Brojna pitanja dugoselskih vijećnika na aktualnom satu

Prije početka aktualnog sata današnje 15. sjednice Gradskog vijeća Grada Dugog Sela, pod predsjedavanjem Krune Blažinovića, vijećnici GI Drugo Selo dali su inicijativu za održavanjem dvije tematske sjednice – o zaštiti životinja te o radu Gradskog vrtića.

Dana je stanka te su prikupljani potpisi vijećnika. Nakon ispunjenja zakonskih odredbi dodane su kao dvije točke nadopune dnevnog reda odnosno vijećnici će izglasati hoće li se u roku 30 dana sjednice o ovim temama održati, a nakon što gradonačelnik nije prihvatio inicijativu.

U nastavku, na pitanja vijećnika odgovarao je gradonačelnik Nenad Panian, uz svoju zamjenicu Jasminku Kokot Bambić te predstavnici stručnih službi.

Vijećniku Zlatku Matacunu rečeno je kako, po pitanju reforme Vlade RH o spajanju lokalne i regionalne samouprave, nema niti jednog slučaja da se jedna općina pridružila nekom gradu. No može biti jedan zajednički službenik, jedno jedinstveno tijelo za JLS-ove ili, po tom funkcionalnom spajanju, ustanova. Takva zajednička ustanova je POU Dugo Selo, i tim Vladinim natječajem predviđeno je 5 posto puta broj JLS-a što znači da se može računati na 15 posto od iznosa koje se financiraju sa stavke prihodi i primici, predviđeni iznos bi trebao biti 300.000 kuna godišnje na pet godina (ukupno 1,5 milijuna kuna). To se već sutra upućuje Ministarstvu financija na odobrenje, Grad ima spremnu dokumentaciju, tražit će se i od ostalih jedinica i očekuje se pozitivan ishod.

Grad radi sve preduvjete za treću osnovnu školu, a to je darovanje zemljišta što je i jedna od točki današnje sjednice. Natječaj prijavljuje Županija, sve se radi u suglasnosti s njom, trebao bi biti raspisan između travnja i lipnja, a financiranje stopostotno, pojasnio je pročelnik odjela za pravne poslove i društvene djelatnosti Boris Savić vijećniku Luki Tkalčeviću dodavši kako su doneseni i novi pedagoški standardi te će neki morati u preprojektiranje, a Grad je u fazi kad još može sve definirati.

Javna LED rasvjeta, ugrađena po zakonskoj odredbi, donijela je znatne uštede. Prije je trošeno 1,67 mil. kWh, sada 453.000 kWh; emisija CO2 bila je 322 tone, nakon rekonstrukcije 106,5 tona. Financijski trošak bio je nešto više od 1,1 mil.kuna, nakon ugradnje 367.286 kuna, što je ušteda od 643.907 kuna (s PDV-om 804.000 kuna), rekao je pročelnik odjela za financije i komunalne djelatnosti Dean Dragičević vijećniku Kreši Cvijanoviću.

Mihaelu Pinteru pročelnik Savić je, vezano za dobivanje odgovora na pitanja građana, odgovorio kako on sve informira, uvijek odgovara i trudi se pravovremeno pružiti odgovore. Ukoliko građanin ima primjedbe postoji žalbeno tijelo po čijem će se nalogu postupiti, rečeno je vijećniku koji je iznio kako neka građanka nije zadovoljna odgovorom pročelnika Dragičevića.  Što se pak nadvožnjaka tiče, izvješće je predano tek jučer, još se moraju izvesti radovi na vanjskoj odvodnji što je ustvari pomoćni objekt. Nadvožnjak je gotov, kazao je gradonačelnik Nenad Panian dodavši kako je u stalnim kontaktima sa svim nadležnim čimbenicima kako bi se napokon otvorio što je želja svih. Jedno od pitanja bilo je i tko procjenjuje koje informacije dolaze do vijećnika.

Siniša Kljajić ukazao je na radove asfaltiranja jer se na nekim dijelovima, poput Zorićeve, tek stavljeni sloj reže kako bi se obavili drugi radovi, a upravo je Panian predsjednik skupštine ViO ZŽ. Jako je puno izvođača radova, takav je slučaj bio u Martinskoj, i jedina je odgovornost na direktoru društva, bilo je i kazni, a ne može se penalizirati izvođača. I mi sami ne želimo da se kopa, a naknadno su se javljali i građani za priključak. Vodovod se radi u Lukarišću, a priprema se nogostup. Tamo gdje radovi nisu dobro izvedeni, radit će se dok ne budu, nije trošak Grada, ali je trošak za živce, bio je slikovit gradonačelnik Panian. Ove godine sve će biti gotovo no to ne znači da će kopanje stati. Inače, kako se čulo, najveći su prekopi od teleoperatera i za to će se staviti maksimalne kazne. Čovjeka u nadzornom odboru nemamo jer je skupština Društva prekinuta, dodao je na Kljajićevu informaciju.

Pisani odgovor o statističkim podacima rada TZ-a tražila je Kristina Jelečki, a Panian je iznio kako je lani evidentirano 3000 noćenja stranaca u gradu. Divlje deponije se odmah saniraju po prijavi, kamere bi trebale pokriti veći dio i kazne za bacanje smeća bit će enormne, naglašeno je. Slijedi i zapošljavanje jednog komunalnog redara.

I vijećnika Darjana Budimira zanimala je kanalizacija, posebice u Zagrebačkoj ulici.  Zatražio je pisani odgovor. Grad nije ni investitor ni nadzor kod ovih radova, a svi projekti Grada kvalitetno su izvedeni, odgovorio mu je Panian. S obzirom na povećanu inflaciju, koje mjere štednje ima Grad za mlade obitelji, zanimalo je Budimira. Grad raste, sve je više stanovnika, i dalje je pojačana stanogradnja, brojni su izabrali upravo Dugo Selo za svoj grad stoga ako želimo kvalitetu to i košta, a velika su pomoć sredstva iz EU fondova, ponovio je gradonačelnik. Povećana su proračunska izdvajanja za sve segmente društva, primjerice osobe s invaliditetom dobile su božićnice, vjerojatno će i uskrsnice, održan je sastanak s roditeljima djece s poteškoćama u razvoju, radi se sve kako bi se unaprijedio sustav socijalne skrbi u dijelu pod ingerencijom Grada, kazao je pročelnik Savić na aktualcu Gradskog vijeća.Skip to content