Broj novozaraženih ubrzano raste, upute za postupanje u slučaju bolesti

Prateći najnovije epidemiološko stanje na području grada Dugog Sela za protekli blagdanski tjedan načelnik Stožera civilne zaštite Grada Dugog Sela Nikola Tominac upoznaje nas sa slijedećim podacima:

Protekli tjedan imali smo na tjednoj razini 279 novozaraženih, odnosno na dnevnoj 39,85, što je nagli porast u odnosu na tjedan prije kada smo imali 117 novozaražena, ili prosječno na dan 16,71. U vremenu 26. prosinca do 1. siječnja imali smo 81 novozaraženog što je naglo povećanje u posljednja dva tjedna. Samo tijekom jučerašnjeg dana imamo 57 novozaraženih. To su vrlo visoke brojke za našu sredinu i traže od svih nas da se primjereno ponašamo i da poduzimamo sve propisane mjere zaštite. Nakon početka školske nastave još se više povećao broj novozaraženih na našem području. U školama i vrtićima je izvan pogona 30-50 % osoblja i korisnika, a ista je situacija i u privredi i ostalim subjektima. Ove brojke su rezultati neprimjerenog ponašanja određenog broja naših sugrađana povodom božićnih i novogodišnjih blagdana ali i pojedinačnih i grupnih putovanja u zemlji i izvan nje tamo gdje se uopće ne provode osnovne epidemiološke mjere.

Zbog toga zdravstveni sustav u cijelosti ne može svojim resursima pokriti ovu vrlo složenu problematiku. Zbog toga su velike gužve u ambulantama, testnim punktovima i na cijepljenju. Zamoljeni smo od strane epidemiologa i liječnika da s obzirom na velik broj oboljelih osoba koje čekaju svoj termin za testiranje na COVID-19, te nemogućnosti pravovremenog provođenja testiranja,  apeliramo na sve građane da:

1) Ako imaju simptome i testirani su, ali nalaz još nije pristigao, ostanu kod kuće i izoliraju se od ostatka ukućana do prispjeća nalaza. Također je potrebno da obavijeste sve osobe s kojima su bili u kontaktu 48 sati prije pojave simptoma da ostanu kod kuće u samoizolaciji i ne idu na posao do prispjeća njihovih nalaza (u slučaju ako te osobe nisu cijepljene ili nisu preboljele COVID-19 unatrag 120 dana).

2) Ako osobe imaju bilo koji simptom koji bi mogao upućivati na zarazu koronavirusom (tjelesna temperatura >37.2, šmrcanje, suhi kašalj, grlobolja, gubitak njuha i okusa, probavne smetnje, umor, glavobolja, itd…), da ostanu kod kuće, TELEFONOM se jave nadležnom liječniku, te će biti testirani kada će testiranje biti moguće. Također je potrebno da obavijeste sve osobe s kojima su bili u kontaktu 48 sati prije pojave simptoma da ostanu kod kuće u samoizolaciji i ne idu na posao do prispjeća njihovih nalaza.

3) Osobe koje su zdrave i nemaju simptome bolesti, a kontakti su oboljelih i iz nekog razloga su se testirali, moraju ostati u karanteni do isteka propisane samoizolacije, bez obzira na nalaz testa. Ukoliko dobiju pozitivan test, neka odmah telefonom obavijeste sve osobe s kojima su bili u kontaktu 48 sati prije uzetog brisa, te neka upute svoje kontakte da ostanu u samoizolaciji (slučaju da te osobe nisu cijepljene ili su preboljele bolest COVID-19 unatrag 120 dana) i da se telefonom jave nadležnim liječnicima.

Rješenje ove krize je isključivo na svima nama

Uz kontrole pridržavanja mjera, najvažnija je osobna kontrola pojedinca, jer moramo biti odgovorni prema sebi, svojoj obitelji i široj zajednici. Pandemija je u novoj godini glavni zdravstveni, ekonomski te sigurnosni problem. I dalje nemamo dovoljan broj osoba koje su cijepljene. Ljudi moraju početi razmišljati o toleranciji rizika. Danas je glavno pitanje kako virus kontrolirati bez da se ometa donekle normalno funkcioniranje društva i ekonomije.

