Dugo Selo pamti VUKOVAR

 Svoju počast, zahvalnost i sjećanje na žrtvu Vukovara večeras su iskazali i građani Dugog Sela, zapalivši lampaše na Arcusovom trgu, formirajući i ispisujući ime grada heroja Domovinskog rata – Vukovara. Lampaše su zapalili i predstavnici Grada Dugog Sela – zamjenik gradonačelnika Dugog Sela Pavo Jakovljević, pročelnik gradskog odjela za poslove Gradskog vijeća i gradonačelnika Mladen Šestan te članovi HVIDR-e Dugo Selo, Udruge „Crne mambe“. U tišini i s pijetetom, paljenju lampaša pridružili su se i građani, svi zajedno vrednujući žrtvu koju su dali branitelji i civili u obrani Vukovara, Škabrnje i cijele Hrvatske.

Bitka za Vukovar je najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu. To je bila 87-dnevna opsada hrvatskog grada Vukovara od strane Jugoslavenske narodne armije, uz pomoć srpskih paravojnih snaga od kolovoza do studenog 1991. godine tijekom Domovinskog rata. Bitka je završena porazom lokalnog Zbora narodne garde, velikim razaranjem Vukovara i brojnim ubojstvima i progonom hrvatskog stanovništva.

Iako je bitka bila značajan i simbolički gubitak za Hrvatsku, koja nije povratila kontrolu nad gradom do 1998. godine, to je, također, bila pobjeda, koja je koštala JNA i pomogla da Hrvatska dobije međunarodnu potporu za svoju neovisnost. Budući da je široko štovana kao ključni trenutak u tijeku Domovinskog rata, to je pirova pobjeda Jugoslavenske narodne armije nad hrvatskim braniteljima Vukovara.

Uz Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, sutra će se paljenjem lampaša pridružiti i osnovne škole Josipa Zorića i Ivana Benkovića, a u njihovim školama organizirati će se i prigodne izložbe te predavanja. Sutra u školama neće zvoniti školska zvona.

Izaslanstvo Grada Dugog Sela sutradan putuje u Vukovar, gdje će sudjelovati u Koloni sjećanja. Također, pozivaju se svi građani da se pridruže obilježavanju paljenjem svijeća u oknima prozora.Skip to content