Dugoselski vinari enološkim putevima Daruvarskog vinogorja

Daruvarsko vinogorje poznato je po vrsnim sortama vinove loze i kvalitetnim vinima, a povijest uzgoj vinove loze počinje prije više od 2.200 godina o čemu svjedoče i arheološki ostaci iz Rimskog carstva. Vinogradarstvo Daruvara svoj procvat i širenje doživljava dolaskom obitelji Janković početkom 18. stoljeća, a danas se tamo nalaze vinogradi i vinarija Badela 1862 d.d. koja proizvodi mnogostruko nagrađivana vina. Sve su to bili više nego dobri razlozi da se članovi dugoselske Udruge vinara i vinogradara „Terra Sancti Martini“ upute protekle subote, 23. svibnja, predvođeni novim predsjednikom Udruge Borisom Mahačem i gradonačelnikom Dugog Sela Stipom Velićem na edukativno-stručno putovanje daruvarskom vinskom cestom. Uz posjetu 30 hektara vinograda Vinarije Daruvar Badela 1862 gdje su članovi od strane stručnjaka upoznati s tehnologijom uzgoja vinove loze, kao i s preradom grožđa, u vrhunsku kvalitetu finalnog proizvoda mogli su se uvjeriti na degustaciji održanoj u podrumima dvorca Janković. Vinarija Daruvar u posljednje vrijeme je najnagrađivanija hrvatska vinarija na prestižnim svjetskim ocjenjivanjima vina – a neka od njih bila su tada i poslužena. Tako je kušana vrhunska graševina 2012. godine i kvalitetni  chardonnay 2012. godine. Zatim kvalitetni rajnski rizling 2013. godine i kvalitetni sauvignon 2013. godine – inače ova sorta vina je najnagrađivanije hrvatsko vino, posljednje je u Londonu 2013. godine nagrađeno srebrnom i brončanom medaljom. Dok je na koncu posluženo predikatno vino – graševina 2009. godine, izborna berba – vino nagrađeno srebrnom medaljom na Decanter World Wine Awards u Londonu 2013. godine. Uz sva vina je posluženo nekoliko vrsta sira daruvarske sirane “Biogal” koja se sljubljuju sa zasebnim sortama i čine savršenu simbiozu.

Nakon degustacije dugoselski vinari posjetili su Vinogradarsku kuću OPG-a Lotada i njihove podrume gdje su uz okrjepu degustirana njihova vrhunska vina – mirisavi traminac i chardonnay iz 2012. godine, dok su testirana i njihova kvalitetna vina – graševina i pinot crni. Tom prilikom u neformalnom okruženju dugoselskim vinarima pridružio se i gradonačelnik Daruvara Dalibor Rohlik kojeg je predsjednik Udruge vinara Mahač upoznao s aktivnostima i radom dugoselskih vinara, kao i s manifestacijama koje se organiziraju u Dugom Selu pozvavši ga nadodjelu diploma s 21. izložbe vina 4. srpnja o.g., na blagdan ljetnog sv. Martina, kada je na staru crkvu postavljena prva stopa sv. Martina u Hrvatskoj.

Putovanje daruvarskom vinskom cestom dugoselske predstavnike odvela je i do tvornice SAB d.o.o.. vlasnika Ivana Budinjaša, koje vrlo uspješno proizvodi alat, pribore i uređaje s ukupno 95 posto izvoza u SAD, Japan, Njemačku, Švicarsku, Mađarsku, itd. ostvarujući godišnji promet 25 milijuna kuna godišnje. A zahvaljujući gostoprimstvu obitelji Budinjaš dugoselski članovi Udruge vinara i vinogradara zaključili su svoje stručno putovanje vinogorjem Daruvara na njihovom imanju.Skip to content