Dugoselka Anja Pranjić dobitnica Rektorove nagrade za akademsku godinu 2015./2016.

Dugoselka Anja Pranjić, studentica druge godine Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dobitnica je Rektorove nagrade za akademsku godinu 2015./2016. Ovim vrijednim priznanjem nagrađuju se najbolji studentski radovi znanstvenoga sadržaja odnosno umjetnička ostvarenja kako u individualnoj tako i skupnoj kategoriji radi poticanja znanstveno-istraživačkog i umjetničkog rada te promicanja studentskoga stvaralaštva. Svečana dodjela održana je u lipnju, a izabrana su ukupno 183 rada u pet kategorija. Anja je, kao dio deveteročlanog tima, nagrađena za posebne natjecateljske uspjehe pojedinaca ili timova odnosno zbog organiziranja Sveučilišnog natjecanja u trgovanju vrijednosnim papirima University Trading Tournament 2016.

Projekt je 2015. godine pokrenula studentska udruga Financijski klub koja djeluje na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. Cilj je studentima koje zanimaju  financije pružiti mogućnost stjecanja znanja o financijskim tržištima i primjenjivanja tog znanja u praksi, a natjecanjem se želi poboljšati financijska pismenost studenata koji se prvi put upoznaju s načinima funkcioniranja tržišta kapitala te onih čije područje studiranja nije nužno vezano uz ekonomsku znanost. Na ovogodišnjem University Trading Tournament su sudjelovala 1162 studenta sa 64 visoka učilišta u Hrvatskoj, uključujući 49 fakulteta i 15 veleučilišta i visokih škola. Uključili su se i polaznici 12 fakulteta i visokih škola u inozemstvu. Trgovali su financijskim instrumentima preko standardizirane elektroničke platforme iz 22 različita grada.

U razgovoru s Anjom saznajemo kako je, kao članica Marketing tima, radila raznovrsne poslove. „Community managment, promotivne aktivnosti, komuniciranje s poduzećima za sve bitne stvari bez kojih natjecanje ne bi moglo funkcionirati te administrativni poslovi. Također bih htjela pohvaliti cijeli tim koji je radio na projektu, bez njih sigurno ne bi ostvarili ovako odlične rezultate“, opisala je naporan rad na organizaciji natjecanja.

Rektorova nagrada trebala bi biti koristan podatak u CV-u, a iako je ove godine ukinut novčani dio nagrade, ona je svakako poticaj za daljnji rad i nove uspjehe. „Ova nagrada mi jako puno znači budući da sam ju dobila već na drugoj godini te imam još vremena za osvajanje prestižnih nagrada, ali ovo mi je sigurno dokaz da se trud i rad uvijek isplati. Isto tako sam sigurnija u sebe, budući da osvajanje nagrada donosi određene konkurentske prednosti na tržištu rada“, kaže Anja.

Nakon završetka studiranja vidi se prvenstveno u našoj Domovini zato što želi pomoći društvu. Većina mladih i stručnih ljudi, na žalost odlazi „trbuhom za kruhom“ u inozemstvo.

„Mladi sve manje i manje vide budućnost ovdje, što je užasno. Izgubili su vjeru i nadu u bolje sutra. Vjerojatno su imali velika očekivanja koja se, na žalost, nisu ostvarila budući da ekonomsko stanje u državi nikad nije bilo lošije. Nada uvijek postoji i ja, kao optimist snažno vjerujem u bolje sutra, ali trenutno nisam u poziciji mijenjati stvari nego samo mogu što više raditi na sebi i pobrinuti se da nađem svoje mjesto u Domovini“, izjavila je na kraju uspješna dugoselska studentica čiji je san ostvariti poslovnu karijeru i realizirati svoje potencijale upravo u Hrvatskoj, mjestu gdje živi i obrazuje se čitav život.Skip to content