AKTUALNI SAT –komunalna tematika i cijene u vrtićima

Nova sjednica Gradskog vijeća Grada Dugog Sela, kada je u pitanju Aktualni sat prošla je u pomalo naelektriziranoj atmosferi, u kojoj je predsjednik Gradskog vijeća Darjan Budimir gradonačelniku Nenadu Panianu izrekao opomenu, zbog neprimjerenih riječi upućenih vijećnici Mari Mamuzi.
Kad su u pitanju teme o kojima se „rešetalo“ gradonačelnika ništa novo; prevladavali su komunalni problemi uz nezaobilaznu tematiku horizontalne signalizacije, koja je pobojana u plavo, radi čega je prikazana i fotografija na videozidu, na što je gradonačelnik vijećniku Ivanu Gereciju, koji je preuzeo tu fotografiju s neke od društvenih mreža kazao kako je taj čin podložan kazni.

Ulica Vatroslava Lisinskog vapi za sanacijom

Zoran Pandžić upozorio je na katastrofalno stanje Ulice Vatroslava Lisinskog koja vapi za sanacijom.
-Ta ulica nije prometno sigurna- upozorio je vijećnik.
Gradonačelnik Nenad Panian kazao je kako je ta ulica veliki problem, te da će biti u cijelosti obnovljena kada dođe na red, dok je pročelnik Mario Vinko rekao kako je ta ulica u sustavu Regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagreb- Istok.

Komarci i dalje „pikaju“

Vijećnik Stjepan Štefinovec upozorio je kako bez obzira na tretiranje komaraca isti i dalje predstavljaju problem, na što mu je gradonačelnik odgovorio kako se taj postupak može i ponoviti.
-Što je s Društvenim domom u Lukarišću, te sa Starom školom u Ostrni. Ima li pomaka po pitanju tih projekata- također je upitao vijećnik Štefinovec.
-Vezano na EU natječaje trenutno je još aktivna LAG-ova prijava na igralište u Lukarišću, gdje ćemo vjerojatno proći. Na EU natječajima vrlo je teško proći s prijavama domova. Oni su razvijeni, no ne dobivaju puno bodova. Mi smo taoci razvijenosti- kazao je pročelnik Vinko.
Nakon što je vijećnik Ivan Gereci dobio odgovor na organizaciju Rallyja koji je nedavno održan u Dugom Selu, još jednom se osvrnuo na horizontalnu signalizaciju i plave „zebre“, koje su slabije vidljivosti, zbog čega prema njegovu, kao i mišljenju većine ljudi nema učinka.

Garaža DVD-a Ostrna ide dalje

-Hoće li se nešto poduzeti po pitanju garaže za DVD Ostrnu, budući da dozvola vrijedi tri godine, a ista je ishođena još prije dvije godine- bilo je pitanje vijećnika Božidara Cika, koji se interesirao i za komunalnu infrastrukturu u naseljima Velika i Mala Ostrna te Leprovica.
-Naravno da dozvala za garažu neće propasti, to nam je jedan od prioriteta. Predložio bih vam da to stavimo u sljedeći proračun, kako dozvola za garažu ne bi propala- odgovorio je gradonačelnik Nenad Panian.
Vijećnica Ivana Krišto izrazila je pak svoje nezadovoljstvo radom komunalnog redarstva, tražeći pisani odgovor na svoje pitanje postoji li evidencija na prijave koje se podnose komunalnom redarstvu te kako se vrednuje rad redara.

Kreće dogradnja Dječjeg vrtića Dugo Selo u Lukarišću

Još jednom je otvorena i tema gradskih i privatnih vrtića, koji imaju različite cijene, pri čemu je cijena za privatni vrtić 1 800 kuna, dok ona za gradski vrtić iznosi 2 250 kuna.
-Naša je dužnost da do kraja mandata pokušamo izjednačiti sve vrtiće po pitanju cijene- kazao je gradonačelnik Panian, najavivši tom prilikom proširenje Dječjeg vrtića Dugo Selo u Lukarišću, gdje se planiraju otvoriti novi prostori za dvije do tri grupe sa šezdesetak djece.
O gradskim financijama raspitivao se predsjednik Gradskog vijeća Darjan Budimir kojeg je zanimalo hoće li biti rebalansa proračuna te kakvo je njegovo punjenje.
-Da nešto nije u redu sigurno bi već tražili rebalans, ja prvi ne želim raditi prekršaj financijski niti neki drugi. Radimo po planu i programu proračuna. Kada bude potrebno napravit ćemo rebalans- zaključio je gradonačelnik Nenad Panian.

