DV Dugo Selo stekao brončani status međunarodnog Eko-vrtića

Dječji vrtić Dugo Selo obnovio je status međunarodnog Eko-vrtića i po međunarodnoj klasifikaciji stekao brončani status. Zbog kišnog vremena odgođeno je današnje podizanje nove, osme, Zelene zastave, no nije bilo prepreka za prigodno slavlje upriličeno u halu vrtića.

Veselje zbog „višeg čina“ pokazala su djeca, a pjesmu na dar dobili su predsjednik Gradskog vijeća Željko Ivaniček, dogradonačelnik Pavo Jakovljević i pročelnik upravnog odjela za poslove Vijeća i Gradonačelnika Mladen Šestan. Sve njih pozdravila je ravnateljica ustanove Draženka Sesan naglasivši kako je ovo rezultat osmogodišnjeg rada po odgojno-obrazovnom programu temeljenom na ekološkim standardima. Ovo je treća obnova statusa, a više o daljnjim aktivnostima govorila je koordinatorica projekta Romana Pejčić. “Nakon stjecanja brončanog statusa, slijede dvije godine intenzivnog rada do srebrnog statusa. Imat ćemo više akcija, već drugu godinu provodimo akciju skupljanja plastičnih čepova u suradnji sa čakovečkom udrugom UOLL (Udruge oboljelih od leukemije i limfoma) koja novcem od prikupljenog nabavlja potrebne lijekove. Nova i probna bit će akcija sakupljanja papira na nivou cijelog vrtića, a u suradnji s tvrtkom EUROPAPIER ADRIA. Pokušat ćemo senzibilizirati lokalnu zajednicu, a dobivena sredstva iskoristit će se za odlazak djece na izlete, u kazalište te druge aktivnosti“, rekla je Pejčić. Do najvišeg, zlatnog statusa dugoselskom vrtiću trebat će šest godina, a tada će postati Eko-škola. Kako se radi o izuzetnom uspjehu, potvrdio je i predsjednik Gradskog Vijeća Željko Ivaniček. „Grad je ponosan na svoj vrtić, za ovo je trebalo uložiti dosta truda, a pohvale idu ravnateljici, tetama, i djeci. Djecu treba ekologiji učiti od malih nogu jer ovaj smo planet naslijedili i trebamo ga sačuvati za buduće naraštaje“, rekao je Ivaniček. Upravo to se nastoji naučiti kroz ovaj eko-program jer dijete koje aktivno stječe važna prva iskustva o okolišu mijenja svoje ponašanje, ali i ono svojih vršnjaka i odraslih. A na pitanje što je to ekologija, najbolji odgovor dali su vrtićanci. „To je kad čuvaš i voliš prirodu, ne bacaš smeće po travi i kad od plastičnih čepova napraviš kotače za vlak“, glasila je definicija iz dječjih usta. Zelena zastava će zavijoriti u vrtićkom dvorištu čim stane kišiti.

Pri kraju II.faza dogradnje vrtića

Gradski čelnici obišli su i gradilište na južnoj strani vrtića. Objekt namijenjen administrativnom dijelu pri samom je kraju. „Investicija je vrijedna 1,2 milijuna kuna, a proširenim prostorom veličine oko 100 kvadratnih metara stvoreni su uvjeti za kvalitetan rad s djecom. Također, ovime je omogućena III. faza koja uključuje obnovu kuhinje po HACCP standardima“, izjavio je zamjenik gradonačelnika Pavo Jakovljević. Kako je dodatno pojasnila ravnateljica Draženka Sesan, u prošireni dio sele se administracija, ured ravnatelja te stručni tim. Logoped, pedagog i psiholog dobit će adekvatan prostor za kvalitetniji rad s djecom.Skip to content