Deveta izložba minijatura dugoselskih autora

Članovi Likovne udruge Dugo Selo već devetu godinu zaredom u svibnju postavljaju izložbu minijatura. Poštujući povijesne i umjetničke zakonitosti ove zahtjevne forme, svake godine pokazuju sve uspješnije radove. Ovogodišnja izložba otvorena je 12. svibnja u prostoru Pučkog otvorenog učilišta gdje su izloženi radovi 79 autora u dobi od 3 do 83 godine. Dobni raspon autora pokazao se uspješnim na djelima čemu su jednako pridonijela djeca svojom maštom, prozračnošću i znatiželjom, a tako i stariji autori s prepoznatljivošću svojih stilskih osobnosti. Raznolikost tema i prikaza također razveseljuje postavu minijatura iza koje stoji mnoštvo autora. Osim članova LUDS-a minijature su slikala djeca iz dječjih vrtića „Dugo Selo“,“ Di-Di“ Prikraj i „Vrapčić „ iz Dugog Sela. Izloženi su i radovi korisnika Centra Stančić.
Izložba je započela glazbom koju je izveo Marko Majić – polaznik Glazbene škole Dugo Selo. On je na braču izveo „Kolo“ Miroslava Šlika i Liru. Predsjednik Udruge Ivo Ostojić predstavio je ovogodišnju postavu najavljujući sljedeću jubilarnu desetu izložbu. Pritom je naglasio 15 godina djelovanja Udruge prigodom čega će biti objavljeno monografsko izdanje o stvaralačkim dosezima članova uz pregled likovnih događanja u dugoselskom miljeu.
Autorica uvodnika u izložbenom katalogu Ana-Marija Šprihal, publici je pojasnila prikaz svijeta u malom kakav nalazimo u minijaturama. Izložbu je ocijenila uspješnom naglasivši osjete slobode umjetničkog stvaralaštva kod svih autora. Postava minijatura jest spoj iskustva i znanja, spontanosti i radoznalosti, zaključila je Šprihal.
Zamjenik gradonačelnika Dugog Sela Pavo Jakovljević i ovom je prigodom izrazio gradsku potporu Likovnoj udruzi ali i svima koji izlažu, ocijenivši izložbu značajnom.
Izložba će biti postavljena do 19. svibnja, a može se posjetiti tijekom radnog vremena Učilišta.Skip to content