Dugoselska Ispostava Doma zdravlja ZŽ-a obilježila Svjetski dan zdravlja

Povodom Svjetskog dana zdravlja, pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije, danas se u svim ispostavama Doma zdravlja Zagrebačke županije organiziraju javnozdravstvene akcije, a istima se, kao i svake godine dosada, pridružila se i dugoselska Ispostava na čelu s ravnateljicom Sunčanom Žuteković, dr.med.spec.radiologije. Akciju je provodila Patronažna služba dugoselske Ispostave koja je svim zainteresiranim pacijentima na ulazu u Dom zdravlja mjerila razinu šećera u krvi, kao i krvni tlak te nudila savjete o očuvanju zdravlja i važnosti prevencije.

Pod sloganom „Univerzalna pokrivenost zdravstvenom zaštitom“, koja bi trebala biti omogućena svakoj osobi svugdje u svijetu ovogodišnji Svjetski dan zdravlja nastoji podsjetiti globalnu javnost na poduzimanje različitih akcija potrebnih za ostvarivanje „univerzalne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom“. Osim zdravstvenih stručnjaka u takve akcije trebaju biti uključeni i vodeći predstavnici društvenog, političkog i gospodarskog života, nevladine organizacije, mediji i svi oni koji mogu tome pridonijeti u svojoj zemlji.

Ravnateljica Žuteković stoga je ovim putem poručila – „Pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije obilježavamo Svjetski dan zdravlja u cijeloj Hrvatskoj, a tako i u Dugom Selu. Zdravlje nema cijenu. Obilježavamo ovaj dan kako bi izgradili svijest da nam je svima zdravlje prioritet i bez zdravlja ne možemo dalje. U našem društvu previše je bolesnih mladih ljudi, od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti pretilosti do zloćudnih bolesti, stoga je važno brinuti o svom zdravlju – tjelovježbom, pravilnom prehranom, samobrigom o psihičkoj i mentalnoj uravnoteženosti, uz podršku i nadzor medicinskih stručnjaka – sve to je bitno u očuvanju zdravlja.  Sve što nađemo na vrijeme može se liječiti, no nijedan pregled niti dijagnostika ne može spriječiti eventualnu bolest. U tome velika odgovornost pada i na pacijente koji moraju voditi računa o svom tijelu, odlaziti an redovite kontrole, kontrolirati tjelesnu težinu, biti fizički aktivan, šećer u krvi, krvni tlak, paziti na faktore rizika (alkohol, cigarete, opijate) i ono što najmanje možemo paziti, odnosno kontrolirati je – stres. I na kraju željela bi naglasiti iznimno važnu činjenicu da je potrebno razvijati međusobno povjerenje između pacijenata i doktora.“Skip to content