Dugoselski vatrogasci obilježili i proslavili Dan hrvatskih vatrogasaca

Povodom vatrogasnog blagdana i Dana hrvatskih vatrogasaca – Svetog Florijana, Vatrogasna zajednica Grada Dugog Sela organizirala je  u subotu, 3. svibnja, taktično – pokaznu vježbu na Martin Bregu kod staromartinske crkve. Unatoč lošim vremenskim uvjetima članovi vatrogasnih društava s područja grada Dugog Sela pokazali su svu opremljenost, ekspeditivnost, brzinu i organiziranost. U vježbi je sudjelovalo 35 vatrogasaca iz 6 vatrogasnih društava, s ukupno 11 vatrogasnih vozila te u suradnji s Policijskom postajom Dugo Selo s jednim policijskim vozilom i dva njihova djelatnika.

Scenarijem vježbe pretpostavljen je požar nastao uslijed proljetnih radova. Požar se proširio na okolno nisko raslinje kao i na divlje odlagalište otpada. Na lice mjesta prvo je alarmirano DVD Prozorje, kao najbliže, ali zbog nemogućnosti da vlastitim snagama svlada požarište – pozvana su i ostala društva, pojasnio je tijek vježbe zapovjednik VZG Dugo Selo Nikola Rnjak. Članovi DVD-a Leprovica imali su zadatak čuvati požarište kako se stihija ne proširi na okolne stambene objekte. Uz prijetnju požara istovremeno dolazi do prometne nesreće izlijetanja osobnog vozila u kojem je zarobljena jedna osoba. U tehničkoj intervenciji spašavanja sudjelovali su članovi DVD-a Dugo Selo s obzirom na propisnu opremljenost. Cjelokupna pokazno – taktična vježba obavljena je po noći i kišnim vremenskim uvjetima, a prilikom toga korišteni su svi realni resursi i mogućnosti DVD-a s područja Dugog Sela. Kako navodi zapovjednik Rnjak, time smo nastojali pokazati koje su nam trenutne tehničke mogućnosti VZG Dugo Selo, bez uljepšavanja i impresioniranja. A prema ocjeni zamjenika županijskog zapovjednika Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije – vježba je određena po visokim standardima, što je i ocjena predstavnika gradske vlast koji su također pratili tijek vježbe. Zapovjednik Rnjak na kraju dodaje kako svake godine VZG Dugo Selo nastoji organizirati ovakve vježbe na različitim lokacijama na području grada, kako bi mogli pokazati pripremljenost na sve moguće scenarije.

Sljedećeg dana, u nedjelju, članovi, predstavnici svih dobrovoljnih vatrogasnih društava iz sastava VZG Dugo Selo, sudjelovali su na tradicionalnoj svetoj misi povodom blagdana svetog Florijana koja je služena u župnoj crkvi svetog Martina biskupa u Dugom Selu, a koju je predvodio dugoselski župnik Slavko Kresonja. Uz blagdan Svetog Florijana održan je i mimohod vatrogasaca ulicama grada kojeg je predvodila Gradska limena glazba koja djeluje u sklopu KUD-a Preporod.Skip to content