Na dnevnom redu 18. sjednice dugoselskog Gradskog vijeća, koju je vodio predsjednik Darjan Budimir,  bila su izvješća proračunskih korisnika o radu za 2018. godinu koja su jednoglasno usvojena.

Na brojna pitanja gradskih vijećnika odgovorali su predstavnici izvršne vlasti gradonačelnik Nenad Panian, zamjenici Jasminka Kokot Bambić i Nikola Tominac, ravnatelji gradskih ustanova, direktori tvrtki u vlasništvu grada, stručne službe. Sjednici je nazočila i predstavnica albanske nacionalne manjine u Gradu Dugom Selu Valentina Mrijaj.

 

 

POU Dugo Selo – Lani započet EU projekt Radost življenja 54+

vijeće6Izvješće o radu POU Dugo Selo podnio je ravnatelj Nenad Haleuš Mali. Ustanova ima tri osnivača, općine Brckovljani i Rugvica te Grad koji je najveći financijer i većina se aktivnosti odvija na njegovom području. Djelatnosti su podijeljene na tri centra – obrazovanje, informiranje i kulturu. POU je lani imao cijeli niz aktivnosti. Izdvojio je kako je lanjskog rujna započeo EU projekt Radost življenja 54+, u kojem je POU s KUD-om „Preporod“ partner, a Grad nositelj projekta. U sklopu projekta, POU provodi tri aktivnosti: likovnu radionicu, radionicu keramike i kazališni amaterizam. Što se tiče potonjeg, za desetak dana održat će se kazališna predstava koju pripremaju sudionici ove radionice. Lani su po prvi puta održane besplatne ljetne igraonice za djecu što se pokazalo punim pogotkom. Sudjelovalo je čak 280 djece, a s obzirom da su pojedina pokazala interes za više radionica, evidentirano je 600 polaznika u različitim programima od sportskih, edukativnih i kreativnih. Isto se održava i ove godine, igraonice su počele početkom tjedna s jednakim uspjehom.  Od prošlogodišnjih aktivnosti izdvojio je promociju filma „Prvih 50 godina Dugoselske kronike“ kojim je obilježeno pola stoljeća rada ovog lokalnog glasila. Osim tiskanog izdanja, Kronika ima i web izdanje te je prisutna na društvenim mrežama. Vijećnik Siniša Kljajić spomenuo je video u kojem je ravnatelj, snimljen u Rugvici za posjete kandidata HDZ-a za EU parlament. Haleuš je odgovorio kako je tamo bio kao voditelj programa ekološke akcije vezane za rijeku Savu, a na poziv Općine Rugvica ne HDZ-a te kako on nije imao informaciju da će se kandidat pojaviti tamo. Kljajić je zahvalio na iskrenom odgovoru te sugerirao da pripazi kako ga, s obzirom na njegovu reputaciju, ne bi koristili kao alat za političku promidžbu. Lanjski prihodi POU-a bili su oko 2 mil.kuna, od čega iz proračuna 1,3 mil. kuna i manji u odnosu na prethodnu godinu za 16,3 posto. Iz drugih proračuna ostvareni su iznosi od 439.100 kuna i veći su za 107,6 posto, radi pomoći općina Rugvica i Brckovljani, a odnose se na troškove za nakladničku djelatnost. Rashodi su bili 2,1 milijun kuna, stoji u materijalima. Izvješće je prihvaćeno jednoglasno.

