Dario Cebić dobitnik apsolutne prve nagrade na međunarodnom natjecanju u Italiji

Dario Cebic (1)Dario Cebić, mladi hrvatski skladatelj, doktor glazbenih znanosti i profesor kompozicije, dobitnik je apsolutno prve nagrade u Italiji, na velikom međunarodnom glazbenom natjecanju Amigdala International Music Competition “Giuseppe Raciti” Awardu iz kompozicije. Profesor Cebić dobio je najveći broj bodova i osvojio prvu nagradu na natjecanju sa skladbom ‘Kammersinfonie‘. Dario Cebić kompoziciju je usavršavao kod nekih od vodećih skladatelja 20/21. stoljeća – Karlheinza Stockhausena, Martijna Paddinga i prof. Michaela Obsta u čijoj je klasi završio postdiplomski studij kompozicije na ‘Universität für Musik und darstellende Kunst’ u Beču. Doktorski studij iz glazbenih znanosti s kompozicijom završio je u Grazu na ‘Universität für Musik und darstellende Kunst Graz’.

Dario Cebić dobitnik je brojnih nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu, kao što su 1. mjesto na Međunarodnom natjecanju iz kompozicije u Beču za skladbu ‘Sextet for flute, clarinet, violin, violoncello, percussion and piano’, specijalne nagrade na Međunarodnom natjecanju iz kompozicije u New Yorku 2013. i 2014. godine, 2. nagrade Hrvatskog sabora kulture 2012. za skladbu ‘Tension – for wind orchestra’, poticaja Ministarstva kulture RH za ‘1. simfoniju – Mistična za veliki orkestar’, nagrade ‘Composition prize’ 2011. godine za skladbu ‘Anxiety – for Symphony Orchestra’, 2. nagrade na ’Volos International Composition Competition’ za ‘4. simfoniju – za simfonijski orkestar’, 1. nagrade na ‘International Composition Competition InterArtia’ sa skladbom ‘Dugoselske impresije’ za komorni orkestar.

Profesor Cebić član je Austrijskog i Štajerskog društva skladatelja, do sada je skladao 10 simfonija, a krajem 2014. godine u Njemačkoj su izdane njegove dvije knjige ‘Die Entwicklung des Tamburizzaspiels in Kroatien und Österreich‘ te knjiga ‘Kompositionen des 21. Jahrhunderts‘ uz koju je izdan i istoimeni CD sa 9 skladbi. Osim navedenog prof. Cebić dobitnik je priznanja Zagrebačke županije 2014. godine, za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu te prestižne međunarodne nagrade za umjetnika godine ’Artist of the Year 2014’, koja mu je dodijeljena od strane International Art Society & Academy.Skip to content