Dan otvorenih vrata Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo uz 1. Festival jagoda i sajam starih stvari: JAGODANstična dugoselska subota

Poznato je kako jagode obožavaju sunčana mjesta, stoga ni ne čudi da je protekle subote sunce obasjavalo, štoviše, kupalo Dugo Selo gdje se na igralištu Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo po prvi puta organizirao Festival jagoda pod nazivom JAGOdan, kojeg je ujedno pratio i Sajam starih stvari tzv. „Crameraj“. Široka lepeza ponude, programa, događanja i aktivnosti tijekom cijelog dana bila je organizirana za one najmlađe i nešto starije, sve pod zajedničkim nazivnikom Dana otvorenih vrata Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo. Proizvođači jagoda iz okolice ponudili su svoje proizvode po popularnim cijenama, a bilo je tu i finih rakija – jagodnjača, našlo se i trešanja, šparoga i finih domaćih sireva OPG-a Zadravec. Članice Udruge Savski lađari iz Rugvice ponudile su svoje palačinke s fiiiinim jagodnim pekmezom, dok su članice Udruge „Hrebinečko srce“ pripremile doista najrazličitije slastice, naravno s jagodama kao glavnim sastojkom. Posebno među njima istaknule su se Ružice od jagoda i jabuke, u koje se „zagledala“ i TV-ekipa HRT-a emisije „Dobro jutro Hrvatska“ koja došla popratiti ovo dugoselsko događanje. Predsjednica Udruge „Hrebinečko srce“ Đurđa Šarec Nemec za tu priliku na licu mjesta pripremala je mirisni džem od domaćih jagoda, koje su svi zainteresirani mogli kušati prilikom natjecanja u brzinskom jedenju palačinki. Udruga „Anno domini“ iz Koprivnice prezentirala je neke stare zanate – lončarstvo, kovarstvo i kožarstvo, a klinci su se mogli provozati i na drvenom vrtuljku. A ponudi kod igrališta POU bio je i trampolin, stolni nogomet, radionica Facepaintinga, likovna igraonica – sve u ponudi članova Baptističke crkve iz Dugog Sela.

Sajam stari stvari ponudio je neke zanimljive primjerke, kao što je citar, radio uređaj star više od 50 godina, namještaj i vrlo lijepe ručno rađene ženske torbice. Komentare koje smo čuli uz ovaj sajam vrlo su ohrabrujući, a „pale“ su i molbe, kako samih izlagača, tako i posjetitelja, da se sličan sajam treba češće organizirati. Uz jutarnji program koji je pratio subotnje događanje – održani su i prigodni glazbeno scenski program u kojem su nastupila djeca – polaznici tečajeva POU Dugo Selo, kao što su bili „Dugoselski cvrkutići“ – dječji zbor, ritmička skupina Šumske jagode i Mali Englezi, uz modnu reviju dječjih modela Fashion team kids. Posebno zanimljiva je bila likovno-kreativna radionica voditelja Roberta Samardžića u kojoj su za tu priliku postavljene panoe polaznici Likovnog tečaja pri POU Dugo Selo oslikali maštovitim kreacijama. Dok mašte i kreacije nije nedostajalo niti u Parku Cvrkutek, na južnoj strani POU, gdje je održana radionica sadnje aromatičnog bilja i cvijeća pod nazivom „Drive-in-flanci“ gdje su zainteresirani klinci mogli svoje vrtlarske vještine iskušati sadeći flance u reciklirane auto-gume. Samo događanje svečano je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Grada Dugog Sela Željko Ivaniček, uz pozdravne riječi ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo Nenada Haleuša Malog.

Popodnevni sati prema programu ponudili su kao što je i sam naziv naslutio „Laganini“ provedeno vrijeme i razgledavanje „natenane“, dok su večernji sati ponudili više uzbuđenja i događanja počevši u 18 sati s lutkarskom predstavom „Kućica tvrđavica“ koja je održana u dvorani Preporod. Glazbeno-scenski program ispred POU započeo je u 19 sati nastupom Limene glazbe KUD-a Preporod, nakon kojih su nastupile članice Mažoretkinja Sv. Ivana Zeline, te brojne članice Plesnog kluba Lana s državnom prvakinjom Dorom Pavlić, a naposljetku polaznici Radionice plesa Savjeta mladih Grada Dugog Sela po zaključenja njihovog tečaja pokazali su svoje plesno umijeće odabravši za tu priliku veselu Western polku. A vrhunac Jagodana bilo je zajedničko puštanje lampiona i posebna atmosfera koja se tada stvorila – večernje nebo iznad Dugog Sela ispunio je sjaj stotine lampiona odaslavši u beskraj svaku pojedinu želju svakog od nas…a mi smo zaželjeli da se vidimo dogodine!

         

 

Više fotografija – https://www.facebook.com/dugoselskakronika/photos_stream?tab=photos_albumsSkip to content