 

DV Dugo Selo – Draženka Sesan i u idućem razdoblju ravnateljica

vijeće7Jednoglasno je prihvaćeno izvješće DV Dugo Selo kojeg je prezentirala ravnateljica Draženka Sesan. Polazi ga 404 djece, od čega je 92 jasličke dobi, a 312 vrtićke. U centralnom objektu u Dugom Selu, odgojno-obrazovne programe provodili smo u 3 jasličke i 11 vrtićkih skupina s 355 djece. U područnom objektu u Lukarišću jednoj mješovitoj jasličkoj i jednoj mješovitoj vrtićkoj skupini smješteno je ukupno 49 djece. Održavaju se brojne aktivnosti, radionice, surađuje se s roditeljima i drugim relevantnim ustanovama. Jedna od aktivnosti je program stručno-razvojnog centra za poticanje cjelovitog razvoja djeteta kroz područje matematičke kompetencije i osnovne kompetencije u prirodoslovlju, verificiran je od strane MZO-a. Ukupni prihodi iznosili su 11,4 milijuna kuna, od čega su prihodi iz nadležnog proračuna za financiranje redovne djelatnosti proračunskih korisnika 8,7 mil.kuna. Rashodi su bili 10,7 mil.kuna. Nakon provedenog natječaja u mjesecu svibnju 2018. godine od 166 pristiglih razmatrano je 119 molbi koje su zadovoljile uvjetima natječaja. Povjerenstvo za prijem djece pozitivno je riješilo 80 molbi, neupisano je ostalo 39 djece. Upis se proveo u skladu s Pravilnikom o prijemu djece i ostvarivanju prava i obveza korisnika usluga. Vijećnik Kljajić osvrnuo se na zapošljavanje troje pomoćnika u nastavi na temelju sistematizacije radnih mjesta inzistirajući da ravnateljica kaže njihova imena. Sve je vodilo tome da se izgovori ime Ivane Perković, inače gradske vijećnice. Kad se to i dogodilo, Kljajić je pitao je li zaposlena prije ili nakon što je postala vijećnica na što je prozvana odgovorila da je zaposlena 9 mjeseci nakon što je postala vijećnica. „O meni govore moj rad i moje kompetencije, imam veliko iskustvo za rad s djecom s poteškoćama“, kazala je Perković odbivši insinuacije vijećnika o svom zapošljavanju. Na ovoj sjednici Vijeće je većinom glasova imenovalo Sesan za ravnateljicu vrtića u narednom razdoblju, a temeljem njenih kompetencija, radnih vještina, marljivosti i predanosti radu te uspješnom vođenju ustanove u prethodnim mandatima. Vijećnicu Ivanu Krišto zanimalo je tko je i kako iz vrtićkog Upravnog vijeća glasao, pročelnik odjela za društvene djelatnosti Veljko Bertak rekao je kako je ravnateljica izglasana većinom glasova i to pet za i dva protiv ne navodeći imena.

Donijeta je odluka o oslobađanju DV “Vrapčić” obveze plaćanja komunalnog doprinosa za dogradnju postojeće zgrade, u iznosu 122.883 kune pod uvjetom da se toj zgradi djelatnost predškolskog odgoja i obrazovanja obavlja 10 godina. Vijećnik Kljajić je ponovno predložio da se napravi strategija razvoja predškolskog odgoja i ekonomski pokazatelji. Mogući modeli su gradnja gradskog vrtića, koncesija ili javno-privatno partnerstvo. Intencija je da sva djeca imaju jednaka prava, roditelji isto. Ovaj vrtić ide u tom modernom smjeru, iduće pedagoške godine sva će djeca biti upisana, kazao je gradonačelnik Nenad Panian dodavši kako za dugoročno rješavanje problema u obzir treba uzeti vitalni indeks i iseljavanje stanovništva.

 

Gradska knjižnica – Brojna gostovanja pisaca i uspješna nakladnička djelatnost

vijeće8Izvještaj o radu Gradske knjižnice prezentirao je ravnatelj Predrag Topić. Prihodi su iznosili 969.365 kuna, iz proračuna Grada je 832.436 kuna. Rashodi su bili 968.069 kuna. Izrazio je zadovoljstvo posudbom knjiga te naglasak stavio na dinamiku događanja u organizaciji ustanove. Puno je takvih događaja, pjesničkih večeri, gostovanja poznatih pisaca i glumaca. Kao krunu izdavačke djelatnosti izdvojio je „Dugoselski biografski leksikon“ te prije neki dan prezentiranu knjigu „Dugoselski kraj u Prvom svjetskom ratu“. Osnovan je i neformalni Klub pisaca koji je gostovao na 40-ak događanja. Organizirao pjesničke večeri u gradu. Baza kluba je Caffe bar Stari krovovi koji se nalazi na ruti literarnog turizma, rekao je Topić. Vijećnik Kljajić uručio mu je nedavno predstavljenu knjigu Ivana Koprića „Uspavano srce demokracije“ kao poklon za knjižni fond. Izvješće je jednoglasno prihvaćeno.

