Dodijeljene stipendije Zagrebačke županije, među njima osmero stipendista sa šireg dugoselskog područja

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić potpisao je Ugovore o stipendiranju za školsku godinu 2014./2015. s 50 novih stipendista. Stipendije u iznosu od 500 kuna mjesečno dobilo je 30 učenika, dok je 20 studenata dobilo stipendije u iznosu od 1.000 kuna. Osim godišnjih stipendija, Zagrebačka županija je ove godine dodijelila i 42 jednokratne stipendije, koje za 16 učenika iznose 2.100 kuna, a za 26 studenata 3.300 kuna.

Stipendiju nastavlja primati i 74 učenika te 67 studenata koji su zadovoljili uvjete za nastavak stipendiranja, što znači da će stipendiju Zagrebačke županije primati sveukupno 191 stipendist. Za tu svrhu Zagrebačka će županija izdvojiti 2.350.000,00 kuna.

Od 30 ovogodišnjih stipendija za učenike dodijeljeno je, prema kriteriju izvrsnosti 10 stipendija, a od toga 2 za zanimanje glazbenog smjera. Prema socijalnom kriteriju dodijeljeno je 20 stipendija, među njima dodijeljene su tri stipendije učenicima s područja grada Dugog Sela i općine Brckovljani (dvije učenice iz Dugog Sela i jedan učenik iz Lupoglava). Osam stipendija dodijeljeno je za deficitarna zanimanja kao što su autolimar, bravar, konobar, fasader, mesar, staklar, tokar, zidar, itd. Od toga tri stipendije dobili su trojica učenika iz Dugog Sela (dvojica pohađaju Srednju školu Dugo Selo, a treći Drvodjelsku srednju školu).         Od 20 stipendija za studente, 10 stipendija je dodijeljeno prema kriteriju izvrsnosti, a među njima je jedan student Filozofskog fakulteta iz Brckovljana. Od 10 stipendija prema kriteriju izvrsnosti 2 stipendije se dodjeljuju za zanimanje glazbenog smjera. Prema socijalnom kriteriju dodijeljeno je 10 stipendija, a među njima je jedan studentica Ekonomskog fakulteta iz Gračeca.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić čestitao je ovogodišnjim stipendistima, kao i onima koji su zadovoljili uvjete nastavka stipendiranja, te izrazio zadovoljstvo što unatoč najnovijim izmjenama Zakona o porezu na dohodak, kojima se procjenjuje da će Županija uprihoditi oko 11,5 milijuna kuna manje nego u ovoj godini, proračunska sredstva za učeničke i studentske stipendije ostaju na razini 2014. godine. Također, istaknuo je da unatoč smanjenju ukupnog Proračuna za 2015. godinu, udio za prosvjetu i dalje iznosi visokih 34,6% Proračuna što Zagrebačku županiju svrstava u sam vrh županija u Republici Hrvatskoj po ukupnim izdvajanjima za prosvjetu, po projektima kapitalnog ulaganja u školstvu, ali i po proračunskim izdvajanjima za stipendije učenika i studenata.Skip to content