Dugo Selo ima najljepši školski vrt u Hrvatskoj – u Osnovnoj školi Josipa Zorića!

Ono što je doista posađeno kroz protekle godine u osmišljavanju, stvaranju i održavanju školskog vrta u Osnovnoj školi Josipa Zorića –  a to je nesebični trud i rad; ustrajnost, energija i entuzijazam, a ponajviše ljubav utkana u svaki detalj, u svaku biljku – urodila je plodom. Plodom ponosa za sve u školskom kolektivu – njihov školski vrt proglašen je najljepšim školskim vrtom kontinentalne Hrvatske!

        Prestižna titula i Zlatna povelja za pobjednički školski vrt kontinentalne Hrvatske Osnovnoj školi Josipa Zorića Dugo Selo dodijeljena je proteklog petka, 11. studenoga, na svečanom proglašenju održanom na HRT-u,  a u ime Škole nagradu su primile ravnateljica Mara Mamuza i prof. Sonja Grgac, voditeljica svih aktivnosti vezanih uz školski vrt. Riječima zahvale obratila se ravnateljica Mamuza, istaknuvši zaslužnost mnogih koji su unijeli dio sebe u kreiranje školskog vrta, koji su tijekom ovih godina pridonijeli njegovom razvoju u bujnu i biološki raznoliku, ali usklađenu cjelinu biljnog i životinjskog svijeta. Nastavila je „Grad Dugo Selo danas obilježava Dan Grada, te ujedno slavi blagdan svog sveca zaštitnika. Stoga iz opravdanih razloga svečanosti nisu mogli nazočiti predstavnici Grada“, ispričala se u njihovo ime ravnateljica Mamuza. Sigurni smo kako je osvajanje ove cijenjene nagrade najljepši ovogodišnji rođendanski poklon Gradu, ali i svim njegovim građanima, na ponos.

        Uzevši u obzir nemili događaj koji je zadesio Osnovnu školu Josipa Zorića u rujnu, netom prije dolaska Prosudbenog povjerenstva, kada je gotovo kompletno uništen povrtnjak na južnoj strani Škole, uz štetu učinjenu na samoj Školi; kao i činjenicu da ustrajno i dosljedno Škola redovito godinama participira na natječaju za Najljepše školske vrtove, a dosada su bili dobitnici zahvalnica i pohvalnica uz prošlogodišnje dodijeljeno priznanje prof. Sonji Grgac – dodijeljena titula svima je još više draža.

        Svečanost dodjele popraćena je i uz nastup naših predstavnika – članova KUD-a „Preporod“ uz glazbenu pratnju Tamburaškog orkestra koji su ujedno učenici OŠ Josipa Zorića, a na samom početku dodjele, uvodna točka pripala je našim Dugoselskim mažoretkinjama koje su u špaliru dočekale ulazak voditelja Karmele Vukov-Colić i Davora Meštrovića, kao i urednicu, idejnu začetnicu cjelokupnog projekta „Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj“ Lidiju Komes. Uz Zoriće, nagradu za najljepši vrt Primorske Hrvatske dobila je Osnovna škola Mate Balote iz Buja u Istarskoj županiji,a Zelena povelja pripala je Osnovnoj školi Žakanje iz Žakanja u Karlovačkoj županiji. Posebne nagrade prema kategorijama dodijeljene su za najljepši dječji vrtić Dječjemu vrtiću Zraka sunca iz Križevaca u Koprivničko-križevačkoj županiji, nagrada za najljepšu područnu školu u Republici Hrvatskoj pripala je Prvoj osnovnoj školi Ogulin, Područnoj školi Zagorje iz Karlovačke županije, a nagradu za kontinuitet osvojila je Osnovna škola Mejaši iz Splita u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

        Dobitnici nagrada po završetku prigodno su počastili sve okupljene, dok je stol, zapravo par stolova, naših Dugoselaca posebno mirisao na domaće i pomno pripremljene delicije – a mogli su se kušati čvarci, domaći špek, pogače, kiflice, domaći sir te raznovrsni kolači uz vinsku kapljicu. Za tu priliku pripremljeni su i zanimljivi i unikatni suveniri koje su izradile profesorice, učiteljice Škole – umjetnički eko-broševi, pinkleci domaće uzgojene lavande iz školskog vrta i prigodnih malih sadnica  kućne srećice.

        A na kraju ovog posebnog dana, profesorica Sonja Grgac gostovala je u emisiji Branimira Bilića Hrvatska za pet zajedno s ravnateljicom Škole Marom Mamuzom, profesorima  Nenadom Židakom i Ankicom Vidak te učenicama, kao i predstavnicom dobitničke Škole iz Primorske Hrvatske gdje su dobili priliku približiti široj hrvatskoj javnosti rad i stvaralaštvo Škole, kao i najbolje promovirati naš grad.Skip to content