Gradska knjižnica Dugo Selo promovirala knjigu “Lov na vukove u Hrvatskoj 1871.”

Zavičajnu biblioteku “Terra Sancti Martini” Gradske knjižnice Dugo Selo upotpunilo je još jedno interesantno štivo.  Knjiga “Lov na vukove u Hrvatskoj 1871.”, kao 47. po redu, promovirana je 27.studenog.

Autori tekstova su slavni njemački zoolog Alfred Edmund Brehm i njemački afrički istraživač Eduard Mohr, glasoviti znanstvenici koji su davne 1871. godine posjetili Zagreb te svratili u ovaj kraj u lov na vukove, pojasnio je urednik knjige Predrag Topić.

O tome je ugledni zagrebački dnevnik “Obzor” donio vjesticu, a kao lokacije koje je posjetio učeni dvojac spominju se Severin na Kupi i Božjakovina. I u Brehmovim tekstovima “Lov na vukove u Hrvatskoj” i “Hajka na vukove” te u Mohrovom “U lovu na vukove u Hrvatskoj” slikovito je opisan tijek lova. Treba napomenuti kako je ovdje, po prvi puta, objavljen prijevod Mohrovog teksta. Osim lova kao glavne teme, autori pišu o načinu života ljudi u tadašnjoj Hrvatskoj pa čak i o izgledu te modnom izričaju ljepšeg spola. Opisane su i neke (ne)zgode koje je stanovništvo imalo s vukovima poput one o seljaku Fundecu (zapravo se radi o prezimenu Funtek) preko čijih se leđa zvijer uspješno uspela iz jame. Brehm je to uvrstio u svoj znameniti “Život životinja”, isti je motiv iskoristio i Slavko Kolar za svoju pripovijetku “U vučjoj jami”.

Tema je zaintrigirala posjetitelje, među njima su bili i lovci, članovi lovačkih društava s dugoselskog područja kojima je zahvaljeno na suradnji. Predstavljanje knjige popratila je izložba prepariranih životinja. Izloženi su čagalj, lisica i divlja mačka, a posebno mjesto dobila je vučja koža.

Vukovi se više ne love kao nekad, danas su u Hrvatskoj pod zaštitom, moglo se čuti u predavanju Velimira Sruka o ovim fascinantnim životinjama koje još uvijek ulijevaju strahopoštovanje. Alfa mužjak/alfa ženka izrazi su koje odmah povezujemo s njima, no jedna od zanimljivosti je da čopor organizira “vrtić” za pomladak čiji roditelji odlaze u lov na udaljenim destinacijama.

Poučnu večer u Gradskoj knjižnici glazbeno su uokvirile “Koledarice”, pjevajući uz klavirsku pratnju Ambrozija Pušakarića.Skip to content