noći imali 30-ak intervencija, većinom ispumpavanja vode, i to na području Vrbovca, Dugog Sela, Samobora, Svete Nedelje te općina Bistra, Stupnik i Jakovlje koje je sinoć ostalo bez struje.
Zbog izlijevanja rijeke Kupe jučer je dio dana bila zatvorena cesta na području Gradeca Pokupskog. Na samoborskom području u Rudama jučer je također zbog izlijevanja vode bio zatvoren dio nerazvrstane ceste 3055.
Predstavnici Hrvatskih voda, policije i vatrogasci kontinuirano obilaze teren, a na svim potencijalno ugroženim područjima vrše se preventivne aktivnosti.
Na zahtjev načelnika Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije Hrvoja Frankića pripravnost Stožera i svih službi (Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije, Zavod za hitnu medicinsku pomoć Zagrebačke županije, Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije, Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije) traje i dalje.
Iz Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije apeliraju na gradove i općine da ih redovito izvještavaju o stanju na svom području.
U Rugvici je u podne vodostaj bio 721 cm, trend je +7 cm, mjere obrane od poplave su pripremne dok je na mjernoj stanici Zelina-Božjakovina vodostaj u padu za 3 cm, iznosi 249 cm, na snazi su pripremne mjere.

 Skip to content