Dugoselska HVIDR-a održala redovnu skupštinu: S novim elanom u nove projekte

Dugoselska HVIDR-a održala je 11. redovnu izvještajnu skupštinu 20. siječnja. Uz svakodnevno rješavanje problema članova, u prošloj su godini realizirane brojne aktivnosti, naveo je u izvješću predsjednik Željko Galović.

U listopadu su imali duhovnu obnovu, prosinac proveli u tišini i molitvi zbog događanja u Hagu. Ponosni su na organizaciju malonogometnog turnira za hrabrog dječaka Nou. Upravo je HVIDR-a, Noin otac je član, inicirala humanitarni događaj koji je u dobroti ujedinio Dugo Selo. Financijska sredstva za njegovo liječenje od cerebralne paralize počeli su skupljati prigodom proslave Dana pobjede, Domovinske zahvalnosti i Dana branitelja 5. kolovoza na Arcusovom trgu, pridružile su se i ostale braniteljske udruge. Na Županijskim igrama u Zaprešiću osvojili su ekipno 4.mjesto, sudjelovali su natjecanju u Makarskoj.

Projekti usmjereni na boljitak branitelja

Galović se osvrnuo na razdoblje kada je preuzeo vođenje udruge. Financijska sredstva dobivena od Grada Dugog Sela u 2016. bila su 35.000 kuna, (bez prijave udruge na natječaj ostala na razini prethodne godine), po 5.000 kuna od općina Brckovljana i Rugvica, nisu bila dostatna za ozbiljne projekte. Unatoč tome, račun u 2017. zadržan je u plusu za 7.000 kuna. Materijalno stanje opisao je kao „jedna vrata tri ključa“, snosili su troškove podstanarstva. Ni međuljudski odnosi nisu bili na visini. No, sada, u udrugu se vraća članstvo, plaćene su 103 članarine. Uspješna lobiranja primakla su sredstva i to od Grada 70.000 kuna, Rugvice 7.000, Brckovljana 5.000, HEP-a 10.000 i Ministarstva branitelja 80.000 kuna. Bolji su uvjeti rada, izrađene su majice i jakne s logom udruge. Na Domu branitelja su zahvalni, Grad je preuzeo i plaćanje režija. Potrebna im je dodatna prostorija odvojena od memorijalne sobe, dnevni boravak za druženje. Očekuju pozitivno rješenje za proširenje, uz potporu Grada te apliciranja na EU fondove. Sportske aktivnosti i boravak u prirodi su im bitni. Streljana, ribnjak i sportska dvorana sa spravama za osobe s invaliditetom neke su od spomenutih ideja. Pokrenut je postupak realizacije za izradu projektne dokumentacije za spomenik, mora biti gotova do lipnja. Raditi na zaštiti članova i ostvarivanju prava, čuvati vrijednosti Domovinskog rata i edukacija mladih naraštaja su prioriteti. Spomenuto je kako je u posljednja tri mjeseca umrlo 84 branitelja. Za ovu godinu planiran projekt „Budi prepoznatljiv“ obuhvaća tribine s potporom pravne i zdravstvene struke, informiranje branitelja o njihovim pravima, upućivanje u aktivni društveni život, a u planu su i projekti vezani za promicanje hrvatskih nacionalnih, povijesnih, gospodarskih i kulturnih vrednota. Suradnja sa srodnim udrugama, uzvratni susreti, obilježavanja važnih datuma, posjet Bleiburgu, Vukovar/Škabrnja, Trokut Novska, druženja prigodom blagdana s građanima, dio je plana za 2018. godinu.

Skupštinu pozdravili brojni gosti

Dugoselske kolege pozdravili su brojni gosti – predstavnici udruge HVIDR-a Zagrebačke županije, Samobora i Sv.Nedelje, Ivanić Grada, Velike Gorice, Zaprešića Vrbovca, Zajednica branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“ iz Vrbovca. Na uspješnom radu čestitali su i nastavak dobre suradnje najavili gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian, predsjednik Gradskog vijeća Darjan Budimir, zamjenik gradonačelnika Nikola Tominac, predsjednica Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Danijela Močnik, predsjednici Hrvatskih vitezova Dugo Selo Damir Mesić, Rugvice Jadranko Brestovec, Brckovljana Samir Jašarević te Zajednice ZŽ Nenad Geri, „Crnih mambi“ Ivica Šafarić Ninja, ravnatelj OŠ Ivan Benković Branko Goleš, predsjednica ADHD i ja, u čijem je prostoru skupština održana, Sandra Geri te mnogi drugi.Skip to content