DAN EUROPE U DUGOM SELU: Glazba, promocija baštine i kreativnosti

Grad Dugo Selo i Osnovna škola „Ivan Benković“ organizirali su 9. svibnja u Gradskoj vijećnici raznolik program obilježavanja Dana Europe, sastavljen od posebnosti i vrijednosti našega grada koje su reprezentativne za Europsku zajednicu. Nakon pozdravnih riječi ravnatelja OŠ „Ivan Benković“ Branka Goleša okupljene je pozdravio dugoselski gradonačelnik Nenad Panian naglasivši značaj projekata na europskoj razini te intenziviranu suradnju s francuskim prijateljskim gradovima na svim područjima. Oboje govornika podržavaju sve aktivnosti na promociji kulturne baštine tako su se složili za organizaciju skupa sa svim subjektima koji te vrijednosti ugrađuju u svoje djelatnosti. Okrugli stol na temu dugoselske baštine mogao bi biti održan tijekom predstojećih Dugoselskih jeseni.
Dio naše baštine nedvojbeno su i dugoselski bunari. Temu su obradile i prezentirale odgajateljice Dječjeg vrtića Dugo Selo sa skupinom djece „Patkice“. Od ovog sadržaja nastale su izložbe, slikovnice, igre, predstave, kreativne radionice i jasna poruka za očuvanjem bunara. Posebno je zanimljiva priča i doživljaj tzv. vatrenog bunara u Ježevu. Dugoselske znamenitosti oslikali su učenici OŠ „I. Benković“ tako su od crteža, slika, fotografija i drugog materijala predstavili letke kulturne baštine grada. Na skupu, kojem su uz gradonačelnika Paniana prisustvovali njegovi zamjenici – Jasminka Kokot Bambić i Nikola Tominac, župnici Slavko Kresonja i Josip Kuzel, drugi dužnosnici i predstavnici Grada, škola, vrtića i udruga, predstavljen je međunarodni projekt INTERREG – novo hodočasničko doba, sa suvremenom interpretacijom dijeljenja i svetomartinske baštine . Stručnjakinja za kulturni turizam dr. Danijela Jelenčić obrazložila je strukturu i ciljeve projekta u interakciji s posjetiteljima te smjernice za utvrđivanje elemenata koji će pridonijeti međunarodnoj prepoznatljivosti Dugog Sela kao martinske turističke destinacije.
Video prikaz obnove stare Crkve sv. Martina prikazan je ovom prigodom. U odsutnosti projektanta gradonačelnik Panian pojasnio je planiranu liturgijsku namjenu u prostoru apside te kulturnu namjenu u drugom, središnjem dijelu crkve. Naglašena je buduća struktura zvonika kao vidikovca sa stubištem.
Nedavno objavljeno turističko-informativno izdanje Turističke zajednice Dugo Selo sa zaštitnim znakom, Sandra Geri je predstavila i podijelila na skupu.
Na kraju prvog dijela programa nastupio je mješoviti pjevački zbor nastavnika dviju osnovnih škola pod vodstvom Marine Klasić Kozina, prof. glazbene kulture.
Svečano je bilo i u Glazbenoj školi Dugo Selo gdje je prigodom Dana Europe održan koncert. Prigodno, zbor Glazbene škole izveo je Odu radosti L. v. Beethovena, himnu Europske unije. Skladbe glazbenih klasika i suvremenih autora izvodili su učenici Glazbene škole na orguljama, glasoviru, violini, flauti. Ovim lijepim glazbenim događajem dostojanstveno je završio program u Danu europskoga slavlja razvoja u zajedništvu.Skip to content