Gotovo 9 milijuna kuna investirano u energetsku učinkovitost javnih, ali i privatnih objekata na području grada

Grad Dugo Selo aktivno se uključio u provođenje mjera energetske učinkovitosti i sprječavanje klimatskih promjena. Tijekom 2014. godine u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provedeno je nadmetanje te je deset obiteljskih kuća provelo mjere energetske obnove pročelja koje su sufinancirane s maksimalno 37.500 kuna odnosno 50% investicije. U narednim godinama na području grada obnovljene su i druge obiteljske kuće, ali su te mjere provedene isključivo putem natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Pred kraj 2016. godine Fond je raspisao natječaj za obnovu višestambenih zgrada. Višestambene zgrade mogle su se isključivo prijavljivati preko upravitelja zgrada, no na žalost niti jedna od višestambenih zgrada na području grada nije podnijela prijavu na taj natječaj.

U 2107. godini Grad Dugo Selo planira sufinancirati mjere energetske učinkovitosti za manji broj obiteljskih kuća smještenih u centralnom dijelu naselja. Želja je provođenjem ovih mjera podići ne samo energetski standard, već učiniti ljepšim središnji dio grada. Svi vlasnici obiteljskih kuća moći će se prijaviti i na natječaj Fonda koji se očekuje tijekom ožujka, a na kojem će se osim obnove ovojnice zgrada moći prijaviti i za ugradnju kondenzacijskih bojlera.

Grad sustavno provodi mjere energetske učinkovitosti i na objektima u svom vlasništvu. Tako je 2015. obnovljena kotlovnica zgrade gradske uprave, ukinuto je grijanje na plinske peći u dijelu zgrade i ugrađeni su termostatski ventili. Vrijednost tih radova prelazi 370.000 kuna, a realizirani su uz sufinanciranje Zagrebačke županije.

U 2016. godini Grad Dugo Selo uključio se u projekt „Poticanje energetske učinkovitosti u zgradama javne namjene“ sufinanciran sredstvima Zagrebačke županije te su krajem 2016. godine započeli radovi na energetskoj obnovi objekta „Stare škole“. U okviru radova obnovljeno je pročelje i stolarija izgledom autentično vremenu izgradnje objekta, dok se toplinska izolacija izvodila sa unutrašnje strane vanjskih zidova čime se pridonijelo i na unutrašnjem uređenju objekta. Energetska učinkovitost poboljšala se i tako što je grijanje na stare plinske peći zamijenjeno  grijanjem putem ventilokonvektora i kondenzacijskog bojlera. Vrijednost tih radova prelazi 750.000 kuna.

Za druge objekte u vlasništvu grada napravljeni su projekti za povećanje energetske učinkovitosti, a neki i prijavljeni na natječaj za sufinanciranje provedbe mjera sredstvima EU. Za energetsku obnovu Glazbene škole ostvareno je 100% sufinanciranje projektne dokumentacije u okviru „Pilot projekt Izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“. Isti projekt prijavljen je za sufinanciranje radova temeljem natječaja“ Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“ kojeg je raspisalo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja krajem 2016. godine, a koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Na isti natječaj Grad je prijavio i projekt energetske obnove Dječjeg vrtića Dugo Selo područnog objekta Lukarišće. Ukupna vrijednost radova na ta dva objekta prelazi 4.600.000 kuna.

Za obnovu pročelja zgrade gradske uprave izrađena je dokumentacija, a otvaranje natječaja za sufinanciranje očekuje se u svibnju ove godine. Procijenjena vrijednost ovih radova iznosi više od 3.000.000 kuna.

 Skip to content