Dugoselska Noć muzeja

Pučko otvoreno učilište Dugo Selo i ove godine bilo je organizator Noći muzeja u Dugom Selu, a ovogodišnja tema “Velike obljetnice hrvatskih muzeja“ realizirana je u suradnji s Gradskom knjižnicom Dugo Selo.

Dugo Selo bez obzira što još uvijek nema muzejski prostor svoju bogatu i zanimljivu povijesnu građu jednim dijelom predstavilo je tijekom ove nacionalne muzejsko-kulturne manifestacije. Naime, u Maloj galeriji, na jednoj od tri lokacije dugoselske Noći muzeja, izložena je prijepis Darovnice kralja Andrije II. iz 1209. godine. Radi se o trenutno najstarijem povijesnom dokumentu u kojem se spominje današnje područje Dugog Sela, a koje je na upravljanje dano redu templara – Terra Sancti Martini. Isto tako u Galeriji je izložen reljef nadgrobne ploče pronađen na arheološkom lokalitetu stare crkve svetog Martina na Martin Bregu, a koji datira iz vremena viteških redova, templara i ivanovca, i kao takav nije najstariji, ali je najvredniji nalaz. Uz prikaz starih fotografija Dugog Sela, izložen je i plakat projekta prenamjene bivše zgrade Doma zdravlja (spomenik kulture) u Kulturni centar za posjetitelje grada Dugog Sela koji je pokrenut prije gotovo 15 godina.

Tom prilikom ravnatelj POU Dugo Selo Nenad Haleuš Mali je kazao kako „Dugo Selo na žalost još uvijek nema muzej, no POU Dugo Selo želi upozoriti na vrijedne eksponate i važnost njihovog očuvanja čuva, a sve u nadi trenutka kada će muzej u Dugom Selu biti otvoren s obzirom da dosadašnje financijske mogućnosti to nisu omogućavale“. Gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian prilikom službenog otvorenja ovogodišnje Noći muzeja najavio je kako će sredstva za projekt KIC, odnosno muzeja, biti osigurana putem natječaja ove godine, a iduće godine projekt vrijedan 14 milijuna kuna kreće u izgradnju, najavio je gradonačelnik. Također je dodao kako ove godine i dosadašnji izgled zgrade kolodvora u Dugom Selu odlazi u povijest, s obzirom da se kreće u rekonstrukciju, a i vizura željezničke pruge se mijenja jer ju premošćuju novi nadvožnjaci. „Ovi trenutci kao Noć muzeja daju na značaju našem gradu, govore o nama da u gradu žive ljubitelji umjetnosti, kulture, povijesti i baštine“, poručio je gradonačelnik. Uz otvorenje održan je prigodni glazbeni program u kojem su nastupili učenici Osnovne i Srednje glazbene škole Dugo Selo Andrej Papak na violini uz glasovirsku pratnju Antonele Papak te Lorena Cvitkušić na gitari.

Povodom visoke obljetnice, 150. obljetnice željeznice u Dugom Selu, u suradnji s Gradskom knjižnicom i Hrvatskim željezničkim muzejom Zagreb, u dugoselskoj Knjižnici u sklopu Noći muzeja izložene su stare fotografije i razglednice te je održana kraća prezentacija povijesnog razvoja željeznice u Hrvatskoj, s naglaskom na Dugo Selo koje je održala v.d. ravnatelja Hrvatskog željezničkog muzeja Renata Veličan. Na samom početku sve okupljene su pozdravili ravantelj GK Dugo Selo Predrag Topić i ravnatelj POU DS Haleuš Mali, dok je Želimir Novak nastupio s interpretacijom pjesme na kajkavskom narječju.

„1870. godine, puštena je u promet željeznička pruga Zakany (Mađarska) – Koprivnica – Križevci – Dugo Selo – Zagreb, a kroz naš grad po prvi puta je prošao vlak. Gradnja pruge počela je 1868. godine te je svih 103,074 kilometara izgrađeno u roku godine i pol te je po svojoj važnosti imala najviši rang u tadašnjoj Austro-ugarskoj monarhiji. Dugo Selo je već tada bio vrlo važan i strateški željeznički kolodvor, uz još sedam na toj pruzi,“ navela je između ostalog u vrlo zanimljivoj prezentaciji Veličan. Potom za publiku u Knjižnici prikazan je film Petra Krelje “Otpravnik vlakova” snimanog na lokaciji dugoselskog željezničkog kolodvora.

U tijeku Noći muzeja publici je bila otvorena i treća lokacija – zgrada Pučkog otvorenog učilišta u kojoj se mogla razgledati od ranije otvorena izložba radova brojnih polaznika kreativnih radionica u sklopu projekta “Radost življenja”- Umjetnost i kultura 54+ sufinanciranog od Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Izložba radova iz projektnih elemenata umjetnost slikanja i umjetničko oblikovanje gline predstavila je mnoge poznate, ali i skrivene dugoselske talente donoseći bogatstvo kreativnog stvaralaštva dugoselske populacije iznad 54 godine.

Ovo je inače 7. po redu Noć muzeja u Dugom Selu u organizaciji POU Dugo Selo, dok je na nivou Hrvatske 15. godina, a ovogodišnjem obilježavanju pridružilo se više od 200 muzejskih i brojnih drugih kulturnih, obrazovnih i znanstvenih institucija koji su posjetiteljima ponuditi raznolik kulturni program i besplatan ulaz, a tako i POU Selo.

 

1.JPG 10.JPG 11.JPG 12.JPG  18.JPG 2.JPG

 Skip to content