Broj novooboljelih na području grada i dalje vrlo visok

Najnovije epidemiološko stanje na području grada Dugog Sela za protekli tjedan iznio je načelnik Stožera civilne zaštite Grada Dugog Sela Nikola Tominac:

“Prateći stanje broja novozaraženih na našem području predstavljamo našim sugrađanima slijedeće stanje: 

Poslije naglog skoka novooboljelih između 24. i 31. listopada, kada je taj broj na tjednoj razini skočio na 157 ili 22 na dan, tijekom studenog ti se prosjeci na tjednoj razini kreću između 140 i 206 ili dnevni prosjek između 20 i 30 osoba. Protekli tjedan imali smo 156 novooboljelih ili prosječna na dan 22,28 osoba. Međutim, tijekom proteklog vikenda u samo dva dana imamo opet nagli rast od 86 osoba u svega dva dana. Ne znamo što nam donose idući dani nakon ovoga vrlo lošeg početka. To su vrlo visoke brojke za našu sredinu i traže od svih nas da se primjereno ponašamo i da poduzmemo sve propisane mjere zaštite. Zbog svega iznesenog je povećan i broj osoba na bolničkom liječenju kao i na respiratoru i smrtnih slučajeva. 

U posljednja sedam tjedana na području Republike Hrvatske broj osoba na bolničkom liječenju povećao se sa 750 na 2.600, a na respiratoru sa 90 na 330. Zbog toga dolazi do velikog opterećenja bolničkog sustava, koji zbog nedostatka zdravstvenih radnika, opreme i prostora počinje pucati. Zbog učestalih bolovanja dolazi i do blokade značajnog dijela gospodarstva kao i na vitalno funkcioniranje ostalih  državnih funkcija. Dnevni broj umrlih dosegao je na državnoj razini 65 osoba što je iznimno visok broj u odnosu na zapadne države EU. Kod nas je taj broj prešao 10.000 a u dva i pol puta većoj Austriji je oko 12.000 umrlih.

Zabrinjava podatak da trenutno obolijevaju osobe svih uzrasta, a najviše radno sposobne te mlađe osobe, poglavito učenici, odnosno djeca. S teškim posljedicama najviše stradavaju starija necijepljena godišta ali i kod mlađih se taj broj povećava. I nadalje je najveća pojava zaraze na nekontroliranim obiteljskim okupljanjima, svadbama i zabavama na kojima se ne poštuju osnovne zaštitne mjere. 

Apeliramo na naše sugrađane da poštuju sve propisane mjere zaštite. Neka ne idu na okupljanja s većim brojem sudionika gdje se ne provodi kontrola propisanih mjera, nenošenje maski, okupljanja vama nepoznatih osoba i slično. Jedino na taj način možemo pomoći sebi, spriječiti kolaps bolničkog i gospodarskog sustava i zaštiti svoje najbliže. Molimo vas da održavate propisani razmak, nosite maske, prozračivajte prostore boravka, provodite dezinfekciju i cijepite se. 

Naš je stožer tijekom Martinja i nešto ranije dozvolio nekoliko organiziranih i kontroliranih okupljanja s većim brojem osoba uz poduzimanje posebnih mjera zaštite na kojima nije bilo pojave bolesti. U dijelu posjetitelja koji su upućeni na posebno organizirano testiranje otkriveno je nekoliko zaraženih osoba koje su na vrijeme onemogućene prisustvu manifestaciji. Suradnja s organizatorima bila je na vrlo visokoj razini i time su izbjegnuti svi ograničavajući faktori koji su mogli negativno utjecati na kvalitetu provedbe događanja. Mogu reći da je značajna većina naših sugrađana to prihvatila s najvećim razumijevanjem. 

Treba napomenuti da se odluka državnog Stožera CZ oko ulaska u javne prostore trenutno odvija bez većih poteškoća što je dokaz svijesti velike većine naših građana s ciljem osobne i društvene zaštite. Jedino zajedničkim aktivnostima možemo našu državu dovesti na takvu razinu da omogućimo dolazak stranim turistima i omogućimo funkcioniranje svih gospodarskih sustava iz kojih se financira zajednička potrošnja i normalno funkcioniranje državnih sustava.

Cijepljenje protiv COVID-19

Za naše sugrađane organizirano cijepljenje protiv COVID-19 obavlja se u Domu zdravlja Dugo Selo, D. Domjanića 12a, i to utorak: 14:00-18:00 i četvrtak: 09:00-13:00 sati. Postoji iznimno velik interes tako da se tijekom proteklog tjedna cijepilo 869 osoba što je nastavak vrlo uspješnih brojki i od proteklih tjedana. Na ovoj lokaciji možete provesti i brzi antigenski test (BAT). Za ostale informacije oko cijepljenja i brzog antigenskog testa obratite se na telefon 01-2785-588 i to radnim danom 8,00-12,00 sati.

Narudžbe za cijepljenje za sada nisu potrebne. 

Molimo sugrađane da zbog stvaranja povremenih gužvi na cijepnom punktu budu strpljivi i imaju razumijevanja prema zdravstvenim djelatnicama koji tamo rade u vrlo teškim i stresnim uvjetima i na izmaku su snaga. Pomognimo im svojim primjerenim ponašanjem – oni nam čuvaju zdravlje. Jedan aplauz za sve njih jer već skoro drugu godinu izložene vrlo teškim radnim uvjetima i bez pravoga obiteljskog života. Oni su ponos našega društva i nada da ćemo zajedno prebroditi ovu tešku situaciju. U situaciji smo koju svi skupa teško proživljavamo i uz sve nepoznanice koje nas s pravom muče i koje nas očekuju. 

Testiranje na COVID-19 moguće je obaviti uz liječničku uputnicu i uz plaćanje u Dugom Selu, uz prethodno dogovoren termin na cijepnom punktu Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije u Dugom Selu, Ulica Đure Dubenika 2, parkiralište kod sportske dvorane. Brisevi se uzimaju od ponedjeljka do subote od 8:00 do 10:00 sati, uz prethodno dogovoren termin preko on-line platforme https://prijava.zzjz-zz.hr/ ili na broj telefona 01/2883137. 

Svi oni koji žele obaviti testiranje na osobni zahtjev uz plaćanje, mogu to napraviti na istoj lokaciji kod sportske dvorane. Brisevi se uzimaju od ponedjeljka do subote od 8:00 do 10:00 sati, uz prethodno dogovoren termin preko on-line platforme https://prijava.zzjz-zz.hr/ ili na broj 01/2883137. 

Cijena testiranja na virus SARS-CoV-2 je 450 kn.
Cijena brzog antigenskog testa na virus SARS-CoV-2 je 90 kn.
Prijevod nalaza na engleski jezik se naplaćuje 100,00 kn.Skip to content