Potrebno je razumjeti ovu globalnu tragediju i s velikim poštovanjem i otvorenošću posegnuti za vrijednom riznicom svjetske znanosti, misaonih sinteza i stručnih odgovora, pretočenih u sasvim konkretne sustave i korake pomoći. Moramo svi zajedno poticati ljude da „paze jedni na druge“, da „koriste preporučena sredstva zaštite i propisane mjere“ u sprječavanju virusa i moguće zaraze. Nismo sami u ovom svijetu, već plovimo „u zajedničkoj lađi“, kako slikovito govori papa Franjo. I nastavlja da se „nitko neće sâm spasiti“.

Stoga apeliram na našoj lokalnoj zajednici na sve naše sugrađane da poštuju sve propisane mjere zaštite i da ne idu na okupljanja gdje se ne provode propisane mjere, gdje se ne nose maske, osigurava propisani razmak i okupljanja vama nepoznatih osoba i slično. Osobito apeliram na naše poslovne subjekte-trgovačke centre, obrtnike, vjerske zajednice, školske i predškolske institucije i ostale tamo gdje se okuplja veći broj građana da shodno propisanim mjerama zaštite poduzimaju sve aktivnosti. Jedino na taj način možemo pomoći sebi, najbližima i zajednici u cjelini.

 

Cijepljenje protiv COVID-19 na području grada i Općina Rugvica i Brckovljani

Za naše sugrađane organizirano cijepljenje protiv COVID-19 obavlja se u Domu zdravlja Dugo Selo, Ulica Dragutina. Domjanića 12a, i to utorak: 14:00-18:00 i četvrtak: 09:00-13:00 sati. Na ovoj lokaciji možete provesti i brzi antigenski test (BAT)Za ostale informacije oko cijepljenja i brzog antigenskog testa obratite se na telefon 01-2785-588 i to radnim danom 8,00-12,00 sati. Narudžbe za cijepljenje za sada nisu potrebne.

Molimo sugrađane da zbog stvaranja povremenih gužvi na cijepnom punktu budu strpljivi i imaju razumijevanja prema zdravstvenim djelatnicama koji tamo rade u vrlo teškim i stresnim uvjetima i na izmaku su snaga. Pomognimo im svojim primjerenim ponašanjem – oni nam čuvaju zdravlje. Osobito poštivanje razmaka među prisutnim osobama, nose maske i ako su kod sebe primijetili pojedine simptome bolesti (temperatura, kašalj, umor…) da se odmah jave svojim obiteljskim liječnicima.

Testiranje na COVID-19

moguće je obaviti uz liječničku uputnicu i uz plaćanje u Dugom Selu, uz prethodno dogovoren termin na cijepnom punktu Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije u Dugom Selu, Ulica Đure Dubenika 2, parkiralište kod sportske dvorane. Brisevi se uzimaju od ponedjeljka do subote od 8:00 do 10:00 sati, uz prethodno dogovoren termin preko on-line platforme https://prijava.zzjz-zz.hr/ ili na broj telefona 01/2883137.

Svi oni koji žele obaviti testiranje na osobni zahtjev uz plaćanje, mogu to napraviti na istoj lokaciji kod sportske dvorane. Brisevi se uzimaju od ponedjeljka do subote od 8:00 do 10:00 sati, uz prethodno dogovoren termin preko on-line platforme https://prijava.zzjz-zz.hr/ ili na broj 01/2883137.

Cijena testiranja na virus SARS-CoV-2 je 450 kn.
Cijena brzog antigenskog testa na virus SARS-CoV-2 je 90 kn.
Prijevod nalaza na engleski jezik se naplaćuje 100,00 kn.Skip to content