Dan za pamćenje – zapadni nadvožnjak spojio sjever i jug Dugog Sela

Nakon šest godina od početka same gradnje i nakon više desetljeća od rađanja ideje o premoštavanju i spajanju sjevernih i južnih naselja Dugog Sela koje dijeli željeznička pruga – zapadni nadvožnjak je danas konačno pušten u promet. Nema više čekanja na dizanje rampe, trošenja sati kako bi se prošla pruga – od danas sve je to prošlost.

„Prekrasan dan, dan za pamćenje“, istaknuo je gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian. „Sve sam znao i kako će biti, i koliko dugo će trajati, samo nisam znao da će biti prekrasan dan. Prošli smo konstantne kontakte s brojnim tvrtkama koje su bile uključene u rad na nadvožnjaku, a onda je došao naš Dugoselac Stipe Knezović i sve se okrenulo malo drugačije. Zajedno – Stipe, Sven i ja – svako na svoj način, nastojali smo da do ovog dana dođe. No, ovo je tek početak, slijedi nam i ostala tri nadvožnjaka, kolodvor. Potom ide obilaznica. Tu dolazi trgovački centar, višestambene zgrade, doseljavaju nam se novi građani. Bit će nas sve više. A na nama i vama je da to ostvarimo i da budemo doista obećani grad. Sve je to do svih nas, mi moramo imati cilj i viziju da nam bude bolje, nama i našoj djeci“, poručio je danas na novom nadvožnjaku brojnim građanima gradonačelnik Panian.

Svečanom okupljanju danas su nazočili saborski zastupnik i gradonačelnik grada Svete Nedelje Dario Zurovec, dogradonačelnica Dugog Sela Jasminka Kokot Bambić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Dugog Sela Kruno Blažinović, njegov zamjenik Krešimir Cvijanović, uz gradske vijećnike, predsjednik Mjesnog odbora Jug Sven Jurec i predstavnik tvrtke izvođača radova Dalekovod d.d. Stipo Knezović te predstavnici Uprave tvrtke Dalekovod d.d., tvrtke Zlopaša d.o.o. i ostali gosti. Za još ljepši i svečaniji dojam pobrinuli su se članovi Tamburaškog orkestra Glazbene škole Dugo Selo prdvođeni ravnateljem dr.sc. Darijom Cebićem.

Saborski zastupnik Dario Zurovec današnji dan je nazvao „velikim korakom za razvoj Dugog Sela“, a nadvožnjak simbolično „mostom“. „Nakon višesatnog zatvorenog prijelaza, protok i pješačenje građana Dugog Sela bit će olakšano. Dugo selo mi je od ranije jako drago – poznajem puno vrijednih ljudi, obrtnika i poduzetnika, a nakon današnjeg dana njihov grad će se još više razviti u pravom smjeru“, rekao je gradonačelnik Svete Nedelje Zurovec.

Za koji dan glavni prijelaz preko željezničke pruge iz Predavčeve u Rugvičku ulicu – bit će zatvoren za sva vozila kako bi se nastavila realizacija projekta rekonstrukcije pruge Dugo Selo – Križevci pod ingerencijom HŽ infrastrukture d.d., kao i radovi vezani uz dovršetak novog dugoselskog Željezničkog kolodvora. Manji pružni, istočni, prijelazi u Sajmišnu ulicu te u Ulici B. Huzanića i dalje će biti u funkciji.

Današnjim puštanjem u promet – nadvožnjak su prvi prošli brojni sudionici Dugoselske biciklijade u organizaciji Biciklističkog kluba Dugo Selo, a potom su na motorima uslijedili članovi Moto kluba Dugo Selo te u vatrogasnim vozilima članovi DVD-a Dugo Selo.

„Jurecovi krijesovi“ večeras iza 21 sat na nadvožnjaku

Iako je danas Jurjevo, i večer je Jurjevskih krijesova – Dugom Selu nakon 21 sat na novootvorenom nadvožnjaku zasjat će „Jurecovi krijesovi“. Kako najavljuje predsjednik MO Jug Sven Jurec – povodom ovog važnog trenutka planirana je bakljada i spektakularni vatromet. „Planiramo upaliti 100 baklji na nadvožnjaku, a potom će uslijediti 7-minutni vatromet. Vatromet je donirala tvrtka ORION za Grad i građane Dugog Sela, a baklje su moja donacija. Ukupna vrijednost donacija je više od 1.000 eura“, najavio je Jurec.

Sven Jurec, Dugoselac i poduzetnik, mnogim građanima je od ranije poznat po svojoj artikuliranoj „borbi“ za rješavanje problema izgradnje nadvožnjaka, ali drugih tema koje muče naselja južno od pruge. Najvećim dijelom tu svoju aktivnost pokazao je na društvenim mrežama, platformama, upućujući dopise nadležnim institucijama, ministarstvima, državnim tijelima i uključenim tvrtkama. Također je pokrenuo peticije, ali i prosvjed građana Rugvičke ulice 2020. godine zbog problema sporog rješavanja izgradnje nadvožnjaka. Na pitanje novinara da li je sada borba gotova, odgovora da je „danas dan za slavlje, a od ponedjeljka kreće nova borba – Puhovo, Ostrna, Andrilovec i kolodvor što je sada trenutno najvažnija stvar; zaoštravamo borbu, udružujemo snage i mijenjamo taktiku – sada imamo i vezu, Dugoselca“, poručio je Jurec.Skip to content