DUGA DUGOSELSKA NOĆ MUZEJA POSVEĆENA TVORNICI „GORICA“ I STOLJETNIM PREPORODOVIM GLAZBALIMA

Bila je to noć nostalgije, sretno-gorkog prisjećanja na rad, rast i pad jedinog industrijskog giganta dugoselskog područja, i ne samo dugoselskog, već i puno šire i dalje – izvan hrvatskih, bivših jugoslavenskih, ali i europskih granica – Tvornicu emajliranog posuđa „GORICA“.

U Noći muzeja, koju je po četvrti puta organiziralo Pučko otvoreno učilište Dugo Selo, tema tvornice „GORICA“ „obrađena“ je na više načina, dok se partner KUD „Preporod“ izložbom glazbenih instrumenata priključio ovogodišnjoj zadanoj temi Noći muzeja. Noć je počela otvorenjem izložbe umjetničkih djela nastalih na likovnim kolonijama u „Gorici“ koja su za tu priliku izložena u prostoru Male galerije u Kolodvorskoj 3. Voditeljica Centra za kulturu POU Dugo Selo Nada Kozić predstavila je izložena djela među kojima dominira impozantan heksaptih akademske kiparice Vere Dajht Kralj pod nazivom „Popodnevni ugođaj“, umjetnice dugoselskog porijekla. Likovne kolonije u Gorici, kao i samo stvaranje umjetnosti na emajlu, privukle su tijekom tih godina u Gorici brojna poznata imena likovne umjetnosti – kao što je Edo Murtić, Jasenka Pavliša, Ljerka Njerš, Milena Lach, Vlatko Čular, Hanibal Salvaro, Višnja Markovinović, Fuček Nada, itd., dok su od „domaćih“ imena svoj obol dali Ivo Ostojić, Zorica Balija, Zdenka Pozaić i Vera Tomić, neki od njih danas aktivni članovi Likovne udruge Dugo Selo. Prilikom otvorenja izložbe okupljene je pozdravio zamjenik gradonačelnika Dugog Sela Pavo Jakovljević, dok je Dragica Pjevac, na posljetku pročitala jednu od svojih pjesama otisnutu na goričinom emajlu, a i izrađena rukopisom Tomislava Gallea.

Nakon otvorenja izložbe svi okupljeni mogli su se uputiti prema Dvorani Preporod gdje je u njihovom novouređenom holu održana izložba stoljetnih glazbala – tambura Farkaš, Janković i srijemskih tambura i tamburica. KUD „Preporod“ ovom izložbom obilježio je ovogodišnju temu Noći muzeja na nivou države – Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo. O samoj povijesti izložbenih glazbala, njihovoj rekonstrukciji i revitalizaciji, inače u vlasništvu samog društva, govorio je predsjednik KUD-a Preporod Mario Mlinarek. Upoznao je okupljene i sa poviješću tamburice, dolasku na naše prostore učinivši kroz stoljeća naše etnološko naslijeđe gotovo nezamislivo bez tog instrumenta. U to smo se mogli i uvjeriti prilikom nekoliko izvedbi Tamburaškog orkestra uz pjevačku pratnju članica i članova KUD-a Preporod.

I kao glavni događaj duge dugoselske Noći muzeja – uslijedilo je otvorenje izložbe „Kamo je nestao slonić?“ – izložbe prepune emocija za mnoge koji su se tom prilikom okupili u POU, a koji su mogli razgledavati brojne izložbene primjerke posuđa, foto dokumentacije, novinskih članaka, frite – staklene mase, glavnog sastojka emajla, te različite memorabilije – kao što su radničke značke, iskaznice, žigovi sindikata, knjige tvorničke knjižnice, ali i itd. „Ova izložba nema svrhu davati odgovore na pitanja, već nam je želja bila podsjetiti na jedno razdoblje Dugog Sela, kada je Tvornica Gorica bila važan čimbenik života ovog grada. Podsjetiti također da je dugoselska obitelj Arko osnovala „prvu“ tvornicu „Arko emajli“ u Šubićevoj u Zagrebu iz koje je izrasla tvornica Gorica, preseljena u Dugo Selo 1974. godine. Ona je po broju radnika, po svojoj veličini najveći gospodarski subjekt u povijest grada – subjekt koji omogućio i doseljavanje novog broja ljudi u Dugo Selo“, kazao je tom prilikom ravnatelj POU Dugo Selo Nenad Haleuš Mali, zahvalivši se ujedno Veri Tomić, nekadašnjoj radnici tvornice Gorica, koja je potaknula ovu izložbu, uz 20. godišnjicu prestanka rada. Voditeljica Centra za kulturu POU DS Nada Kozić dodala je još kako je o tvornici Gorica ove godine progovorio Inkubator umjetničkih projekata baziranih na tragovima industrijske baštine socijalizma, projekt autorice Ane Janjatović-Zorica, a koji je bio prezentiran u Živom ateljeu Vere Dajht-Kralj uz sudjelovanje dugoselskih predstavnika.

Noć muzeja zaključena je uz domjenak pripremljen i poslužen u autentičnom Goričinom posuđu, uz degustaciju domaće kapljice iz pehara i kave skuhane u džezvicama tvornice Gorica, nakon koje su nanizale brojne priče i anegdote iz razdoblja života i rada u Gorici, dugo u noć.

Izložba „Kamo je nestao slonić“ u POU Dugo Selo otvorena je do kraja tjedna, 3. veljače, od 8 do 15 sati.Skip to content