Zajedničkom akcijom u centru grada, podno sata, danas su u prijepodnevnim satima predstavnici dugoselskog Crvenog križa i djelatnice Patronažne službe dugoselske Ispostave Doma zdravlja Zagrebačke županije obilježili Svjetski dan zdravlja. Zainteresiranim građanima pružili su besplatna zdravstvena mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi, a omogućeno im je i savjetovanje o prehrani. Naime, sigurna prehrana je ovogodišnja globalna tema obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, a na području Zagrebačke županije njegovo obilježavanje u svim gradovima organizira Dom zdravlja Zagrebačke županije u suradnji sa gradskim organizacijama Hrvatskog crvenog križa, tako i u Dugom Selu. Tom prilikom djelatnici Crvenog križa Dugo Selo nastojali su građanima ukazati na pet glavnihključeva za sigurnu i zdravstveno ispravnu hranu – održavanje čistoće, kako osobne, tako i samih prehrambenih proizvoda; odvajanje sirovih namirnica od kuhane hrane; potpuna termička obrada hrane; pohranjivanje hrane na sigurnim temperaturama te upotreba zdravstveno ispravne vode i sirovih namirnica. Dok su patronažne sestre obradile je 88-ero građana među kojima je registriran 31 građanin s povišenim krvnim tlakom (više od 140/90) te 16 građana s povišenim vrijednostima šećera u krvi od čega 6 nisu registrirani kao dijabetičari. Kako doznajemo naknadno od glavne sestre dugoselske Ispostave Doma zdravlja Helene Drpić najviši izmjereni tlak registriran je kod jedne gospođe (230/110) koja je upućena na HMP, a kao zanimljivost izdvaja dječaka od 10 godina koji se samoinicijativno želio pridružiti akciji te je na taj način pokazao kako o zdravlju valja misliti od malih nogu.
Dan zdravlja obilježava se 7. travnja, na dan osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), još od 1948. godine, a odabirom ovogodišnje teme – sigurnost hrane – WHO želi podići svijest o ovom javnozdravstvenom pitanju globalnog značaja te ukazati na važnost i ulogu svih dionika u prehrambenom lancu – od uzgajivača, prerađivača, proizvođača do prodavača i potrošača te državnih institucija u sustavu sigurnosti hrane i akademske zajednice