 

Sportski centar – očekuje se početak realizacije projekta igrališta s umjetnom travom

vijeće9Jednoglasno je prihvaćeno izvješće o radu Sportskog centra kojeg vodi ravnatelje Miroslav Škrlec. Ukupni prihodi bili su 1,3 milijuna od čega je iz proračuna grada 530.000 kuna. Rashodi su bili 1,2 milijuna. Škrlec je izdvojio realizaciju korištenja sportske dvorane, a iskorišteno je 3.442 sata. Projekt za igralište NK Ostrna odbijen je po drugi puta, on je mišljenja kako treba stvarati optimalne uvjete za trenažni rad. Očekuje se početak projekta izgradnje igrališta s umjetnom travom. Podsjećamo, u Središnjem državnom uredu za šport potpisan je ugovor o sufinanciranju izgradnje građevinskog zahvata i opremanja športskih građevina u 2019. godini kojim će spomenuti Ured sufinancirati dugoselski projekt Izgradnje pomoćnog igrališta s umjetnom travom za potrebe Nogometnog kluba Dugo Selo. Za spomenuti projekt Ured će izdvojiti ukupno 420.000 kuna sredstava, stoji u potpisanom ugovoru, a istim sredstvima će se financirati pripremni građevinski radovi na izgradnji pomoćnog nogometnog igrališta. Preostala sredstva za samu umjetnu travu Grad nastoji osigurati putem Hrvatskog nogometnog saveza. Postoji opcija da se to realizira do 12.mjeseca. Vijećniku Stjepanu Štefinovcu odgovoreno je kako će se ulaz u Dvoranu početi sanirati početkom srpnja,  završetak je planiran za kolovoz.

 

Glazbena škola – Uspješan rad i očekivanje energetske obnove zgrade

vijeće10Ravnatelj Glazbene škole Dario Cebić istaknuo je u svom izvješću kako je više od 80 učenika osvojilo nagrade i to jednu od prve tri na gotovo svim natjecanjima, što regionalnim, državnim ili inozemnim. Neke od njih su Val Tidone international music competition (Italija), International moment (Grčka), Bistrički zvukolik, Mladi Padovec, Hrvatsko natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa, Hrvatska glazbena olimpijada… Cebić je izrazio nezadovoljstvo odnosom Grada prema školi odnosno odnosom između političara. Istaknuo je zastoj u projektu dogradnje škole i energetske obnove. Primjerice, za centralno grijanje treba izdvojiti 30.000 kuna. Sredstva je sam našao od sponzora dok je Općina Brckovljani dala 10.000 kuna. Djeca po zimi vježbaju na niskim temperaturama, a kada dođu na neko natjecanje osvajaju medalje, iznio je Cebić. Kako je kazao, MZO plaća 10 novih zaposlenika što ukupno čini 35 zaposlenika na neodređeno te je time škola postala najveća u Hrvatskoj. Predsjednik Vijeća Darjan Budimir čestitao je na uspjesima dodavši kako bi se ta sredstva za grijanje sigurno našla u ostvarenim poreznim prihodima Grada od 6 mil. kuna. Štefinovec je kazao kako je imao prilike upoznati učenike škole rekavši Cebiću kako on ne stvara samo vrhunske umjetnike već i odgaja takve ljude. Zamjenica Jasminka Kokot Bambić izrazila je žaljenje što vijećnici ne dolaze na koncerte kako bi na taj način pružili podršku školi. Što se tiče obnove zgrade predviđa se zaduženje koje će biti točka dnevnog reda sljedeće sjednice Vijeća u srpnju te kako rezerve sredstava za ovu namjenu u proračunu nema. Centralno grijanje dio je cjelovite energetske obnove, obuhvaća podno grijanje i ventilaciju dvorane, pojasnio je pročelnik UO za stambeno gospodarstvo Marijo Vinko. EU fondovi su striktni, najmanja korekcija projekta iznosi 5 posto, šteta je izgubiti dobivena sredstva. U natječaj za odabir izvođača se krenulo, slijedi otvaranje ponuda, a interes je velik. Kljaić i vijećnica Renata Jelečki pohvalili su aktivnost škole. Jelečki je pitala koliko je natjecanja objavljeno u katalogu Glazbenih natjecanja Hrvatske te postoji li mogućnost za smjer solo pjevanja za što postoji velik interes.

