Godišnja skupština Gradskog društva Crvenog križa Dugo Selo: Naši humanitarci sljedeće godine obilježavaju 130. godišnjicu

Pod predsjedavanjem Josipa Svibovca 29. studenoga održana je skupština Gradskog društva Crvenog križa Dugo Selo u nazočnosti potpredsjednice Sunčica Navrtek i potpredsjednika Darko Batišta, kao i ostalih brojnih članova skupštine, a sjednici je bila prisutna i dogradonačelnica Dugog Sela Jasminka Kokot Bambić.

Ravnateljica dugoselskog Crvenog križa Gordana Kocaj skupštini je prezentirala program rada za sljedeću godinu, kao i financijski plan s projekcijama za 2010. i 2021. godinu. Njihova djelatnost pokriva brojne djelatnosti – među njima i Služba traženja i djelovanje u katastrofama koja se u proteklo vrijeme, a i u godini koja slijedi, najviše fokusirala na situaciju s migrantima. Kako je navela ravnateljica Kocaj „s obzirom na situaciju u cijeloj Europi i Bliskom istoku za očekivati je pojačana aktivnost djelatnosti Službe traženja tijekom sljedeće godine i u tu svrhu bit će potreban angažman obučenih kadrova, ali i obuka novih. Potrebno je planirati angažman interventnih timova i volontera u situacijama kriza, kao što je migrantska, ali i u situacijama elementarnih nepogoda. Prema vlastitim mogućnostima nabaviti i održavati opremu za djelovanje u katastrofama, educirati interventne timove, ali i educirati stanovništvo za situacije katastrofe. Te osigurati hranu i higijenu za potrebe migranta za slučajeva njihovog zadržavanja na našem području“, zaključila je Kocaj. Na području javnih ovlasti dugoselski Crveni križ izdvaja se organizacija akcija dobrovoljnog darivanja krvi kojih će u 2019. godini biti oko 12 (u Dugom Selu te u Rugvici), a planira se prikupiti oko 840 doza krvi. Zatim, u djelatnosti prve pomoći planirana su predavanja i tečajevi (za auto školu te osposobljavanje za djelatnike poduzeća i privatnika), te predavanja u sve 4 osnovne škole i u srednjoj. Plan je oformiti i nove ekipe prve pomoći, sljedeće godine i srednjoškolsku, kako bi organizirali projekt Smotre ekipa prve pomoći. „Nadamo se obučavanju mjesno organiziranih ekipa iz pružanja prve pomoći te formiranju i osposobljavanju gradske i općinskih ekipa koje bi djelovale u sklopu Sustava zaštite i spašavanja. Suradnja se planira proširiti sa srodnim udrugama, klubovima i društvima u obučavanju njihovih članova iz područja prve pomoći, a periodična obnova znanja i vještina dogovorena je s nekim odgojnim ustanovama“, istaknula je ravnateljica.

Crveni križ redovito svake godine organizira distribuciju humanitarne pomoći koja obuhvaća ugrožene obitelji sa sve tri jedinice lokalne samouprave, a prema podacima Centra za socijalnu skrb Dugo Selo, a to će i dalje. Organizirat će se akcije prikupljanja financijske pomoći Solidarnost na djelu, a ugroženi naši građani moći će se opskrbiti hranom i higijenom u Socijalnoj samoposluzi. Od ostalih projekata, u 2019. godini nastavlja se održavanje zdravstvenih predavanja sa svrhom unapređenja zdravstvene samozaštite, a od socijalnih aktivnosti planiraju organizirati još jedno ljetovanje za djecu i mladež u Kampu Crvenog križa u selcu, te organizirati pomoć, brigu i skrb o ekonomski ugroženom pučanstvu. U sklopu CK DS organizirani su i klubovi – Klub mladih, Aktiv DDK i najmlađi njihov klub – Klub ljubitelja životinja „Šapica prijateljstva“ koji će i u sljedećoj godini aktivno djelovati. Na financijskoj strani CK Dugo Selo u 2019. godini planira ostvariti ukupno 788,560 kuna kuna.

Ravnateljica Kocaj ističe vrlo važan projekt koji će se u sljedećem razdoblju realizirati, a vrijedan je preko 2 milijuna kuna. Radi se projektu pod nazivom „ZAŽELI“ – Nova 50+ kojim će se zaposliti 11 novih djelatnika a rok od 27, tj. 24. mjeseca, a kroz ovaj projekt vodit će se skrb o 60 starijih osoba, pružati dodatna verificirana edukacija za zaposlene žene te unaprijediti rad dugoselskog Crvenog križa. Predsjednik Skupštine Svibovec također je iskazao zadovoljstvo skorog ostvarenja projekta Zaželi koji je „ne samo financijski značajan, već i u operativnom smislu veliki izazov“. Dogradonačelnica Jasminka Kokot Bambić istaknula je da CK DS važan socijalni, humanitarni djelatni i organizacijski faktor u našem gradu, ponudivši logistiku Grada kao pomoć u realizaciji projekta Zaželi uz mogućnost uključenja u partnerski odnos za neke buduće projekte.

Na kraju skupštine imenovani su novi članovi Skupštine Nikolina Ćorković i Stjepan Jambrišak, a ravnateljica Kocaj zaključila je skupštinu najavom visokog jubileja koji će se obilježiti u dugoselskom Crvenom križu – 130. godišnjica, a koja će se prema planiranom svečano obilježiti u jesenskim mjesecima.Skip to content