Dugoselska baština kao inspiracija prve likovne učeničke kolonije u OŠ Josipa Zorića

Likovnom kolonijom na temu „Dugoselska baština“ u Osnovnoj školi Josipa Zorića u kojoj su, kao voditelji, sudjelovali Barbara Biđin i Robert Samardžić, profesori likovne kulture te 19-ero učenika osnovnih škola „Stjepana Radića“ iz Božjakovine, OŠ „Ivan Benković“ i učenici škole domaćina zaključen je njihov dvogodišnji projekt. Sve njih na samom početku pozdravila je ravnateljica OŠ Josipa Zorića Mara Mamuza zaželjevši im dobrodošlicu, posebice ravnatelju OŠ Stjepan Radić iz Božjakovine Juri Miškoviću, koji je također nazočio otvorenju. Voditeljica projekta, ujedno i voditeljica Povijesno-zavičajne grupe OŠ Josipa Zorića Zdenka Knežić, prof. istaknula je da je organizacijom prve likovne kolonije, i to učenika svih osnovnih škola, iako ne i s područja općine Rugvica koji su opravdano izostali, zaključen njihov dvogodišnji rad na projektu „Dugoselska baština“, no stvoreni su uvjeti da se projekt nastavi na nekim drugim razinama.
„Ovaj projekt utemeljen je na razvijanju svijesti o očuvanju baštine dugoselskog kraja koja inače traje već godinama, desetljećima, u našoj Školi, no projektom zadali smo si specifične aktivnosti koje smo planirali realizirati tijekom protekle dvije godine, i što smo i učinili“, naglasila je Knežić. „Prije svega to je adekvatno prezentiranje predmeta iz školske zavičajne zbirke u našem Muzejskom-etnografskom ormaru, zatim je uslijedilo oživljavanje dugoselskog običaja Fašnika u čijoj je organizaciji sudjelovala cijela škola, zatim je organizirana Zorićeva kuhinja – uz školske kuharice, sudjelovale su i dvije naše sugrađanke, Dragica Pjevac i Dragica Sever koje su u sklopu radionice, zajedno s učenicima demonstrirale neke od autohtonih lokalnih recepata. Zatim je proveden potprojekt „Dugoselski zdenci“, istraživački rad učenica i njihove voditeljice koje su nastojale evidentirati vlasnike zdenaca na području pojedinih gradskih naselja, a sve sa ciljem otkrivanja identiteta grada te pronalaženja načina za revitalizaciju dugoselskih bunara, i zaključno ova likovna kolonija“, podsjetila je profesorica Knežić, dodajući kako se sa svim učenicima Škole radilo na poticanju njihovu kreativnost u području očuvanja dugoselske baštine, i to kroz literarno i likovno izražavanje.
Profesorica likovne kulture OŠ Josipa Zorića Barbara Biđin tom prilikom kazala je više o samoj Likovnoj koloniji u kojoj su sudjelovali učenici od petog od osmog razreda. Zadane predmete iz Školske zavičajne zbirke crtali su u tehnici suhih pastela, ugljena, tuša i pera. „Ideja je da se likovna kolonija održi i sljedećih godina, u koju bi rado uključili učenike svih škola, ali i članove Likovne udruge Dugo Sela čiji je predsjednik Ivo Ostojić bio pozvan na ovu koloniju te u njoj aktivno sudjelovao“, dodala je na kraju Biđin. Radove nastale na koloniji trenutno se mogu razgledati u holu Škole, a kasnije bi se izložba preselila i u izložbene prostore Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo.Skip to content