 

Gradsko društvo Crvenog križa – Ove godine obilježavanje 130 godina postojanja i rada

vijeće11Gradsko društvo Crvenog križa Dugo Selo ove će godine obilježiti 130 godinu postojanja, a nakon što je HCK obilježio 140. obljetnicu, podsjetila je ravnateljica Gordana Kocaj. Uselili su u novi prostor, no već imaju problema jer u podrumu zgrade navire voda pa im je prostor za skladištenje konstantno poplavljen. Trenutno su na sudu s investitorom. Od brojnih aktivnosti tu je služba traženja, pripreme i djelovanja u katastrofama i elementarnim nepogodama za što su provedene edukacije članova. Tijekom 2018. provedeno je 13 akcija darivanja krvi i prikupljeno je 847 doza. U evidenciji je 930 darivatelja. Darivatelja je sve više, pogotovo mlađih. Lani su održane svečane podjele priznanja za jubilarne darivatelje krvi. Provodi se tečaj prve pomoći, a školske ekipe na natjecanjima iz tog područja postižu odlične rezultate. Distribucija humanitarne pomoći je redovna, organiziran je buvljak viška odjeće. Krenuo je FEAD II projekt kojim se pomaže u hrani i higijenskim potrepštinama. Također i za školski pribor kao i opremu za tjelesni za djecu iz socijalno osjetljivih obitelji. S radom je krenula socijalna samoposluga, među malobrojnima je u državi. CK sudjeluje i organizira brojne humanitarne akcije. Kljajić je mišljenja kako treba pomoći oko njihovog problema, zbog društvene odgovornosti. Zamjenik gradonačelnika Nikola Tominac kazao je kako je to složeni spor i predložio da stručne službe prikupe dokumentaciju.

 

Donijeta odluka o izradi izmjena i dopuna DPU-a „Centar“

vijeće3Donijeta je Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o izradi izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja zone “Centar” naselja Dugo Selo, a na zahtjev investitora koji će graditi stambeno-poslovni objekt u Zagrebačkoj ulici. Vijećnik Stjepan Novosel Dolnjak mišljenja je kako se ova tema izmjena DPU-a marginalizira. Prijedlozi su nekvalitetni i nedovoljno obrazloženi i treba obratiti pažnju je li to javni ili privatni interes. Prostorni planovi na bilo kojoj razini moraju biti kratki i jasni, kazao je Tominac. U raspravu se uključio i Budimir rekavši kako su ti planovi iznimno bitni, puno je stvari započeto, potrebno je voditi interes o komunalnoj i prometnoj infrastrukturi te o javnom i privatnom interesu. Kljajić je također spomenuo devastaciju prostora. Gradonačelnik Panian je rekao kako je puno interesa za Dugo Selo, postalo je veliko gradilište. Svugdje svi žele graditi u centru, a opet nedostaju parkirališna mjesta. Čulo se kako je potrebna javna tribina te da je struka ta koja treba dati rješenje i za gradnju i za promet. Ova odluka je prihvaćena većinom glasova dok su zaključci o davanju odobrenja za izgradnju višestambene zgrade (zgrada 1) na dijelu k.č.br. 705, k.o. Dugo Selo II te za izgradnju višestambene zgrade (zgrada 2) na dijelu k.č.br. 705, k.o. Dugo Selo II donijeti jednoglasno.

Na kraju sjednice Štefinovec je izrazio nezadovoljstvo načinom vođenja sjednica kazavši predsjedniku kako često dozvoljava raspravu mimo točaka dnevnog reda dok njemu ne dopušta da iznese svoje mišljenje. Pod točkom pitanja i prijedlozi, vijećnici su pozvani na sutrašnju javnu tribinu o odvajanju otpada ekološke udruge „Dugoselski cvijet“ s početkom u 19 sati u Gradskoj vijećnici.amšSkip to content