Energetski obnovljena „Stara škola“ danas službeno stavljena u uporabu

Energetski obnovljena dugoselska „Stara škola“, čiji je projekt obnove pokrenuo Grad Dugo Selo uključivši se u projekt „Poticanja energetske učinkovitosti u zgradama javne namjene“ sufinanciranog sredstvima Zagrebačke županije, danas je službeno stavljena u uporabu.
Objekt su obišli župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, gradonačelnik Stipo Velić sa zamjenicima Pavom Jakovljevićem i Vladom Kruhakom, pročelnik za gospodarstvo Zagrebačke županije Damir Fašaić, gradski vijećnici, predsjednik ZŠU-a Branko Deronja i počasni predsjednik Zlatko Lasan, ravnatelj SC-a Miroslav Škrlec, predstavnici nadzora i izvođača radova. Vrijednost radova je 800.000 kuna, a uz sredstva Grada, 440.000 kuna osigurala je Županija. Obnova zgrade stare pučke škole, u kojoj svoje sjedište trenutno imaju sportski klubovi Taekwondo klub Dugo Selo i Kyokushin karate klub Dugo Selo, bila je zahtjevna s obzirom da se radi o spomeniku kulture. Zgrada prve dugoselske škole datira iz 1899. godine, podsjetio je uvodno pozdravljajući okupljene gradonačelnik Stipo Velić.
U okviru radova započetih krajem 2016. godine, obnovljeno je pročelje i stolarija izgledom autentično vremenu gradnje. Primjerice, vanjski drveni prozori su obnovljeni na temelju starih. Toplinska izolacija izvodila se s unutrašnje strane vanjskih zidova čime se pridonijelo i na uređenju interijera. Energetska učinkovitost poboljšala se tako što su stare plinske peći zamijenjene grijanjem putem ventilokonvektora i kondezacijskog bojlera. Također, uređen je okoliš, pristup objektu te parkiralište. Napomenuto je i kako je ranije, prije ove obnove, uređeno krovište.
„Grad Dugo Selo ima dosta razvijenu športsku infrastrukturu, ovim novoobnovljenim objektom ona je uvećana. Ovdje trenažu za natjecanja vrše sportski klubovi, TKD Dugo Selo i Kyokushin karate klub Dugo Selo. Zahvaljujem Zagrebačkoj županiji koja je uložila znatna sredstva od 440.000 kuna, a ukupna vrijednost je 800.000 kuna“, rekao je gradonačelnik Velić. Radovima na obnovi zgrade, koja je zadržala spomeničku vizuru uz elemente današnje gradnje, zadovoljan je i župan Stjepan Kožić. „Očekuje se da potrošnja energije bude manja od 50 posto nego što je bila do sada. Zagrebačka županija već četvrtu godinu ima konto za „Energetsku učinkovitost javnih objekata“ i tako pomaže općinama i gradovima. U prošle tri godine za to je izdvojeno oko 6,7 milijuna kuna. Ove godine osigurano je novih 2 milijuna kuna, natječaj je otvoren početkom godine te pozivam Grad da se prijavi“, izjavio je Kožić.
Izvođač radova je Stipić Građevinarstvo iz Sv. Ivana Zeline, a više o zahtjevnosti radova pojasnio je predstavnik nadzora arhitekt Damir Foretić. „Trebao se naći način da se zadovolji i spomenička i energetska obnova što je uopće i bio uvjet za početka radova. Radilo se u suradnji s Konzervatorskim odjelom. Nakon obnove, zgrada spada u energetski razred B“, rekao je Foretić. Zadovoljstvo nisu krile ni predstavnice sportskih klubova čiji članovi sada treniraju u ugodnom i funkcionalnom objektu.

 

Zgrada stare pučke škole datira iz 1899. godine

Zgrada dugoselske „Stare škole“ izgrađena je i s radom je započela 1899. godine. Nastava se tada za samo dva razreda. Imala je daščani pod, nepomične školske klupe za dva učenika. Klupe su bile u nizu sa spremištima za pločice i ostali tadašnji školski pribor, a grijalo se na kalijevu peć. Nastava se u njoj odvijala do kasnih pedesetih godina prošlog stoljeća. Sve do sedamdesetih godina služila je kao dvorana za tjelovježbu.Skip to content